SJC heeft iets mysterieus. Dan gaat het eens niet over die vriendengroep die al jaren met elkaar voetbalt, of de passie waar er zo op geteerd wordt op de Lageweg. Dit keer zijn het juist de prestaties die vraagtekens oproepen. Waarom kan SJC niet negentig minuten lang eenzelfde niveau halen? Waarom kan een koploper de nummer vijftien van de Hoofdklasse de wil niet anderhalf uur opleggen? In Noordwijk eindigde het treffen tussen SJC en Heerenveen in 2-2.

Na 45 minuten leek die eindstand een utopie. De Noordwijkers hadden de bezoekers uit Friesland op de knieën. Slechts de genadeklap hoefde nog worden uitgedeeld. Driekwartier later leek een rood aangelopen SJC nog in z’n handjes te mogen knijpen met de uiteindelijke puntendeling.

Het duel stond niet op zichzelf. SJC grossiert in duels waarin de ene helft volledig haaks staat op de andere. Voorlopig lijkt het nog enigszins zonder schade. De zwart-witte ploeg staat immers nog steeds bovenaan. Maar het geeft te denken. Waar Sjaak Polak z’n ploeg aan het begin van het seizoen met oefenstof naar huis stuurde, stuurde zijn ploeg nu de oefenmeester met hoofdbrekens naar Den Haag.

,,De eerste helft was fantastisch, maar we hebben zo totaal in het zadel geholpen.”

Hoewel er na afloop discussie ontstond over de ‘vermeende elleboog’ van middenvelder Tom Broekhuizen, verbaasde trainer Polak zich vooral over z’n eigen ploeg. De Hagenees stond furieus voor de eigen kleedkamer. ,,De eerste helft was fantastisch, maar we hebben ze totaal in het zadel geholpen”, foeterde de oefenmeester.

Twee gezichten
Polak houdt er van om openlijk complimenten uit te delen aan z’n ploeg. Daar had hij gezien de eerste helft ook recht op. De thuisploeg zette de Friezen vast en kwam binnen tien minuten via een diagonaal schot van rechtsback Marvin Sloos op voorsprong. Vlak na het half uur schoot Tom Broekhuizen de ploeg op een 2-0 voorsprong. Hij kwam daarvoor in botsing met de doelman van Heerenveen, maar werd niet teruggefloten.

Broekhuizen is op weg naar de 2-0

Wat er de 45 minuten daarna gebeurde, riep vooral vraagtekens op. ,,We hebben ze in de eerste helft geen moment met rust gelaten”, blikte de teleurgestelde Jordy Groot terug. ,,Zij gingen in de tweede helft met één diepe spits spelen. Heel opportunistisch. En wij gingen daar in mee. In plaats van zelf een bal vier keer over te spelen, peerden we de bal ook ‘lang’. Daarmee speelden we hun in de kaart.”

Eigenlijk vanaf seconde één zag je hoe SJC  het onheil over zichzelf wist af te roepen. De organisatie leek weg, de coaching amper te merken in het veld. Vooral de aanvallende middenvelder en frivool spelende Han van Dijk profiteerde van de Noordwijkse onrust. Hij schoot eerst de 2-1 binnen na tien minuten spelen in de tweede helft en zette vanaf elf meter de 2-2 op het scorebord.

,,Als je zo voetbalt, mag je niet eens naar de rest kijken.”

De ploeg uit Heerenveen kreeg een penalty na hands op de doellijn van Sloos. Het bizarre was dat ook de andere doelpuntenmaker, Broekhuizen, even later ook een hoofdrol zou spelen. De middenvelder ging bij een luchtduel met z’n armen omhoog en gaf de scheidsrechter al dan niet de mogelijkheid om een kaart te trekken.

Op aandringen van diens assistent besloot Marcel te Hennepe voor de rode prent te kiezen. Broekhuizen vol verbazing achterlatend. Beide hoofdrolspelers wilden na afloop niet praten over hun kaart.

Concurrentie
Met negen tegen elf werd SJC gek genoeg nog gevaarlijker dan de bezoekers. Hoewel de Friezen uiteindelijk in de absolute slotfase ook met tien man kwamen te staan, werd er niet meer gescoord. Wonder boven wonder verloren ook concurrenten Achilles 1894 en Hollandia. Alleen Silvolde kwam door een overwinning dichterbij de koploper.

,,Dit is denk ik alweer de vierde keer dat we goed wegkomen, omdat de concurrentie punten laat liggen”, herinnert linksback Groot zich. ,,Maar als je zo voetbalt, mag je niet eens naar de rest kijken.”

SJC – vv Heerenveen 2-2 (2-0) 8. Sloos 1-0, 33. Broekhuizen 2-0, 55. Van Dijk 1-2, 60. Van Dijk (pen.) 2-2

Rood: 59. Sloos (SJC), 81. Broekhuizen (SJC), Hof (2x geel, vv Heerenveen)

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Van Duijn, Groot, Ruigrok (76. Al Tamimy), Broekhuizen, Van der Zalm, Broekhof (68. Dedel), Duindam, Steenvoorden (80. Van Heijningen)

Foto’s: Johanna Wever

Samenvatting SJC – vv Heerenveen (Beelden: Bollenstreek Omroep)