Het eerste duel in de Topklasse voor zowel Katwijk als HHC Hardenberg leverde op 21 augustus 2010 een plekje in de geschiedenisboeken op. Al na negen (!) seconden tekende Lars Offringa namens HHC voor de allereerste Topklasse-goal. In de jaren die volgden stonden er opnieuw een aantal voor Katwijk belangrijke duels tegen HHC op het programma. Dat geldt ook voor de wedstrijd van komende zaterdag als beide clubs op De Krom opnieuw tegenover elkaar.

Bij Katwijk is Michiel van Dam (29) de enige speler die er destijds ook al bij was. Naast hem zijn Donny van Oijen (Rijnsburgse Boys) en Atam Koroglu (OFC), die destijds ook in de basis startten, in het team van Cees Bruinink ook nu nog op hoog niveau actief. Aan de kant van de Hardenbergers is er eveneens nog slechts één speler actief die er op 21 augustus 2010 ook al bij was.

Doelman Sander Danes is net als Van Dam bezig aan zijn negende seizoen in dienst van HHC. Saillant detail: de ploeg uit Overijssel stond dat seizoen onder leiding van Ted Verdonkschot, die enkele maanden eerder zijn formatie vanuit een schier onmogelijk positie op de valreep alsnog de Topklasse binnenloodste door Zwaluwen’30 in de nacompetitie het nakijken te geven.

Bizarre start
Uiteindelijk trok gastheer Katwijk die middag via Bob Koning en Marcel Huisman – ver na rust – die allereerste wedstrijd in de Topklasse alsnog naar zich toe. Het kost Van Dam weinig moeite om zich de desastreuze beginfase tijdens het debuut in de Topklasse voor de geest te halen.

,,Dat zijn twee heel pijnlijke herinneringen aan HHC.”

,,Dat stelden we ons vooraf inderdaad heel anders voor. Zeker voor eigen publiek. HHC trapte af en ging meteen op zoek naar onze goal. Dwight Krolis liet bij een verre pass de bal onder zijn voet doorgaan, waarna de 0-1 al heel snel op het scorebord stond. Een bizarre start.”

,,Voordat we ook maar iets hadden kunnen uitrichten, liepen we achter de feiten aan. Welkom in de Topklasse heet dat! Die domper moesten we eerst even verwerken met elkaar. We hadden het in ieder geval knap lastig voor de rust. Het enige voordeel van die snelle tegengoal was dat we ons in het vervolg van de competitie niet meer op die manier hebben laten verrassen.”

Dramatisch
Uiteindelijk draaiden Koning en Huisman rond de zeventigste minuut de rollen definitief om, zodat Katwijk als overwinnaar van het veld stapte die middag. In de daarop volgende seizoenen speelde Katwijk nog een tweetal beladen duels tegen HHC Hardenberg. Op 10 mei 2014 viel voor de oranjehemden het doek op De Boshoek. Op bezoek bij HHC kreeg een dramatisch seizoen een al even dramatisch einde.

,,Die wedstrijd was onze laatste strohalm om degradatie te voorkomen. Nota bene een jaar nadat we tegen Achilles’29 kampioen van Nederland waren geworden. We kwamen er echter geen moment aan te pas en kregen met 7-2 een pak slaag. Degradatie naar de Hoofdklasse was die middag een feit.”

Pijnlijke herinneringen
Katwijk keerde een jaar later echter alweer terug op het hoogste niveau om bij terugkeer in de Topklasse direct weer mee te spelen om de prijzen. Plaatsing voor de in te stellen Tweede Divisie was eind april 2016 al een feit toen Katwijk en HHC Hardenberg op de laatste wedstrijddag van het seizoen 2015/16 opnieuw tegenover elkaar stonden. Voor 4.200 toeschouwers kon Katwijk bij winst de titel naar zich toetrekken.

Een doelpunt in de dertiende minuut van Mark Veldmate bleek achteraf voldoende voor de 0-1 overwinning van HHC, waardoor Excelsior Maassluis als lachende derde de titel wegkaapte voor de neus van de ploeg van Dick Schreuder. HHC klom door deze zege over Katwijk heen en eindigde dat seizoen als tweede. Het teleurstellende brons was voor Katwijk.

Van Dam: ,,Bij Katwijk heb ik in al die jaren zoveel mooie dingen meegemaakt, maar juist die twee wedstrijden tegen HHC Hardenberg mag je in de categorie dieptepunten rangschikken. Hoewel die degradatie natuurlijk een feit was van een bijzonder slecht seizoen en niet van die ene verliespartij.”

,,Het missen van het kampioenschap, nu bijna twee jaar geleden, was minstens zo’n grote domper. Hoewel we al snel tegen een achterstand aankeken, heb ik toen de hele wedstrijd gedacht dat we het nog wel zouden omdraaien. Dat is helaas niet gelukt. Dat zijn twee heel pijnlijke herinneringen aan HHC.”

,,Wat niet verandert, zijn de supporters.”

Vol voor de winst
Momenteel mag Van Dam zich met zijn ploeg koploper noemen in de Tweede Divisie. Opnieuw jaagt Katwijk op de titel, waarbij het dient af te rekenen met Kozakken Boys. Met nog negen wedstrijden te gaan en drie verliespunten minder dan de Werkendamse formatie is er alle reden tot optimisme.

,,Er staat inderdaad veel op het spel voor ons zaterdagmiddag. Het zal zeker niet gemakkelijk worden. Over al die seizoenen gemeten beschikt HHC altijd over een uitstekende ploeg. Daar heeft ieder team het lastig tegen en dat geldt dus ook voor ons. Sla de boeken er maar op na. Er zit echter niet anders op dan vol voor de winst te gaan en dat gaat gebeuren ook.”

Onderscheiden
Ook na dit seizoen blijft de in Haarlem woonachtige Van Dam Katwijk trouw. Zijn tiende (!) seizoen op De Krom staat daarmee al bijna voor de deur. ,,Toen ik na Velsen en Telstar bij Katwijk terechtkwam wist ik niet precies wat ik kon verwachten. Intussen zit ik hier al negen jaar en ik kan zeggen dat ik het er fantastisch naar mijn zin heb. In al die jaren is het zoveel professioneler geworden.”

,,Dat was trouwens nodig om te komen waar we nu staan. Het is geen vergelijk met toen. Het niveau is vele malen hoger geworden. Dat ik daarin meegegroeid ben is niet vanzelf gegaan. De uitdaging om stappen te blijven maken heeft daarvoor gezorgd. Dat kan alleen als je je blijft onderscheiden. Wat niet verandert, zijn de supporters. Die steunen ons altijd door dik en dun. Daarom blijft het ook zo mooi om voor deze club te spelen.”

Archieffoto: Aad de Winter/Bobkat

Lees ook: ‘Kersverse aanwinst van Katwijk: ,,Van mij mag het seizoen nu al beginnen”’




REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC