Een voetbalwedstrijd duurt negentig minuten, maar wordt doorgaans beslist op momenten. Een gemiste kans, een afgekeurde goal of een rode kaart. In het onderonsje met ODIN ’59, door FC Rijnvogels met 2-0 gewonnen, vochten twee van zulke momenten na afloop om voorrang. Trainer Hein van Heek noemde de 1-0, direct na een door Peter Messemaker gestopte penalty, het sleutelmoment. Messemaker zelf vond de rode kaart voor ODIN-verdediger Mart Willemse, op slag van rust, het breekpunt.

Het meest saillante moment was toch wel de 1-0 en vooral wat daar aan voorafging. Hoofdrolspeler was FC Rijnvogels-doelman Messemaker. Eind november tegen Capelle was de ervaren goalie de gebeten hond na een vroege rode kaart, en nu leek hij weer de schlemiel van de middag te worden.

Een lange bal van achteruit plofte in de 58e minuut pardoes het zestienmetergebied van Rijnvogels binnen.  Messemaker kwam uit, ging voor de bal en leek die ook te raken, maar Nigel Hardenberg van ODIN ging naar de grond. Scheidsrechter De Cock wees resoluut naar de stip. ,,Ik hoorde naderhand ook van mijn teamgenoten dat ik hem niet raakte, maar hij viel zo ontzettend mooi dat het gewoon echt een pingel leek’”, vertelde Messemaker naderhand. Om er met een grijns aan toe te voegen: ,,Da’s dan ook wel weer knap van hem.”

Messemaker stop de penalty van Jim Hulleman met zijn benen.

Messemaker koos een hoek maar stopte de penalty, door het midden ingeschoten, met zijn benen. Uit de counter die volgde was het Arno Dijkstra die scoorde. Zijn gekraakte schot werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Barry van Dijk kansloos was. De ontlading bij spelers en staf was enorm. Messemaker: ,,Dan word je met z’n allen helemaal gek. Dat is gewoon fantastisch.”

Van Heek was na afloop in zijn nopjes met de overwinning: ,,Het sleutelmoment was die penalty. Fantastisch voor Peter dat hij hem pakte. Lekker dat hij van die lange benen heeft. Na de 1-0 had ik wel het gevoel dat het gelopen was.” Toch moest Messemaker ook na de voorsprong en met een man meer nog enkele malen reddend optreden. ODIN was na rust met een man minder, vele malen gevaarlijker dan voor rust toen het nog compleet was.

Organisatie bewaken
Van Heek: ,,Het is altijd moeilijk voetballen tegen tien man en ze hadden ook wind mee. We hadden moeite met hun lange bal. Je wilt perse met zijn elven dat doelpunt maken. Dan moet je wel opletten dat het goed blijft staan.”

ODIN kwam dus vlak voor rust met tien man te staan. Verdediger Mart Willemse haalde de doorgebroken Jop Verhagen neer. Wat volgde was een curieus overleg tussen arbiter en assistent. Beiden wisten niet welke speler van ODIN de rode kaart voorgehouden moest krijgen. Het hele schouwspel duurde minuten en was eigenlijk Derde Divisie-onwaardig. Van Heek had het vanaf de bank met verbazing aangezien.

Sander van der Horst speelde met een tulband na een verwonding aan zijn hoofd

,,Ja ze hadden een probleem: ze wisten niet wie het was. Dat zei hij ook hardop. Toen is mijn aanvoerder [Pieter van der Breggen, red] erheen gegaan. Die zei: ‘hé scheids, volgens mij is het die nummer 18’. Hij wees expres de verkeerde aan want dat was hun beste speler achterin. Toen zei mijn spits ook tegen de scheidsrechter: ‘joh scheids, mocht het zo zijn dat je geen gelijk hebt, dan komen ze vanzelf wel vertellen wie het wel was’. En dat gebeurde ook.”

‘Kneiterhard trainen’
Tegen tien man en met een 1-0 voorsprong bleef Rijnvogels uiterst voorzichtig opereren. Messemaker, die na afloop bekendmaakte er nog een jaar aan vast te plakken: ,,Wij zijn een jonge gretige ploeg, nou ja op mij na dan. Dan kom je tegen 10 man te staan en je weet dat je moet winnen. Het gevaar is dan dat je te hoog gaat staan en ze je pakken op de omschakeling. Gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen en een heerlijke overwinning gepakt.”

Die overwinning werd veiliggesteld door invaller Jaap van Duijn. Zijn tweede balcontact was een rake kopbal, nadat Dijkstra had laten zien ook heel goed aan te kunnen geven. Dat Van Duijn op de bank zat, zorgde van tevoren voor de nodige gefronste blikken op de Kooltuin. Trainer Van Heek was na afloop duidelijk: ,, Hij heeft een wat mindere periode gehad en we vinden dat we andere spelers, die ook kneiterhard trainen, een kans moeten geven. Dat hebben we gedaan in overleg met Jaap. Die baalde wel natuurlijk, maar hij begreep het ook wel en hij heeft het verschrikkelijk goed opgepakt. Hij zei; ‘trainer ik ben er klaar voor als je me nodig hebt om in te vallen’. Nou dat heeft hij wel bewezen.”

FC Rijnvogels – ODIN ’59 2-0 (0-0). 59. Dijkstra 1-0. 79. Van Duijn 2-0.

FC Rijnvogels: Messemaker, Bright Ampong, Rob Zandbergen, Wijmer, Spierdijk, Van der Breggen, Van der Horst (82. Theuns), Van der Stoep, Verhagen (78. Van Duijn), Dijkstra, Havenaar.

Bijzonderheden: Rode kaart: 45+5. Willemse (ODIN).

Foto’s: Kooltuinstrijders

Samenvatting TV-West:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen