Als een tevreden man staat SJC-trainer Kees Zethof onder de tribune van VV Nieuwerkerk te schuilen voor de regen. Hij lacht wat met de meegekomen supporters, de staf en zijn eigen spelers. Het is al vaker geroemd bij de Noordwijkers, het hechte gevoel dat de spelersgroep al het hele seizoen aan het uitstralen is. En het werkt besmettelijk. De ploeg straalt onoverwinnelijkheid uit tegenover het ontmoedigde Nieuwerkerk. Vertrouwen in Noordwijk tegenover mentale moedeloosheid bij de tegenstander. SJC wist er in Nieuwerkerk wel raad mee, de ploeg won verdiend van de hoofdklasser met 0-2.

In Nieuwerkerk is het drukker met Noordwijkers, dan supporters van de eigen club. Het succes slaat over naar de supporters. Er wordt gelachen op de tribune, natuurlijk af en toe nog even geklaagd, maar bovenal genoten van de elf voetballers op het veld. De trainer Kees Zethof doet mee in de positiviteit. ,,Voetbal is een spel van kansen creëren en dat is vandaag aardig gelukt”, lacht de trainer van de Noordwijkers. ,,Dan mag je nog blij zijn dat het in de laatste minuut nog 0-2 wordt, want die is lekker, nu moeten zij drie keer scoren bij ons, maar het doet ook ook recht aan de kansenverhouding.”

Kansenverhouding
SJC was in Nieuwerkerk beter dan de thuisploeg en liet dat in zeer duidelijke cijfers zien in de kansenverhouding. In de eerste twee minuten was er eerst een kans voor Goosen, die met een diagonaal schot naast zag gaan. Een halve minuut later stond de spits van Nieuwerkerk, El Kadi, oog in oog met doelman Schelvis. Op dat moment leek de wedstrijd in een spannende tweestrijd te belanden. Anderhalf uur later stond er slechts een enkele kans voor Nieuwerkerk op het aantekenlijstje, tegenover nog 18 andere kansen voor SJC. De 0-2 lijkt daarom summier, maar wel precies genoeg om donderdag relatief eenvoudig de klus af te maken.

DSC03357-bewerkt                                                 Doelman Kevin Schelvis met een fraaie save

,,Zeker weten, we verdedigen een 0-2 voorsprong. Je zou zeggen dat het niet meer fout kan”, spreekt doelpuntenmaker Stef van der Zalm positief uit. ,,Toch zie je wel dat het een ploeg uit de Hoofdklasse is hoor. Het gaat allemaal een tandje sneller dan de meeste ploegen in de Eerste Klasse. Maar ze voetballen leuk tot halverwege onze helft en daarna zien we toch dat bij hun de eindpass ontbreekt.”

Het bleef in Nieuwerkerk lang o-0. SJC reeg de kansen aan een. Steenvoorden schoot in de eerste helft in de korte hoek goed in, maar zijn schot werd nog voor de lijn geblokt. Verdediger David Verweij was bij een kiezelharde kopbal uit een corner ook dichtbij de openingstreffer, maar die bal ging rakelings over. Ook schoten van de vooral in de eerste helft prima spelende Martijn Walter en de hard werkende Raymond van Heiningen vlogen over de lat.

In de 70e minuut was daar wel de bevrijdende openingstreffer, al kreeg SJC wat hulp van de thuisploeg. Walter werd net in de 16 onderuit gehaald. De scheidsrechter van dienst twijfelde eerst even, maar wees na een seintje van de grensrechter toch naar de penaltystip. ,,Een terechte penalty in mijn ogen. Een verdiende voorsprong op dat moment. Ik heb het op de bank gezegd tegen de jongens: ‘je hoeft niet te gaan zitten stuiteren en te zenuwachtig te worden waar de 0-1 blijft, die komt er wel.’ We bleven kansen creëren. Wanneer het zenuwachtige gevoel de overhand krijgt, dan vergeet je dat er ook in de laatste minuut nog gescoord kan worden, zoals vandaag”, was Zethof zijn analyse na afloop.

Van der Zalm staat zijn trainer bij: ,,Eigenlijk had ik het idee dat we eerder de 0-2 zouden maken dan zij de 1-1. Zij probeerden het te doen met lange ballen na de 0-1. Nou, daar hebben wij twee goede koppers staan. Ze gingen geforceerd voetballen.”

nieuwekerk jsc vd zalm                                           Stef van der Zalm op weg naar de 0-2

SJC pakte de elfde overwinning op een rij. Een weelde voor de club. Het kan niet meer fout gaan voor SJC komende donderdag in de return van deze wedstrijd, zo lijkt het. ,,Het kan altijd fout gaan”, weerlegt Zethof die gedachte gelijk. ,,Maar je ziet wel dat de onderlinge verbondenheid in ons team vele malen groter is dan die bij Nieuwerkerk.” Waar bij de thuisploeg de spelers op elkaar scholden en naarmate de wedstrijd vorderde gefrustreerder raakten, straalden de SJC-ers  verbondenheid uit. ,,De bereidwilligheid om elkaar te helpen is groot. In de emotie kunnen er, boem, twee verkeerde woorden uitspatten, maar de ploeg is juist bezig elkaar de wedstrijd in te praten. We zijn in een paar jaar gegroeid naar het hele grote wij-gevoel, dat is prettig werken.”

Nieuwerkerk – SJC 0-2 (0-0)
68. Groot 0-1 (penalty), 91. Van der Zalm 0-2.

SJC: Schelvis, Sloos, Verweij, Verhoek, Van Duyn, Van Heijningen (86. Van Dijk), Groot, Walter (90. Barkel), Van der Zalm, Steenvoorden (83. Broekhof), Goosen

Foto’s: Johanna Wever