Na 90 seconden voetbal werd het verhaal van de voetbalavond tussen SJC en Quick al verteld. Een opportunistische bal van de Noordwijkers werd totaal verkeerd ingeschat door Joost de Gelder van de Haagse ploeg. De verdediger ging onderuit en gaf daarmee de eerste kans van de wedstrijd op een presenteerblaadje. Via Abbas al Tamimy en Martijn Walter faalden de Noordwijkers voor de goal van Quick, maar het moment liet niks aan de verbeelding over.

Het is het verschil tussen mogen en moeten. SJC mag, Quick moet. De zwart-witten van Kees Zethof zien de nacompetitie als een bonus. De promovendus van vorig seizoen uit de Eerste Klasse kan vrijuit voetballen. Geen Noordwijkse fan had aan het begin van dit seizoen een dergelijk scenario in z’n hoofd.

Scenario’s
SJC moest zich aan Nederland tonen, had voorzitter Herman Meijvogel al eens geroepen. Daarmee doelde hij vooral op het aantal kilometers dat de bus zou maken in een heel seizoen. En ach, als het vlaggenschip dan nog leuk mee deed in de Hoofdklasse, dan zou de club allang tevreden zijn.

In het Haagse liggen de kaarten anders. Het kapitaal krachtigere Quick moet. Alhoewel ze het zelf willen noemen. Maar nu dit het derde jaar is dat de voetbalvereniging de nacompetitie haalt om te promoveren naar de Derde Divisie, is de hele club klaar voor de volgende stap. Met dat in het achterhoofd is het niet onlogisch om de matige openingsfase bij Quick te wijten aan zenuwen.

,,Voor de neutrale toeschouwer was het een mooie pot. Maar als trainer van Quick dacht ik: hier hadden we meer uit moeten halen.”

De Noordwijkers roken in het eerste duel van de nacompetitie het angstzweet en zagen de eerste kans van de wedstrijd via Walter naast gaan. Niet dat Quick ongevaarlijk was, met name middenvelder Marc Boshoff liet zien dat de Haagse ploeg over de nodige technische kwaliteit beschikt.

Maar ook de Haagse coach, Paul van der Zwaan zag een moeilijke openingsfase van zijn ploeg. ,,De eerste tien minuten waren we zoekende. Zij pompten de bal in de rechterzone, bij Martijn Walter, en daar hadden wij moeite met de lopende mensen. In de rust hebben we de afspraken weer neer kunnen zetten.”

Technisch begaafd
,,Het is een moeilijke ploeg, dat SJC. Het kan alle kanten op met die gasten”, lachte de ex-trainer van onder andere VVSB en Ter Leede na afloop. ,,Dat is ook wel mooi hoor. Voor de neutrale toeschouwer was het een mooie pot. Maar als trainer van Quick dacht ik: hier hadden we meer uit moeten halen.”

De 60-jarige coach doelde daarmee vooral op de technische kwaliteit van zijn ploeg, waarin de Hagenezen wel een streepje voor leken te hebben op de Noordwijkers. Op zijn beurt legde ook SJC donderdagavond weer het kenmerkende energieke spel op de mat. Die twee verschillende karaktereigenschappen van beide teams zorgde in de tweede helft voor een open en opportunistische wedstrijd.

Martijn Walter, die z’n afscheid al heeft aangekondigd, toonde zich andermaal belangrijk met een goal

Na een prima kopgoal van de gevaarlijke Boshoff na ruim een uur spelen, kopte Walter nog geen anderhalve minuut later de 1-1 op het scorebord. De Noordwijkers proefden dat er meer te halen viel. Vooral een schitterende één-twee tussen Timo Ruigrok en Al Tamimy door het hart van de verdediging had meer verdiend, maar doelman Jari Puister toonde zich een sta-in-de-weg. Aan de andere kant zorgde vooral linksbuiten Nabil Hadui voor dreiging. Beide elftallen kwamen echter niet meer tot scoren.

En dus was de hard werkende Rick van Dijk gematigd tevreden. De aanvaller had in de slotfase z’n elftal nog naar de overwinning kunnen schieten toen hij de bal in één keer uit de lucht moest nemen. Zijn schot vloog over. ,,Sten Goosen kwam na het schot nog naar me toe. ‘Als je die vol had geraakt, had ik je opgetild’, zei hij tegen mij. Ach ja, dat moet dan ook mee zitten.”

SJC probeert daar ook het voordeel uit te halen door de druk bij henzelf weg te halen. Maar zo handelen ze niet in het veld hoor. Stiekem willen ze in Noordwijk ook wel.”

De spits annex linksbuiten van de avond kreeg de complimenten vanwege z’n arbeidsethos. Hij toonde zich na afloop gematigd tevreden omdat er volgens hem na de 1-1 meer in had gezeten voor SJC. ,,We hebben de kansen gehad om het af te maken. Al is het wel een terechte weerspiegeling van de verhoudingen. Ik vind dit elftal te vergelijken met ADO’20 uit onze competitie. Zij zijn technisch begaafd, wij moeten het hebben van het harde werken. Dan krijg je zo’n leuke pot als je vanavond hebt gezien.”

Underdog
Tot slot ziet ook Van Dijk het mentale verschil in beide elftallen. Het verschil tussen moeten en mogen. ,,Voor ons was en is het een toetje. We hadden niet eens rekening gehouden met de nacompetitie. Vorig jaar was de wil om te promoveren nog sterker dan dit jaar. Toen zat er meer druk achter.” En het gemis van die druk voelt goed in het veld vindt de 26-jarige voetballer. ,,Nu kunnen we vrijuit spelen. Dat voetbalt lekker, als je de underdog bent.”

Van der Zwaan probeerde nog even de druk bij zijn elftal weg te halen na de wedstrijd. ,,Er is bij ons geen moeten bij”, benadrukte de Haagse coach. ,,Maar wij willen wel heel graag. SJC probeert daar ook het voordeel uit te halen door de druk bij henzelf weg te halen. Maar zo handelen ze niet in het veld hoor. Stiekem willen ze in Noordwijk ook wel.”

SJC – Quick 1-1 (0-0). 64. Boshoff 0-1, 66. Walter 1-1

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Bosma, Ruigrok (77. Van Heijningen), Al Tamimy, Van der Zalm, Walter, Van Dijk, Steenvoorden (54. Goosen)

Foto’s: Orange Pictures

Martijn Walter na afloop van SJC – Quick

Samenvatting SJC – Quick (Beelden: Bollenstreek Omroep)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer