Het is halverwege de eerste helft als een gevoel van machte- en moedeloosheid zich meester lijkt te maken van Noordwijk-trainer Dogan Corneille. Even daarvoor heeft Tjeerd Westdijk door een verkeerde aanname een dot van een kans om zeep geholpen. Corneille brengt beide handen naar het gezicht, zakt iets door de knieën en maakt vervolgens een soort van smekend gebaar. Alsof hij hogere machten aanroept om Noordwijk een goal te schenken.

Tegen wil en dank zijn ze achterblijvers in de Hoofdklasse A. Tot 2010 was dat het niveau waarop Noordwijk en Ter Leede actief wensten te zijn. Het was immers het hoogste amateurpodium. Maar door het veranderde voetballandschap en de komst van eerst de Topklasse en sinds dit seizoen de Tweede en Derde Divisie is spelen in de Hoofdklasse eerder een krenking dan een eervolle aangelegenheid voor gerenommeerde amateurclubs.

Affiche
Terwijl zes regioclubs hoger spelen, zijn Ter Leede en Noordwijk op elkaar aangewezen in de Hoofdklasse. De onderlinge ontmoetingen zijn één van de weinig tot de verbeelding sprekende affiches in een verder onaantrekkelijke competitie. Juist daarom viel de magere publieke belangstelling tegen. Iets meer dan driehonderd supporters bevolkten de Roodemolen en zij zagen uiteindelijk Noordwijk als winnaar uit de strijd komen: 0-1.

Het was veelzeggend dat de enige goal nota bene van de voet van een verdediger kwam. Brayen Brocker deed een kwartier voor tijd wat zijn ploeggenoten voorin en op het middenveld hadden nagelaten; scoren. Het was geen heel fraaie goal, een droge intikker na een corner, maar niemand in het Noordwijkse kamp die daar om maalde. Het zoet van eindelijk weer eens een overwinning smaakte goed bij de ploeg van Dogan Corneille.

tlnw151016-00004                         Het moment van de wedstrijd: Brayen Brocker op weg naar zijn winnende goal

Diezelfde Corneille had zich daarvoor zitten verbijten over het gemak waarmee een aantal dotten van kansen om zeep werd geholpen. Wat afronden betreft kreeg Noordwijk opnieuw een brevet van onvermogen opgespeld. Naast Westdijk weigerden ook Denzel James, Ruperto Dorothea, Mark Veerman en invaller Jeroen Borsboom de trekker over te halen. Het was niet zo dat Noordwijk aan de lopende band gevaar stichtte, maar de kansen die het kreeg waren groot.

‘De kop gekost’
Ter Leede kon er weinig tegenover stellen. Enkel in de tweede helft waren er een aantal kortstondige fases waarin de ploeg dreigend oogde. Vooral uit spelhervattingen.

,,We wisten dat Noordwijk veel individuele kwaliteit heeft. Dan moet je je daartegen wapenen als team zijnde en vol passie spelen”, sprak verdediger Ben van der Lans. ,,Op zich hebben we dat wel negentig minuten gedaan. Alleen waren we de eerste helft in balbezit veel te slordig. Het kost kracht om de bal dan steeds weer terug te moeten veroveren. Misschien heeft ons dat in de tweede helft wel de kop gekost. We zijn toen opportunistisch gaan spelen en drongen Noordwijk ook wel terug, maar tot uitgespeelde kansen zijn we niet gekomen.”

tlnw151016-00002                            Denzel James moest geïnspireerd worden door zijn teamgenoten

Uiteindelijk groeide verdediger Brocker uit tot man van de wedstrijd. De linkspoot bleef desondanks bescheiden en weigerde een hoofdrol op te eisen. ,,Ik denk dat de aanvallers uiteindelijk die goal alsnog wel hadden gemaakt. Op de training schieten ze die ballen er ten slotte ook achter elkaar in. Daar hadden we wel vertrouwen in.”

Een winnende speler en zeker een matchwinner heeft altijd gelijk, maar het was wat makkelijk gesproken. Dat vond ook trainer Corneille. ,,Ha, dat weet ik nog niet zo goed”, reageerde de trainer lachend na te zijn geconfronteerd met de woorden van Brocker. ,,Nee, maar ik ben in dit geval wel heel blij met Brayen. Hij heeft achterin veel weggehaald. Ik vond dat hij goed speelde en belangrijk was.”

Brocker baarde ook al in de eerste helft opzien door over het veld naar de weinig geïnspireerde Denzel James te schreeuwen of ‘hij nog iets ging doen vanmiddag’. Brocker kreeg daarmee de lachers op de tribune op zijn hand. ,,Denzel moet je altijd even scherp houden. Die jongen kan onwijs goed voetballen en is onwijs snel. Soms vergeet-ie dat nog wel eens. Dan moet je hem even aanwakkeren en gaat hij daarna weer als de brandweer.”

Ter Leede – Noordwijk 0-1 (0-0). 75. Brocker 0-1

Ter Leede: Constantin, Boelee, Van der Lans, Arroyo, Bayram (57. Vierbergen), Kappenberg, Verplancke, Siali (81. Duthler), Dingjan, Bok, Ammerlaan

Noordwijk: Amezrine, Le Congé, Smith, Veerman, Brocker, Hoogerwaard, Goncalves, Dorothea, James, Lomis (57. Borsboom), Westdijk (86. Van Zanten)

[youtube id=”LrpGVneGk7g” width=”620″ height=”360″]

Foto’s: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)