‘Als ze het nu maar vast kunnen houden’, was de wens van alles en iedereen dat VVSB een warm hart toedraagt in de rust tegen IJsselmeervogels. De thuisploeg had tegen de titelkandidaat uit Spakenburg de beste helft van het seizoen gespeeld en stond op dat moment met 1-0 voor. Helaas kwam de Noordwijkerhoutse wens niet in vervulling: aan één minuut hadden de ‘Vogels’ genoeg om de hekkensluiter alsnog te vloeren.

Dat VVSB in eerste instantie zo goed voor de dag kwam, was gezien vorige week best een verrassing. Bij Jong Vitesse had de ploeg van Eric Meijers  geen schijn van kans en vertoonde het zelfs bij vlagen weer wat tekenen van moedeloosheid. Tegen IJsselmeervogels liet de Noordwijkerhoutse ploeg zien, dat het zich na de veeg in Arnhem voor de zoveelste keer bijeen had geraapt. ,,We zaten er echt bovenop. Tweede ballen en ballen die er net tussen vielen waren voor ons. Ik denk inderdaad misschien wel onze beste helft van dit seizoen”, vertelde aanvoerder Ruben Valk na afloop.

Beste versie
Niet alleen qua scherpte en instelling was VVSB de beste versie van zichzelf tegen de nummer twee van de competitie. Ook aan de bal liet het weer ‘ouderwetse’ dingen zien: iedereen vol zelfvertrouwen, vlot lopende aanvallen, met hoge backs en diepgaande middenvelders. Belangrijke schakel daarin was Danny Bakker, die samen met Wesley Goeman en Tim de Rijk voor rust het middenveld in handen had. De van FC Dordrecht overgekomen middenvelder had een iets andere rol dan normaal: waar hij voorheen verantwoordelijk was voor de diepgang, liet Bakker dat nu over aan De Rijk.

Die omzetting werkte. De Rijk kwam met zijn grote loopvermogen meer in zijn kracht in de diepte. De ‘voetballer’ Bakker kwam hierdoor meer aan de bal en voelde zich zichtbaar lekkerder als spelverdeler. Ook Meijers vond dat VVSB zo veel meer aan voetballen toekwam. ,,Je ziet dat we een heel aantal keer op een verzorgde manier tot kansen zijn gekomen. Helaas maken we er maar één en dat had eigenlijk, met een beetje geluk, ook wel meer kunnen zijn”, aldus de oefenmeester.

,,Het is ongelofelijk hoe we het na rust weggeven”

Om iets kritischer te zijn: VVSB had de bezoekers uit Spakenburg in de eerste helft al moeten knakken. IJsselmeervogels had iets weg van het Ajax van vorige week in de Kuip: het was met van alles bezig, behalve met zichzelf. Het was dan ook de thuisploeg dat verre weg de meeste kansen kreeg. Tommy Bekooij, die rechtsback Jeffrey Buitenhuis negentig verschrikkelijke minuten bezorgde, had met een beetje mazzel zijn ploeg al na één minuut op voorsprong gezet. Niet veel later had Sonny ten Hoope een doorgeschoten corner bijna voor het intikken.

De goal die VVSB na veertien minuten wél maakte was een aanval uit het boekje. Richelo Fecunda stuurde met een afgemeten pass Lullinho Martins diep, die de bal scherp en laag voorzette. Spits Frank Tervoert deed vervolgens precies waarvoor hij naar Noordwijkerhout is gehaald: voor zijn man komen en knap in de verre hoek binnentikken.

,,Dat maakt het niet minder pijnlijk”

De doelpuntenmaker kreeg vervolgens nog wat mogelijkheden en had misschien wel een penalty verdiend toen hij vlak voor rust in zijn rug werd gelopen door Shanon Carmelia. ,,Die pech heb je dan nu een beetje. Maar het is ongelofelijk hoe we het na rust weggeven. Wat er dan precies allemaal fout  gaat weet ik niet. Dat gaan we weer bekijken op de beelden komende week. Dat je vandaag heel goed speelt, maar toch verliest maakt het niet minder pijnlijk”, zei Valk.

Vogels-spits Danny van den Meiracker was uiteindelijk de plaaggeest voor de Noordwijkerhouters. Hij maakte de winnende. In de jacht op de gelijkmaker werd voor VVSB nog een verplichte pauze ingelast. Scheidsrechter Thom Winkel staakte het duel rond de zeventigste minuut vanwege oerwoudgeluiden en racistische opmerkingen. Uit welk kamp die kwetsende uitingen kwamen, is nog niet bekend, omdat beide supportersgroepen aan de kant stonden waar de misdragingen plaatsvonden.  ,,Wat er precies aan de hand was, weet ik niet. Ik ben er wel gelijk naartoe gelopen, om het aan de supporters te vragen en te zeggen dat dit ons niet helpt”, besloot Valk.

VVSB – IJsselmeervogels 1-2 (1-0). 14. Tervoert 1-0, 54. Van Riel 1-1, 55. Van den Meiracker 1-2.

VVSB: Valk, Fecunda, Ten Hoope (89. Felicia), Zwart, Vijlbrief, Goeman, Bakker (81. Dijkstra), De Rijk, Martins (78. Pauw), Tervoert, Bekooij.