Kampioen word je tegen de kleintjes. Iedereen kent deze voetbalwijsheid. Na het bezoek van IFC aan de Lageweg beseft SJC zich dit maar al te goed. De Noordwijkers wonnen met 3-2 van de titelkandidaat. Omdat er eerder veelvuldig punten werden gemorst tegen laagvliegers, kan de Sint Jeroens Combinatie alleen door een wonder nog meedoen om de titel.

IFC was vooraf een harde noot om te kraken. De ploeg herbergt een aantal ex-profs (Frits Paap en Ronnie Nouwen) en heeft zowel in het veld als op de bank genoeg ervaring. Tel daarbij op dat IFC nog niet had verloren in de competitie en bovendien de meest scorende ploeg is uit de Eerste Klasse B. Dan wist je vooraf dat SJC een moeilijke middag tegemoet ging.

DSC01846-bewerkt                                          Mike Verhoek tekende op de Lageweg voor de 1-1

SJC ging na een gelijkopgaande eerste helft met een 0-1 achterstand rusten, maar kwam daarna als herboren de kleedkamers uit. De eerste 25 minuten van het tweede bedrijf waren een lust voor het oog, zo goed. Zethof was na afloop een gelukkig man. ,,Dat is toch mooi, dan zit je met zijn allen te genieten. Vooral van die tweede goal (Stef van der Zalm red.) Als je ziet wie er allemaal meedoen om dat doelpunt te creëren. Dat is voetbal!.’’

Naast Van der Zalm scoorden ook Rick van Dijk en Mike Verhoek. Met een 3-1 voorsprong en een rode kaart bij de tegenstander leek SJC gemakkelijk de eindstreep te halen. Een late tegentreffer en een aantal corners in de laatste minuut zorgden ervoor dat niemand echt rustig op de tribune zat. Zethof waakte ook voor te vroeg juichen. ,,De overwinning is pas binnen als de bus van de tegenstander het dorp uit is.”

DSC01956-bewerkt                                   Rick van Dijk, de maker van de 3-1, houdt Ronnie Nouwen op afstand

Dat SJC van IFC won kon Zethof wel verklaren. ,,Kijk, wij gaan niet uit van de tegenstanders, maar kijken waar we zelf goed in zijn. Zie je er bijvoorbeeld bij de tegenstander een lange spits in komen, dan weet je: die kopduels gaan we niet winnen. Maar we kunnen het hem wel onmogelijk maken om aan de bal te komen.”

SJC liet de tweede helft zien dat het met de grote jongens van de competitie mee kan. Een kampioenschap lijkt gezien de achterstand van negen punten op FC Boshuizen uitgesloten, maar een eventuele periodetitel zou kunnen. Daar wil Zethof echter niet aan. ,,Wij persen ons niet in een doelstelling. We gaan met de Kerst kijken hoeveel punten we hebben binnengehaald en hoe het er voor staat. We hebben heel veel eigen jongens, die nog jong zijn. Die kunnen nog stappen maken op dit niveau. Ik denk dat we dit seizoen als team moeten groeien.’’

SJC – IFC 3-2 (0-1) 25. Slingerland 0-1, 50. Verhoek 1-1, 62. Van der Zalm 2-1 66. Van Dijk 3-1, 90+1. Leons 3-2

SJC: Schelvis, Sloos, Verweij, Verhoek, Van Duijn, Ruigrok, Van Dijk, Groot, Van der Zalm, Goosen, Barkel

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto’s: Johanna Wever