,,Beleving man!” Rechtsback Marvin Sloos schreeuwt z’n keel schor en klapt z’n handen stuk. De verdediger van SJC zet z’n ploeg hoorbaar op scherp. Op de klok nog zo’n twintig minuten te gaan, op het scorebord een 3-3 tussenstand. Precies op het goede moment grijpt de back in. De Noordwijkers hadden het nodig. Er leek na 45 minuten geen vuiltje aan de lucht. Een 3-1 voorsprong tegen Nieuwerkerk, plus de 0-2 uit de wedstrijd van afgelopen zondag. Toch maakte SJC het zich nog onnodig moeilijk. Pas in de absolute slotfase maakte de ingevallen Abbas Al Tamimy aan het aller laatste spoortje twijfel een eind: 4-3.

Het valt SJC bijna niet te verwijten. De Noordwijkers zitten in een flow, vervolgen met de overwinning tegen Nieuwerkerk hun fantastische reeks van 12 overwinningen, maar toch knaagt het. De manier waarop de Noordwijkers in de tweede helft de Hoofdklasser uit Nieuwerkerk terug laten komen geeft te denken. Niet dat de bezoekers uitgespeelde kansen creëerden, integendeel. De ploeg van trainer Oscar Biesheuvel scoorde uit een vrije trap en twee keer uit de tweede lijn. Daar kregen dan ook wel de kans om uit te halen.

,,Zeker, we geven ze zelf de ruimte”, is Marvin Sloos eerlijk. ,,We dachten gewoon dat we er al waren. Dan worden het ineens toch nog twintig moeilijke minuten, ook al heb je nog een marge van twee goals uit de eerste wedstrijd.”

‘Piece of cake’
De eerste helft leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht voor SJC. Hoewel Nieuwerkerk nog fel begon, was dat openingsoffensief ook na tien minuten al voorbij. Zeker na de eerste goal van Martijn Walter uit een corner en daarna een goede 2-0 waar spits Sten Goosen voor z’n man kwam na een voorzet van Sloos, dachten de toeschouwers dat het uit zo lopen op een makkelijk partijtje. Zelfs toen de 2-1 viel uit een vrije trap van Michel van Guldener, schrok er niemand. Stef van der Zalm bracht voor rust ook nog de 3-1 op het scorebord. ‘Piece of cake’, uit voetballen de tweede helft was de algemene consensus. Tel daarbij op dat Nieuwerkerk ook met een uitgedund elftal naar Noordwijk kwam. Een A-speler en een paar jongens uit het tweede mochten opdraven op de Lageweg. De club gaat gebukt onder de degradatie en zag z’n sterkste speler (Maria) twee weken geleden al z’n tas inleveren.

Het bleek de valkuil voor SJC. Het gemakzucht sloop in de ploeg, de jagen werd minder, de ruimtes groter. Spits Goosen is eerlijk na afloop. ,,Joh, 3-1 voor het komt wel goed, dat idee heerste er een beetje. Bij mij ook. Ik was ook best wel moe vandaag eigenlijk, vermoeide benen. En dacht eigenlijk dat we ‘m er wel makkelijk uit zouden slepen. Maar ja, krijg je twee goals tegen en zie je dat het toch niet zo makkelijk gaat. Dan kan het zomaar spannend worden, maar dat idee heb ik in het zelf nooit gehad.”

Sten Goosen SJC                          Spits Sten Goosen toont zich belangrijk voor z’n ploeg. Hij maakte de 2-0 uit een voorzet van Marvin Sloos

Het gemakzucht van de ploeg, waar Goosen dus eerlijk over sprak, irriteerde Sloos blijkbaar. De verdediger moest zijn mond open trekken om na de 3-3 erger te voorkomen. ,,Op het moment dat die gelijkmaker valt, dan kan er wel eens bij mensen in het hoofdje wat gaan gebeuren, dat ze gaan denken: het zal toch niet. Dan moet je terug naar de basis, alsof het 0-0 staat. Dat begint bij een beetje beleving.”

Bevrijding
Na gemiste kansen van Benji Broekhof en Van der Zalm zette Al Tamimy uiteindelijk in de 90e minuut de 4-3 op het scorebord. Weg twijfel. ,,Na die gemiste kansen toch wel een bevrijding, ook al kan je er vanuit gaan dat het gespeeld is. Toch mooi dat het gebeurd. Over de eerste helft kan je tevreden zijn. In de tweede helft hadden we het beter moeten uit voetballen, daar moeten we dan maar van leren. Maar als je van een Hoofdklasser met 4-3 weet te winnen mag je blij zijn.”

SJC treft in de volgende ronde FC Boshuizen, de competitiegenoot van SJC eerder dit jaar. Thuis verloren de Noordwijkers met 1-2, uit won SJC juist met 0-3. Sloos:,,We rekenen op onze eigen krachten. Die vorige potten zeggen mij niet veel. Wij zitten gewoon in een lekkere flow.” Spits Goosen denkt dat SJC niet één, twee, drie klaar is met de ploeg uit Leiden. ,,Als je zelf de 0-1 maakt, dan kan je er zo maar overheen lopen. Maken zij ‘m dan zie je dat het technische voetballers zijn en een goede ploeg. Het kan twee kanten op.”

SJC – Nieuwerkerk 4-3 (3-1)
16.  Walter 1-0, 18. Goosen 2-0, 22. Van Guldener 2-1, 45. Van der Zalm 3-1, 54. Broekmans 3-2, 65. Kramer 3-3. 90. Al Tamimy 4-3

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Van Duyn, Van Heijningen, Groot, Walter (65. Van Dijk), Van der Zalm, Steenvoorden (82. Al Tamimy), Goosen (72. Broekhof)

Foto’s: Johanna Wever