Even na vier uur op de zondagmiddag ontspon er zich een lichtelijk surrealistisch beeld op het sportpark van SJC. Het scorebord toonde een pijnlijk stilleven: 1-5. Maar met name de ijzige rust voor de kleedkamerdeur was een onherkenbaar beeld in Noordwijk. Blijkbaar was het nodig. De ploeg van Sjaak Polak liep zondagmiddag tegen Achilles 1894 tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan.

Normaliter struikelen de spelers over elkaar heen om buiten alvast even een biertje te drinken of een eerste sigaretje te roken. Even kletsen met pa en ma langs de boarding of al dan niet noodgedwongen een praatje maken met de aanwezige pers. Voor het eerst in tijden bleef de deur dicht. Potdicht. Tot een licht ontgoochelde Polak als eerste de deur open trok.

Mentaliteit
Hij had kunnen zien dat zijn ploeg werd afgetroefd op de eigen zo geprezen kwaliteit. Met een portie fysieke kracht, een oerdegelijke mentaliteit en voetballend vernuft werd SJC in anderhalf uur voetbal op een harde nederlaag getrakteerd. Het spandoek: ‘strijd, passie en vriendschap’, boven de SJC-kleedkamer sloeg in dit geval op de tegenstander. Hoewel SJC enkele goals over zichzelf afriep door persoonlijke fouten, was de nederlaag terecht.

,,De decembermaanden zijn nog niet eens begonnen, maar de cadeautjes die we hebben gegeven hoef ik de komende feestdagen niet nog een keer te zien.”

,,Zat je er tussen in de kleedkamer? Dat is precies wat ik tegen de jongens heb gezegd. Er stonden, vooral in de eerste helft, geen mannen in het veld”, opende de Haagse trainer. Om er daarna nog een typische Polak-quote aan toe te voegen. ,,De decembermaanden zijn nog niet eens begonnen, maar de cadeautjes die we hebben gegeven hoef ik de komende feestdagen niet nog een keer te zien.”

Omschakeling
In de eerste helft waren de SJC-ers zelf voornamelijk te ongeduldig aan de bal. Als de ploeg de bal in het eigen bezit had werd er te vlug voor de lange bal gekozen. Omdat die vaker niet dan wel aankwam, werd het spelbeeld er niet beter op. De bezoekers oogden voetballend goed en werden vooral via de omschakeling gevaarlijk, onder andere via de meest dreigende man van het veld, linksbuiten Stan Haanstra.

Uitgerekend via een uitgekiend omschakelmoment kwamen de bezoekers op een verdiende 0-1 voorsprong. Ids Hannema schoot van dichtbij kiezelhard raak achter doelman Robin Otten. Hij verving de geschorste Kevin Schelvis en was kansloos op de uithaal van dichtbij.

De SJC-bank kijkt geschrokken toe hoe de Noordwijkers tegen een eerste nederlaag aan lopen

Het gebrek aan rust in het spel bij SJC en de power die de bezoekers tot op dat moment wel op het veld lieten zien in tegenstelling tot de Noordwijkers baarde Polak zorgen. ,,Dan kan je moeilijk elf spelers wisselen. Dat zou de eerste keer in de wereld zijn, dat het gebeurt. Maar we zijn in de eerste helft totaal niet in de wedstrijd gekomen.”

Na wat omzettingen na rust kreeg SJC meer grip op de bezoekers en hing een 1-1 in de lucht. Tot Raymond van Heijningen de bal te kort terugspeelde op doelman Otten. David Modderman toonde zich koel en maakte de 0-2. Nog geen twee minuten later lag ook al via matig ingrijpen van verdediger Mike Verhoek de 0-3 achter Otten.

,,Ze doen net alsof ze de Champions League hebben gewonnen.”

Hoewel SJC nog snel de 1-3 maakte zat een overwinning er nooit in. Ook niet na Noordwijkse goal, waarbij enkele positivo’s in Noordwijk nog hoopten op een ‘Silvolde-scenario’. In die thuiswedstrijd kwam SJC terug van een 1-3 achterstand en won het nog met 4-3.

Uithuilen
Zo ver kwam het nooit, hoewel SJC nog om een penalty schreeuwde en waarschijnlijk ook verdiende na een overtreding op spits Tom Duindam. Uiteindelijk liepen de bezoekers uit naar een 1-5 overwinning en bleef SJC verslagen achter. En dus moest die kleedkamerdeur even iets langer dicht blijven dan gebruikelijk. Even de koppen bij elkaar om de eerste nederlaag van het seizoen te verwerken.

,,Ik ga niet in paniek zitten, of hoofdpijn krijgen. Dit soort verliespartijen zitten er tussen”, reageerde een inmiddels licht bekoelde Polak, die ondertussen de bezoekers uit Assen uitgebreid feest hoorde vieren. ,,Ze doen net alsof ze de Champions League hebben gewonnen. Maar als je bij SJC weet te winnen, dan heb je het goed gedaan. Alleen dat ik in de eerste helft geen mannen heb gezien, dat knaagt nog. Uithuilen en straks weer een nieuwe wedstrijd in.”

SJC – Achilles 1894 1-5 (0-1) 37. Hannema 0-1, 58. Modderman 0-2, 60. Haanstra 0-3, 61. Duindam 1-3, 85. Hensens 1-4, 87. Al Tamimy (eigen doelpunt) 1-5

SJC: Otten, Van Heijningen (62. Ruigrok), Van Duyn, Verhoek, Groot, Verweij, Broekhuizen (70. Al Tamimy), Van Dijk, Van der Zalm (62. Steenvoorden), Duindam, Dedel