In het voetbal heb je verschillende soorten overwinningen. Die van SJC kwam pas in de ultieme slotfase tot stand. De ploeg van Kees Zethof klopte promovendus TAC ’90 met 2-3 door een benutte vrije trap van Jordy Groot. Dandy Steenvoorden was verantwoordelijk voor de andere twee treffers. Hij moest erkennen dat zijn ploeg rijkelijk werd beloond. ,,Misschien hadden zij ook wel recht op een puntje.”

Al na een minuut leek SJC een makkelijke middag tegemoet te gaan. Steenvoorden brak door op links en zijn schot ging door de handen en benen van de keeper: 0-1. ,,Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar een aardige blunder was het wel.” De buitenspeler van SJC kreeg kort daarna nog een mooie kans om de score te verdubbelen. De inzet met de punt van de schoen verdween net naast het doel.

Snelheid
Steenvoorden: ,,Daarna kwam TAC ’90 beter in de wedstrijd. We hadden veel moeite met hun snelheid op de vleugels. Ze probeerden met steekballetjes steeds achter onze verdediging te komen.” Dat leverde nog voor rust twee treffers op voor de thuisploeg.  ,,Die rechtsbuiten was heel snel en die maakte een goede goal. Bij die tweede treffer stonden we gewoon niet goed.”

Nog voor rust trok Steenvoorden hoogstpersoonlijk de stand weer gelijk. Opnieuw zag de verdediging van de gastheren er niet goed uit. ,,Er kwam een diepe bal en hun laatste man liet de bal lopen voor de keeper. Die dacht op zijn beurt dat de bal zou worden weggekopt, waardoor ik de bal zo over hem heen kon lobben.”

In het tweede bedrijf waren de kansen schaarser aan beide kanten. ,,We kregen vijf of zes corners op rij. Dan hoop je dat de bal een keer goed valt. Zij kregen nog een goede kans via een schot van dichtbij. Ook claimden ze nog een penalty toen hun spits neerging binnen de zestien, maar ik kon niet goed zien wat daar gebeurde. Een gelijkspel leek het hoogst haalbare.” Maar dat was buiten Jordy Groot gerekend. De linkspoot mocht vijf minuten in blessuretijd aanleggen voor een vrije trap. Het leer verdween met een boog strak in de rechterbovenhoek: 2-3.

Veel wissels
Dat er zoveel tijd werd bijgetrokken was volgens Steenvoorden niet meer dan logisch. ,,Voor de rust hadden zij hun twee backs al moeten wisselen. Vlak voor tijd ging er nog eentje uit met een enkelblessure, en een speler z’n wenkbrauw lag open. Voor m’n gevoel hebben we tien minuten stilgestaan, dus die blessuretijd was wel terecht.”

De overwinning was goed voor het moraal, zeker na de turbulente vorige week wegens het overlijden van een jeugdspeler. ,,Misschien had TAC ’90 wel een puntje verdiend. Ze hebben toch ook aardig wat kansen gehad. We hadden hetzelfde probleem als hun; achterin waren we kwetsbaar door de snelheid van de tegenstander.”

Na een voor SJC maatstaven vrij matig vorig seizoen hoopt de club dit jaar weer mee te doen om de prijzen. Steenvoorden denkt ook dat dat realistisch is. ,,Onze trainer Kees Zethof is niet zo happig op het uitspreken van doelstellingen, maar ik denk wel dat we daarvoor moeten gaan. Het is nog te vroeg in het seizoen om iets zinnigs te zeggen, maar onze selectie is bijvoorbeeld breder dan vorig seizoen. Wel moet die wisselvalligheid eruit. Anders eindig je weer ergens in de middenmoot.”

Tekst: Tom van der Wilt