Tot een paar weken geleden waren de superlatieven niet te ontwijken op de Lageweg. Het jonge, speelse SJC belandde onder trainer Florian Wolf voor even aan de kop van de Hoofdklasse A. Op dat moment waakte de 32-jarige trainer al voor iets te veel optimisme. Een ruime maand later kreeg hij ‘pijnlijk’ gelijk. Tegen de topploegen uit de Hoofdklasse komen de Noordwijkers simpelweg nog te kort. Zo ging SJC zondag tegen de nummer twee van de competitie, Hoogeveen, met 1-2 onderuit in eigen huis. De derde nederlaag in vier wedstrijden.

Vaak genoeg vonden de Noordwijkers dat de ploeg het zichzelf aandeed, die nederlagen. Tegen Alphense Boys, Hollandia en Hoogeveen had de ploeg meer verdiend dan uiteindelijk nul punten, dachten ze zelf. Alleen de cijfers liegen niet. SJC pakt de punten tegen de ploegen in de middenmoot en lager, maar delft momenteel het onderspit tegen de top vijf. Alleen het thuisduel tegen nummer drie Leonidas was een positieve uitzondering.

Structureel hoger niveau
Volgens Wolf is het inherent aan de jeugdigheid van z’n ploeg. Jordy Groot is de enige dertiger in de selectie van SJC. De rest is 25 jaar of jonger. ,,Daar kiest SJC ook voor. Wij betalen hier niet. Je mag nog blij zijn als je je eigen reiskosten eruit haalt, bij wijze van spreken. Alleen vind ik dat we het vooral zelf laten liggen. En niet zozeer dat we worden overlopen door dit soort topploegen.”

Het scenario wat Wolf schetste, kwam zondag ook uit tegen Hoogeveen. Bij de 0-1 van Jearl Margaritha ging de jonge verdediger Dario van Breukelen (19) in de fout. Hij kopte een bal te kort terug op z’n doelman, waardoor de aanvaller van Hoogeveen tussen de verdediger en de goalie kon kruipen. Van net buiten de zestien passeerde hij de uitgelopen goalie, Björn Haggerty, met een lob.

,,Ik heb bijna het idee dat ik zelf mee moet gaan voetballen om ervoor te zorgen dat het weer gaat lopen.”

Diezelfde Margaritha bleef de volledige eerste helft de verdediging van SJC horendol draaien. Dat tien minuten later de 0-2 weer via zijn schoen kwam, was niet eens zo verrassend op dat moment. ,,Hij heeft in de jeugd bij Emmen gespeeld. Zo hebben er bij Hoogeveen een aantal op een structureel hoger niveau gevoetbald. Dat soort jongens hebben wij niet of amper.”

,,Kijk, een Dario, Wesley Haasnoot of Lucas Coopmans hebben dat nooit gedaan. Die moeten nog naar dat niveau toegroeien. Dan zie je het verschil aan het einde van de rit tussen ons en dat soort topploegen. Maar als team moet je er dan voor zorgen dat je goed staat. En dat doen we slechts in fases tegen dit soort tegenstanders.”

Florian Wolf maakt aantekeningen op de SJC-bank

De Noordwijkers kwamen in de eerste helft vooral op het middenveld een tandje te kort. ,,Dat kwam omdat jongens hun afspraken niet nakwamen. Onze middenvelders gingen uit positie lopen. Ze liepen totaal uit elkaar. We hebben er donderdag nog op getraind. Alleen kwam er nul van terecht. Sommige jongens willen aan de bal hun eigen dingetje doen. Maar bij elke bal in de omschakeling hadden we een probleem.”

Dragende functie
In de rust zette Wolf z’n ploeg opnieuw neer en kanaliseerde hij de aanvalsdrang van de backs van Hoogeveen. De bezoekers kwamen er daarna amper nog aan te pas. ,,Ik moet heel veel doen in deze groep om ervoor te zorgen dat alles weer op de rit staat. Timo Ruigrok is iemand die daarin dragend zou kunnen zijn in het team. Alleen is hij nog zoveel bezig met zelf aan de bal te komen. Hij herkent een hoop spelsituaties, maar kan dat nog niet wegzetten richting z’n teamgenoten. Ik heb bijna het idee dat ik zelf mee moet gaan voetballen om ervoor te zorgen dat het weer gaat lopen.”

,,JOS Watergraafsmeer moeten we juist pakken op onze jeugdigheid en energie.”

Na de omzettingen van Wolf drukte SJC nog even de overmacht in de tweede helft uit in de score. De net ingevallen Melvin van Stijn zette met z’n eerste balcontact een Noordwijkse treffer op het scorebord. De thuisploeg bleef daarna jagen op minimaal een gelijkmaker. Via een kopbal van Levy van Nispen en een volley van Nigel Hardenberg kwam de thuisploeg nog in de buurt van een treffer, maar niet meer dan dat.

Afspraken
Volgende week heeft SJC met JOS Watergraafsmeer opnieuw een ervaren tegenstander op het programma. ,,Zij hebben veel ervaring in de ploeg”, keek Wolf alvast vooruit. ,,Die moeten we juist pakken op onze jeugdigheid en energie. Op het loopvermogen van ons, op het nakomen van afspraken. Doen we dat, dan kunnen we ze pakken. Doen we dat niet, dan kan het er heel lelijk uitzien.”

SJC – Hoogeveen 1-2 (0-2) 13. Margaritha 0-1, 21. Margaritha 0-2, 57. Van Stijn 1-2

SJC: Haggerty, Schipholt (74. Coopmans), Van Breukelen, Lim, Groot, Ruigrok, Al Tamimy, Van der Zalm (55. Van Stijn), Frederik, Haasnoot (55. Van Nispen), Hardenberg

Foto’s: Johanna Oskam

Lees ook:

Samenvatting SJC – Hoogeveen (Beelden: Bollenstreek Omroep)

Interview met Melvin van Stijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)