Het is een stelling die de gedachtegang misschien deed prikkelen. Een hersenspinsel die in Lisse niet met gejuich kon worden begroet. Maar afgaande op de derby tussen SJC en de Lissenaren mocht er best een aparte stelling worden gedeponeerd: dit SJC is verder dan FC Lisse. De Noordwijkers wonnen in eigen huis met 2-1, mede dankzij twee goals van Tom Duindam.

Het veronderstellen dat SJC verder is in z’n ontwikkeling dit seizoen, was enkele weken geleden ondenkbaar. Bij de Noordwijkers mopperde men dat er vooral achterin nog veel te winnen viel. De 1-8-thuisnederlaag tegen DOVO viel hoog uit, maar onderstreepte dat gegeven wel degelijk.

Ook FC Lisse moest direct vanaf dag één in de Derde Divisie puzzelen. Niels Buijs scheurde z’n kruisband in de voorbereiding, Thierry Monteny kreeg weer te maken met een scheurtje in z’n hamstring en hoewel Koen Fokkema langzamerhand weer terugkomt van een ernstige knieblessure, is hij nog niet inzetbaar voor het elftal van Robbert de Ruiter.

,,De trainer heeft ook aangegeven nog niet te weten wat z’n ideale elf zijn.”

Het huidige Lisse oogt daarom nog stroef. Hoewel het met jongens als Mark de Loor, Milton Klooster en Oussama Siali nieuw elan en kwaliteit heeft ingekocht, lijkt de juiste formule om iedereen te laten renderen nog niet gevonden. Aanvoerder Kevin van der Zwet kon er na afloop niet veel anders van maken.

,,Er zijn zoveel mutaties in onze selectie geweest. Er zijn heel veel ervaren jongens weg. Rik Vermeulen is nu ook nog geblesseerd”, concludeerde de Lissenaar. ,,De trainer heeft ook aangegeven nog niet te weten wat z’n ideale elf zijn. Er moeten snel meer automatismen in worden geslepen.”

Gouden zet
Het verhaal aan de andere kant klonk logischerwijs een stuk vrolijker. Daarbij dienen de credits ook te worden gegeven aan Sjaak Polak. De trainer haalde Tom Broekhuizen een linie terug. De 26-jarige voetballer staat nu in de verdediging naast de sterke Tracey Kapata. Voorlopig lijkt het een gouden zet.

Rowdy van der Putten is omsingeld door vijf spelers van SJC

,,Ik vroeg het een paar weken geleden aan Tom, wat hij daar van zou vinden”, legt Polak de keuze uit. ,,Hij zei: ‘train: je mag me zetten waar je me nodig hebt’. We geven centraal nu niks meer weg. Ik weet dat Tom in het verleden bij ADO daar ook heeft gestaan. Dat hij nu al drie wedstrijden zo speelt, ook tegen DOVO, dat is niet normaal. Hij haalt een fantastisch niveau. Ik weet niet wat er met hem gebeurd is.”

Kind van de rekening is momenteel Juriaan van Duyn, die z’n plek achterin kwijt is. ,,Jur heeft het niet slecht gedaan. Maar we hebben gekozen voor Tracy vanwege zijn power. Je ziet dat wanneer de spits van FC Lisse naar achteren loopt, dat Tracey gewoon blijft staan. Hij speelde echt heel goed.”

Spitsengoals
FC Lisse kwam er mede dankzij het centrale duo in de eerste helft moeilijk doorheen. Daarbij leek het heilige vuur bij SJC ook meer aangewakkerd dan bij de bezoekers. Na de typische spitsengoal van Tom Duindam na twintig minuten, hij tikte van dichtbij raak, was het pas diep in de eerste helft dat FC Lisse echt een grote kans kreeg. Een schot van Ait Afkir werd ternauwernood van de lijn gehaald door SJC.

Telkens leek in de wedstrijd alsof SJC steeds een stapje eerder bij de bal was, de luchtduels won, ook over de grond de onderlinge duels naar zich toetrok, alsof de Noordwijkers er meer zin in hadden. Pas na de 2-0 van Duindam, wederom typische spitsengoal na goed voorbereidend werk van Dario Lovecchio en Mike van Toor, oogden de Lissenaren wakker.

,,Naast me zag ik een stoel door de lucht vliegen na dat moment.”

De vrij rappe 2-1 in de tweede helft van Rowdy van der Putten leek het juiste zetje voor FC Lisse, dat door bleef jagen op de gelijkmaker. Bert Koomen dacht na een solo de 2-2 binnen te hebben geschoten, maar doelman Kevin Schelvis, die weer eens onder de lat mocht beginnen voorkwam die gelijkmaker.

Held
Hij kroonde zich in de blessuretijd nog tot de held van de Lageweg. Waar de aanval van de Lissenaren al leek te smoren op diens handen kon Mark de Loor in de rebound nog één keer afdrukken. Z’n schot leek onhoudbaar, maar in een ultieme reflex tikte Schelvis de bal alsnog over.

,,Naast me zag ik een stoel door de lucht vliegen na dat moment”, lachte Polak na afloop. ,,M’n assistent kon z’n geluk niet op. Ik zei nog: rustig aan joh.. Maar nu liet Schelvis zien dat hij punten voor ons pakt. Dat vind ik belangrijk. We hebben het vertrouwen nu aan ‘m gegeven. Dat moet hij vasthouden.”

SJC – FC Lisse 2-1 (1-0) 19. Duindam 1-0, 51. Duindam 2-0, 57. Van der Putten 2-1

SJC: Schelvis, Van Toor (54. Kloppert), Kapata, Broekhuizen, Groot, Strojil (69. Van Stijn), Al Tamimy, Van Dijk, Lovecchio (90.Hoogervorst), Duindam, El Baouchi

FC Lisse: Cummins, Stevens, Van der Zwet, Verweij, Oehlers, Rauws, Koomen (70. Valk), De Loor, Siali (70. Tarani), Van der Putten, Ait Afkir (75. Klooster)

Foto’s: Johanna Wever en Hubert Habers

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys-aanvoerder Freke: ,,Noem het een collectieve off-day”‘

Samenvatting: SJC – FC Lisse (Beelden: FC Lisse TV)

Interview Tom Duindam
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude