Leeg, moegestreden en misschien wel met een tikje jaloezie hingen de voetballers van SJC tegen de boarding aan. Een enkeling had de kleedkamer opgezocht, anderen zaten de tape van hun been te trekken op het grasveld. Een paar meter verderop dansten en sprongen de voetballers van ADO’20. Door de 1-2 winst van de bezoekers op De Lageweg en het verlies van nummer twee, Woezik, bij Hollandia, hadden de Heemskerkers de titel te pakken in de Hoofdklasse. SJC voelde zich de gastheer op een vreemd feestje.

Ongetwijfeld zullen een paar Noordwijkers terug gedacht hebben aan slechts elf maanden geleden. Een identiek feestje, maar wel voor eigen partij. Bij Rohda Raalte promoveerden de Noordwijkers voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Hoofdklasse. Om daar dit jaar, hoe gewoon het soms ook lijkt, weer een bizarre prestatie neer te zetten. De ploeg van Kees Zethof voetbalt zich tot nu toe vrijwel moeiteloos in de top vijf, met uitzicht op nog een nagerecht in de vorm van de play-offs voor promotie.

Op z’n Duits
De nuchtere coach proefde na afloop de oprechte teleurstelling bij zijn spelers, maar wist al geen ander dat de terechte kampioen feest stond te vieren. ,,Dat vind ik wel, ja”, toonde de Noordwijker zich realistisch. ,,In Nederland willen we allemaal zo graag op balbezit spelen, als je ziet wat ADO’20 dan in balbezit en qua positiespel heeft laten zien, dan zijn zij gewoon de terechte kampioen. Tegen Woezik gingen wij twee weken geleden ook op bepaalde dingen lek. Maar tegen die club waren we heer en meester.”

,,We hebben vandaag weer mannen zien voetballen”, doelde Zethof op z’n eigen ploeg. Het Noordwijkse elftal toonde zich in de eerste helft de evenknie van de kampioen, maar stond in het tweede bedrijf zwaar onder druk. Hoewel het 1-2 verlies een terechte uitslag was, had SJC ‘op z’n Duits’ nog aan het langste eind kunnen trekken. Via gevaarlijke counters en dode spelmomenten waren David Verweij (lat) en Dandy Steenvoorden (paal) nog het dichtste bij Noordwijks succes. Bij SJC begon Martijn Walter niet honderd procent fit op de bank en genoot Sten Goosen nog van een welverdiende vakantie.

,,Als het in mijn mogelijkheden had gelegen om het expres tot op de laatste speeldag spannend te houden, dan had ik dat zeker gedaan. Je moet alles doen om de mensheid te vermaken.”

Maar na afloop was de coach vooral blij met het verschil dat SJC toonde vergeleken met vorige week. Toen speelde het met 1-1 gelijk tegen SDO, ten ontevredenheid van Zethof. ,,De intentie was goed. Ik zag dat we het eerste half uur echt op zoek waren naar de goal. We kwamen via Steenvoorden op 1-0 door goed gebruik te maken van de ruimte achter hun verdediging, maar uit de eerste de beste aanval maakten ze gelijk 1-1. Daar baalde ik wel van. Als je de voorsprong langer had kunnen volhouden, dan kan dat tegen ADO’20 kunnen gaan werken.”

Het publiek van ADO’20 viert samen met SJC 3 de beide behaalde kampioenschappen

Een prima knal in de kruising van Raymond de Waard zorgde uiteindelijk voor dolblije taferelen in het Heemskerkse kamp. Het feestje werd spontaan meegevierd met het derde elftal van SJC dat eerder op de dag kampioen werd in diens competitie. De bezoekers reageerden verrast, maar vooral blij met het warme onthaal in Noordwijk.

Slotdag
Rechtsback Marvin Sloos hoopte na afloop dat er nog een feestje voor SJC in zit aan het einde van dit seizoen. Op de allerlaatste speeldag kunnen SJC en Silvolde nog om de laatste periode strijden in een onderling duel in Noordwijk. ,,Een beetje zelfde soort sfeer als vandaag krijg je dan denk ik. Dat geeft wel iets moois voor ons spelers om zo’n wedstrijd te kunnen spelen. Maar als we volgende week in Meppel tegen MSC niet winnen, dan is het ook klaar.”

Het is een apotheose waar de coach al naar uit kijkt. ,,Het is tot einde van de competitie nog spannend, wat wil je nog meer? Als het in mijn mogelijkheden had gelegen om het expres tot op de laatste speeldag spannend te houden, dan had ik dat zeker gedaan. Je moet alles doen om de mensheid te vermaken”, lacht Zethof tot besluit.

SJC – ADO’20 1-2 (1-1) 15. Steenvoorden 1-0, 16. De Vré 1-1, 73. De Waard 1-2

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Bosma, Ruigrok, Van Heijningen (77. Van Duyn), Al Tamimy, Barkel (69. Walter), Van der Zalm, Steenvoorden (77. Van Dijk)

Foto’s: Johanna Wever

Interview Kevin Schelvis na afloop van SJC – ADO’20 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer