Crisis is een groot woord, maar dat het absoluut niet lekker gaat bij Van Nispen (zon.) is een understatement. Waar de ploeg aan het begin van het seizoen opteerde om voor een top-vijf plek te gaan, staat de ploeg van René Ras na vier duels spelen op een schamele twaalfde plek. Onwaardig voor de zondagtak.

Tegen RKDES bleef de derdeklasser weer met lege handen staan: 2-1. En dus laat verdediger Sjors Meiland er geen misverstand over ontstaan: ,,Het was gewoon slap. Vanaf minuut één. Het is vervelend dat één van onze betere spelers, Dick Verhoeven, geblesseerd uitvalt, maar dat is absoluut niet de reden van de matige wedstrijd.”

Pijnlijk
,,Want je hebt wel eens duels waarin één of twee spelers er niet lekker in zitten. Dat die slap spelen of dat de instelling niet goed is. Maar als het hele elftal hierin meegaat, ook de invallers, dan kan je je daar niet meer achter verschuilen. Ras kan niet elf man gaan wisselen.”

De constatering van Meiland is pijnlijk. In balbezit of zonder de bal aan de voet, het is voornamelijk nog zoeken naar de juiste eenheid binnen het team. In aanvallend opzicht tonen de spelers zich volgens Meiland niet duidelijk genoeg aan elkaar. Zonder de bal lijken de Zilkers elke keer een stap te laat. Ook tegen RKDES. De tegengoal van Jelle Vleugel na een 2-0 achterstand, was niet genoeg.

,,Ons eerste kwartier is vaak zo matig, dat we daar in blijven hangen de rest van de wedstrijd.”

,,We moeten elkaar maar eens diep in de ogen aankijken. En ook ik ben daar onderdeel van. Het is alsof we niet honderd procent geven. Dat kan niet. Misschien moeten andere jongens maar eens de kans krijgen. Ik lever liever kwaliteit in voor jongens die er wel met volle inzet voor gaan.”

Het is iets dat de Zilkers intern moeten oplossen en niet naar de buitenwacht willen lekken. Logischerwijs noemt Meiland geen nemen. ,,Al zou ik die namen wel aan jou willen geven, dan nog kan ik er niet één of twee noemen op wie dit slaat, het slaat op ons allemaal. We mogen Tom van Maris, onze keeper, nog bedanken dat het bij rust niet 5-0 staat voor RKDES.”

Complex
Voor het seizoen begon waren de intenties nog zo mooi in De Zilk. Van Nispen moest maar eens voor promotie naar de Tweede Klasse gaan. De ploeg van Ras moest zich maar eens in die top vijf gaan nestelen. Geen kampioenschap? Dan maar via de nacompetitie op jacht naar een klasse hoger.

Na een maandje voetbal ziet de wereld er heel anders uit en is de wedstrijd tegen hekkensluiter FC Aalsmeer van over een week ineens heel belangrijk. ,,Want als wij na vijf duels op twee punten staan, dan gaan wij onszelf een complex aanpraten. Dat gevoel heb ik wel.”

Er valt een parallel te trekken met de situatie bij FC Rijnvogels. Ook in Katwijk is de start matig, daar waar de buitenwacht de club in een status drukte van kanshebbers voor de titel in de competitie. Op De Kooltuin werd er voor een praatsessie gekozen om zo op die manier uit de malaise te komen.

,,Hij houdt tegenstanders bezig, waardoor andere jongens beter tot hun recht komen. Hij eist zo twee, drie man op.”

Of dat ook een oplossing is voor Van Nispen valt te bezien. ,,We praten in principe sowieso al met Ras voor de training over de voorafgaande wedstrijd. We moeten scherper trainen en vooral scherper aan duels beginnen. Als we dat eens laten zien, zijn we alweer een stap verder. Ons eerste kwartier is vaak zo matig, dat we daar in blijven hangen de rest van de wedstrijd.”

Van Haaster
Slechts één ander feit kan een houvast betekenen voor de geel-roden. De ploeg mist al lange tijd de belangrijkste speler op het veld: Mike van Haaster. Hij deed wel mee tegen Stompwijk ’92, maar eigenlijk kwam die wedstrijd veel te vroeg voor de niet fitte spits.

,,De afgelopen jaren is wel gebleken hoe belangrijk hij voor ons is. Niet alleen vanwege zijn goals, maar je kan Mike ook aanspelen met twee man in z’n rug. Hij houdt tegenstanders bezig, waardoor andere jongens beter tot hun recht komen. Hij eist zo twee, drie man op. Die tegenstanders geven nu juist onze beste spelers dubbele dekking. Zonder hem is het echt minder.”

Lees ook: ‘Voorbeschouwing in beeld: René Ras (Van Nispen zon.)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude