Vijf maanden lang stond hij noodgedwongen aan de kant met een meniscusblessure. Afgelopen zaterdag startte Noordwijk-verdediger Guy Smith in het thuisduel met ONS Sneek voor het eerst sinds 20 oktober weer eens als rechtsback in de basis bij de koploper van de Derde Divisie. Een positie die hij ook de eerste negen wedstrijden van het lopende seizoen innam.

,,Daarmee is het tot nu toe een heel ander voetbaljaar voor me geworden dan ik me er vooraf van had voorgesteld”, trapt Smith (23) af. ,,Er komen gelukkig nog zeven wedstrijden en als ik daarin mee kan spelen, heb ik alsnog bijna een half seizoen volgemaakt. Ik wil het vooral positief blijven benaderen.”

,,Het was wel heel lang wachten voor ik weer terug was en dat had vooral te maken met het feit dat het tot half december duurde voordat ik geopereerd werd aan mijn rechterknie. Daarna is het herstel wel volgens het boekje verlopen. Momenteel voel ik me weer helemaal fit. Alleen het laatste stukje wedstrijdritme ontbreekt nog, maar dat komt ook wel goed.”

Invalbeurten
Al enkele weken voordat hij afgelopen najaar definitief naar de kant verdween, speelde zijn rechterknie op. Zo zeer zelfs dat het gewraakte lichaamsdeel op een morgen helemaal stijf was. ,,Een scheurtje in de meniscus, was de uiteindelijke diagnose. Dan sta je vervolgens aan de kant en voel je je eigenlijk machteloos. Gelukkig had ik niet te klagen over belangstelling vanuit de groep, staf en supporters. Dat is in zo‘n vervelende periode best wel lekker natuurlijk.”

,,Afgelopen zaterdag ging het goed, hoewel het door het relatief warme weer net een tikje zwaarder was. Het was echt aanpoten.”

Het duel afgelopen zaterdag tegen de Friezen duurde voor Smith iets meer dan een uur. Een periode die vooraf al was afgesproken met trainer Kees Zethof. ,,Behalve met het tweede, had ik twee invalbeurten in het eerste elftal achter de rug. Trainen doe ik de laatste weken al volle bak en daarbij heb ik geen terugslag gehad.”

,,Toen ik na de operatie weer begon met trainen, gebeurde dat wel en dat vertraagde de boel in mijn ogen weer, maar gelukkig ben ik daar goed mee omgegaan door toch naar mijn lichaam te blijven luisteren. Anders had het misschien nog wel langer geduurd. Afgelopen zaterdag ging het goed, hoewel het door het relatief warme weer net een tikje zwaarder was. Het was echt aanpoten. Sneek verstopte zich niet, dus ik kon vol aan de bak. Ik was de vrije man en dat betekende dat ik regelmatig mee naar voren moest.”

Uitgangspositie
Vanuit de dug-out zag Smith zijn ploeg de volle winst op de valreep veiligstellen. Wat volgde was een enorme ontlading. Daarmee is de koppositie die Noordwijk destijds ook al innam nog steeds in handen van de rood-witten. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Quick Boys lonkt de titel voor de bewoners van Sportpark Duinwetering.

Zover wil de verdediger begin april nog niet gaan. ,,Er zijn nog 21 punten te verdelen en dat is best wel veel. Laten we het erop houden dat we ons een goede uitgangspositie hebben verschaft. Daardoor hebben we nu alles in eigen hand. Wij hoeven niet naar de concurrentie te kijken. Zij wel naar ons. Dat is natuurlijk een groot voordeel.”

,,De meeste jongens hebben het kampioenschap van vorig jaar meegemaakt. Dat maakt voor hen de gretigheid alleen nog maar groter.”

Smith, die vorig seizoen zijn kans waagde bij ADO Den Haag, keerde twaalf maanden later alsnog terug op Sportpark Duinwetering. Het kampioenschap van de Hoofdklasse A maakte de verdediger daarom niet mee. Wel was hij er in de twee voorgaande seizoenen bij toen Noordwijk zowel tegen ASWH als bij DOVO promotie naar de Derde Divisie op een laat moment misliep.

Geen toeval
,,De meeste jongens hebben het kampioenschap van vorig jaar meegemaakt. Dat maakt voor hen de gretigheid alleen nog maar groter. Voor mij is het een uitdaging om straks ook met die schaal te staan. Het is daarbij een groot voordeel dat deze selectie de druk die er is om dat te realiseren al een keer aan den lijve heeft ondervonden. We laten ons ook niet ‘een-twee-drie’ uit het veld slaan.”

,,We weten dat we ook in de slotfase volop gas kunnen geven en dat heeft ons al de nodige punten opgeleverd dit seizoen. Naast de aanwezige voetbalkwaliteiten is dat wel een extraatje. Het is natuurlijk niet alleen maar toeval dat we ONS Sneek zowel uit als thuis in de slotfase hebben gekraakt. In de slotfase van de competitie zijn echter alle tegenstanders lastig. Elke club heeft wel iets om voor te strijden. Het is aan ons om te bewijzen dat we de beste zijn door ze toch te verslaan. Als we de komende zes finales winnen, zijn we er”, sluit Smith dan ook optimistisch af.

Foto: Orange Pictures

Bekijk ook: ‘Één-tweetje: ,,Het klopt weer bij VVSB”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels