Guy Smith kreeg vorige week een belletje van Jeffrey van As of hij wilde komen voetballen bij de beloften van ADO Den Haag. Geen moment heeft de 21-jarige voetballer getwijfeld om die vraag met een ja te beantwoorden. Geef de verdediger van Noordwijk eens ongelijk. Het is zijn laatste kans om zijn voetbalcarrière nog een kickstart te geven richting het betaalde voetbal. ,,Sinds ik op voetbal ben gegaan is dat mijn droom.”

De verdediger klopte twee jaar geleden aan bij Noordwijk. Hij zou eigenlijk vanuit de A1 van ADO Den Haag doorstoten naar het beloofde land: de selectie. Toen het financiële plaatje niet bleek te kloppen deed hij, samen met nog drie andere jongens die in hetzelfde schuitje zaten, de Haagse deur voorlopig dicht. Hij kwam terecht op de Duinwetering waar zijn oom dicht op het vuur zat, en nog steeds zit: John van Veen.

Met die stap terug zag Smith een droom voorlopig wreed uiteenspatten. Twee jaar later blijkt het de juiste keuze zijn geweest. Een typisch geval van een stapje terug doen om er uiteindelijk weer twee vooruit te gaan. ,,Zo zie ik het ook. Het zegt mij ook genoeg dat ze na die twee jaar vertrouwen zijn blijven houden in mijn kunnen. Daarom is het ook zo snel gegaan.”

,,24 oktober 2014 tegen FC Dordrecht. Dat shirt hangt nog steeds in mijn kamer.”

Want snel ging het. Van As, manager voetbalzaken bij de residentieclub, had van meerdere mensen binnen ADO de naam van Smith doorgespeeld gekregen. Op vrijdag volgde er een gesprek in Den Haag. Smith had op zijn beurt Bryan Braun van Noordwijk op de hoogte gesteld van de belangstelling. Om ook het verhaal van Noordwijk te horen maakte de verdediger op zaterdag nog een afspraak met zijn nieuwe trainer: Kees Zethof. Al snel bleek dat de hoofdklasser de droom van de 21-jarige voetballer niet in de weg wilde staan.

Debuut
,,Noordwijk wist sinds mijn komst van mijn ambitie: als er ooit nog zo’n kans als deze voorbij zou komen, wilde ik die altijd al pakken.” Smith rook ooit al aan het bestaan als profvoetballer. Een moment om nooit meer te vergeten voor hem. Zonder probleem lepelt hij de datum op van zijn debuut in de Eredivisie. ,,24 oktober 2014 tegen FC Dordrecht. Dat shirt hangt nog steeds in mijn kamer.”

Een vervolg op die carrière komt nu een stap dichterbij. ,,Die twee jaar bij Noordwijk zijn niet slecht geweest”, blikt Smith alvast terug. ,,Ze hebben mij mannelijk gemaakt. Ik geloof er volledig in dat alles gebeurt met een reden. Ik heb nu de andere kant van het leven gezien, want ik werk op een kinderopvang en voetbal erbij. En ik besef ook, dat ik dat niet mijn hele leven wil doen. Sinds ik op voetbal ben gegaan is het een droom van mij om in het betaalde voetbal terecht te komen.”

,,De gesprekken van de afgelopen week bewijzen dat het snel kan gaan in het voetbal.”

Die andere kijk op het leven geeft de twintiger de juiste motivatie om er dit keer wel een geslaagd Haags avontuur van te maken. De voetballer wil na de zomer de volle focus op het voetbal leggen in combinatie met een nieuwe studie aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarom heeft hij ook daar komende week een gesprek.

Topsport
,,Omdat ik waarschijnlijk wel wat uren ga missen”, legt de voetballer uit. ,,Het schijnt wel dat scholen willen meewerken aan spelers met een topsportachtergrond. Bij ADO zal ik vooral in de ochtenduren gaan trainen, maar wel zes keer per week en op maandagavond een wedstrijd.”

Wie weet wat de toekomst de 21-jarige voetballer nog gaat brengen. De nabije toekomst wijst in ieder geval uit dat de vakantie van Smith een korte wordt. ,,We gaan volgens mij op 26 juni alweer beginnen. Vanaf dat moment ga ik keihard mijn best doen om door te stoten naar het eerste elftal. De gesprekken van de afgelopen week bewijzen dat het snel kan gaan in het voetbal.”

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)