SJC leeft, om het Amerikaans te houden, op het moment zijn droom. De ploeg van Kees Zethof is een schier onverslaanbare machine geworden en dat met een duidelijk herkenbaar Noordwijks gezicht. Na het elimineren van FC Boshuizen kan in een dubbele ontmoeting tegen Rohda Raalte de kroon op het werk worden gezet. Een ticket voor de Hoofdklasse ligt voor het grijpen. 

Iedereen op de Lageweg, althans die met een zwart-wit hart, was donderdagavond na de 4-2 zege in opperste staat van opwinding. Het uitschakelen van FC Boshuizen, een ploeg die voetballend meer in huis heeft dan SJC, werd terecht als een prestatie van formaat gezien. Zeker tien minuten werd er een groot feest in de kleedkamer gevierd. Iedereen die zich geroepen voelde, mocht een kijkje komen nemen. Het tekent het groepsproces bij SJC, een grote vriendengroep die alleraardigst kan voetballen en veel plezier met elkaar beleeft.

Het was een pijnlijk tafereel voor Stefan Roodakkers, de coach van FC Boshuizen. Met gebogen hoofd en de pest in het lijf trok de Leidse ploeg zich terug. Even verderop in de kleedkamer van de thuisploeg was het feest gaande, daar waar Roodakkers als coach van SJC ook veel overwinningen vierde.

DSC01584-bewerkt                    Dandy Steenvoorden, hier aan de bal, was uitblinker met een goal en twee assists

Onder Roodakkers was SJC ook een aantal keer dichtbij zeer promotie naar de Hoofdklasse. In het seizoen 2009-2010 – vlak voordat de Topklasse zijn intrede deed – volstond een plek bij de eerste drie om hogerop te gaan. SJC greep net mis en eindigde als vierde. Het seizoen daarna leek het alsnog tot promotie te komen. De Noordwijkers waanden zich al kampioen, maar een treffer in blessuretijd van concurrent RKAVV bij Wilhelmus gooide roet in het eten.

SJC speelde onder Stefan Roodakkers oogstrelend voetbal, maar deed dat met veel gehaalde spelers, jongens van buitenaf. Over dat beleid was destijds binnen SJC geen algemene consensus. Jaren geleden werd, mede op nadrukkelijk verzoek van hoofdsponsor Joop van Abswoude, besloten daarmee te breken en het vooral met eigen jongens te gaan doen.

Lange neus
Wellicht daarom was de trots bij alle clubmensen van SJC donderdagavond zo groot. Tegen FC Boshuizen startten liefst acht Noordwijkers in de basis. Het Leidse drietal – Walter, Van Heijningen en Sloos – maakte SJC’ startende elf compleet. Met name Van Heijningen kon een lange neus maken. De middenvelder bungelde vorig seizoen nog tussen het tweede en derde van FC Boshuizen, maar is de laatste maanden een gewaardeerde kracht op het middenveld van SJC.

Van Heijningen maakte zondag op de Boshuizerkade de enige goal, waardoor SJC zich een goede uitgangspositie verschafte. En tegelijkertijd ook een lastige, vond Zethof. ,,Ik heb de jongens een mail gestuurd dat de 0-1 ook de bottleneck kon zijn. De angst om te verliezen kan groter zijn dan de wil om te winnen. Op eigen terrein moeten wij altijd gaan voor de winst. Daar zijn we op ingericht en hebben we altijd gedaan sinds mijn aanwezigheid.”

Het waren mooie woorden, maar de praktijk bleek aanvankelijk weerbarstiger. Boshuizen was het eerste halfuur namelijk heer en meester. SJC moest terug en beperkte zich tot het spelen van de lange bal. Het probleem van FC Boshuizen was dat de ploeg niet doortastend genoeg was en finesse in de eindfase miste. Bovendien had de Leidse ploeg pech toen een dubbele inzet van Mehmet Gongur eerst op de paal belandde en vervolgens van de lijn werd gehaald.

DSC01789-bewerkt                           Invaller Benji Broekhof op weg naar de 4-2 en de beslissing van de wedstrijd

De openingstreffer van Dandy Steenvoorden deed SJC zienderogen goed. De vleugelaanvaller speelde zich met enig fortuin vrij en haalde vervolgens de trekker over. In de tweede helft drong Boshuizen aanvankelijk opnieuw aan in een ultieme poging het naderende onheil – de uitschakeling – te voorkomen, maar spannend werd het geen moment. Boshuizen kwam tweemaal op gelijke hoogte, maar het antwoord van SJC volgde steeds binnen twee minuten. Benji Broekhof schoot SJC vrijwel direct na zijn entree weer op voorsprong. Na de 2-2 van toekomstig Katwijker Rick Arnoldus kopte aanvoerder Mike Verhoek schitterend de 3-2 binnen. Vlak voor tijd bepaalde Broekhof met zijn tweede van de avond de eindstand op 4-2.

‘Kennelijk beter’
De druiven waren zuur voor Boshuizen, dat zich volgens Roodakkers voetballend de betere had getoond. Collega Zethof had echter lak aan die woorden. ,,Voor de uitvoering van voetbal krijg je geen punten. Het gaat om doelpunten maken en voorkomen. Hij (Roodakkers, red.) heeft drie keer op rij verloren van een ploeg die daarin kennelijk beter is.”

Iedereen bij SJC koesterde het moment, maar Zethof weigerde zich al rijk te rekenen. ,,Dat we nu veertien keer op rij gewonnen hebben, zegt natuurlijk iets over de kwaliteit van de jongens. Het leuke aan het hele verhaal is dat het binnen de club meer leeft dan bij de jongens zelf. Het is geen doel op zich. We moeten niet te ver vooruit kijken. Veertien keer winnen is leuk, maar als we zondag met 6-0 op onze kloten krijgen, is het helemaal niets waard geweest.”

SJC – FC Boshuizen 4-2 (1-0). 36. Steenvoorden 1-0, 54. Schouten 1-1 (strafschop), 58. Broekhof 2-1, 68. Arnoldus 2-2, 70. Verhoek 3-2, 87. Broekhof 4-2

SJC: Schelvis, Sloos (84. Veenvliet), Verweij, Verhoek, Van Duyn, Van Heijningen, Van der Zalm, Al Tamimy, Walter (77. Barkel), Goosen (56. Broekhof), Steenvoorden,

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)