De wedstrijd HBS – SJC bewees maar weer eens dat spelen tegen tien man niet altijd even makkelijk is. Aan het begin van de tweede helft moest een speler van de Haagse club met zijn tweede gele kaart inrukken, maar de Noordwijkers konden daarna niet tot scoren komen en daarmee leed de ploeg van Florian Wolf de eerste nederlaag van het seizoen (1-0) in de Hoofdklasse A. En dat had niet gehoeven. 

„Een gelijkspel hadden we wel verdiend’’, vond verdediger Jordy Groot. „Zij speelden in eerste instantie al heel erg compact en stonden al voor. De rode kaart hielp natuurlijk niet mee in de spelopvatting van die gasten, want daardoor gingen ze alleen nog maar meer inzakken.’’

Gretig
SJC probeerde door middel van een extra spits de druk er vol op te houden en via de zijkanten gevaarlijk te worden. Maar verder dan een paar kansen kwam het elftal van Wolf niet. 

„Zij hadden met Levy Berends (vorig seizoen nog speler van de Noordwijkers, red.) en hun andere centrale verdediger twee lange gasten achterin staan, dus we kwamen er daardoor ook moeilijk doorheen en daarnaast pakte hun keeper een paar goede ballen. Toch vond ik dat we zelf ook niet goed genoeg speelden tegen tien man. We hadden wat meer gefocust moeten blijven.”

Dat was in het begin van de wedstrijd ook al het euvel. De Noordwijkers begonnen slap aan het duel en waren niet gretig genoeg. Er stond net als tegen Velsen een fysieke spits aan de aftrap van de tegenstander, waar SJC het wederom lastig mee had. 

„Daarnaast is het ook gewoon lekkerder voetballen dan vorig jaar’’

„Ik moet wel zeggen dat HBS veel meer kwaliteit heeft dan Velsen, dus dat maakt de situatie wel anders. Tegen Velsen kregen we uiteindelijk veel ruimte en konden we de tegenstander naar achter drukken. Vandaag moesten we het al opnemen tegen een elftal dat heel compact speelde en vooral via spelhervattingen gevaarlijk werd.’’

Daar kwam uiteindelijk ook de 1-0 achterstand uit voort. Uitgerekend Berends maakte de enige goal van de wedstrijd en zo gingen de Noordwijkers voor het eerst deze competitie onderuit. 

Het elftal van Wolf kon vorig jaar in de Derde Divisie vaak de rol van underdog kiezen, want ze waren simpelweg meestal de mindere ploeg. Dit seizoen krijgt SJC weer de taak om als één van de betere teams aanvallend voetbal te laten zien. Toch is dat voor Groot geen hele grote omschakeling.

„Florian (Wolf, red.) heeft vanaf moment één aangegeven dat hij dominant voetbal wil spelen, dus dat weten we al een tijd. Daarnaast is het ook gewoon lekkerder voetballen dan vorig jaar. We moeten het spel maken, maar ik weet zeker dat we dat kunnen. We hebben dat in de voorbereiding laten zien en ook in de eerste twee wedstrijden.’’

Top vijf
Daarbij wijst Groot wel op een eventueel struikelblok voor de Noordwijkers: onderschatting. Het elftal van Wolf zal elke wedstrijd weer gretig en vooral gefocust moeten zijn, want anders loopt het net zoals tegen HBS tegen puntenverlies aan. Zolang er geen sprake is van van een slappe instelling, ziet Groot SJC zeker bij de top vijf eindigen.

„Alphense Boys loopt over van kwaliteit, maar verliest vorige week tegen MSC. Dat heeft echt met mentaliteit te maken, want normaal zijn zij veel beter. Uiteindelijk gaan er denk ik vijf à zes ploegen meedoen om de bovenste plekken en ik denk dat wij daar ook bij moeten kunnen aanhaken.’’

Foto: Johanna Wever

Lees ook: De opluchting is groot bij FC Lisse (plus video)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer