De meer dan drieduizend supporters bij VVSB – Katwijk lieten zien dat de KNVB-beker meer dan ooit leeft in de toch al voetbalgekke Bollenstreek. Dat is wel eens anders geweest. Relatief laat ten opzichte van de regio’s om ons heen hebben wij ons ook overgegeven aan de bekerkoorts.

Als je in Den Haag of Haarlem een kantine binnenstapt heb je kans om tegen een oude prijzenkast aan te lopen. Bekijk die eens een keer aandachtig. Naast potsierlijke bekers met teksten als Donau-cup 1996 en topscoorder vierde klasse West II, is het mogelijk om tegen een heuse KNVB-beker aan te lopen. In de oertijd van het Nederlandse voetbal, voor de Tweede Wereldoorlog, wonnen vertrouwde namen uit die tijd als HBS, HVV, Quick en de Koninklijke HFC meermaals de beker.

Maar ook bij clubs die tegenwoordig wegkwijnen in de krochten van het amateurvoetbal staat er een beker op het palmares. Clubs waar SJC, Foreholte en bijvoorbeeld Teylingen in eerdere seizoenen nog tegen speelden. Het Haagse VUC, het Rotterdamse VOC en zelfs VV Schoten uit Haarlem hebben allemaal de KNVB-Beker wel eens gewonnen.

Mooiste voorbeeld van een club die een grote historie had maar nu volledig in de anonimiteit leeft, is RCH uit Heemstede. Reserveteams van Hillegom die wel eens tegen de club uitkomen, zullen vaak niet het besef hebben dat ze het sportpark van een meervoudig bekerwinnaar en landskampioen betreden.

Maar waarom grossierde dit soort clubs al voor de oorlog in het nationale kleinood en moest de Bollenstreek zo lang wachten op een bekersucces. Dat heeft twee redenen:

  • De clubs uit de Bollenstreek waren bijna allemaal van religieuze snit. Die clubs hadden eigen competities. De katholieken voetbalden tegen katholieken, protestanten tegen protestanten. De KNVB-beker was voor clubs die bij de KNVB waren aangesloten, dat waren de gelovigen niet.
  • Aan het niveau moet niet te hoog worden getild. De prestaties van VVSB in 2016, Noordwijk in 2011 en Quick Boys in 2008 zijn vele malen knapper. De competitie werd niet serieus genomen, soms niet uitgespeeld of niet eens gehouden. Topteams deden dan ook vaak niet mee aan het toernooi of lieten alleen het reserveteam inschrijven. Zo ging de finale van 1910 tussen de reserve-elftallen van Quick en HVV. Een beker winnen was veel gemakkelijker in vergelijking met nu.

Wanneer kwam de dennenappel bij ons in de Bollenstreek om de hoek kijken? Dat gebeurde bij Teylingen. De Sassenheimers scoorden waarschijnlijk het eerste bekerdoelpunt voor de Bollenstreek. In het toernooi van 1950 speelden de Sassenheimers net als FC Lisse al mee. Ze zijn twee van de 336(!) teams die dat seizoen het bekertoernooi aftrapten. Lisse won zijn eerste twee wedstrijden, Teylingen kwam zelfs tot ronde drie. Een succes bleek het bekertoernooi niet. Nadat PSV winnaar was geworden moet de club maar liefst zeven jaar wachten op een opvolger. De KNVB zag het nut van het organiseren niet in.

Noordwijk
Pas als de KNVB-beker als een serieuze prijs wordt gezien, happen de clubs uit onze regio echt toe. Dat begint in de jaren zeventig met Noordwijk. Ze maken in het seizoen 1973/1974 hun opwachting tegen het Brabantse Helmond Sport. Na strafschoppen moeten ze uiteindelijk het onderspit delven. Wat opvalt in die wedstrijd is dat Ruud Bröring scoort. Dat zou hij in de daaropvolgende jaargangen nog vaker doen. Maar liefst vijf keer weet hij tijdens het toernooi om de dennenappel het net te vinden. Dat is evenveel als Mohammed Faouzi die een aantal jaar geleden veelvuldig wist te scoren. Ze blijven hiermee Klaas Vink, die vier goals maakte, net voor namens de club van de Duinwetering.

Begin jaren tachtig laat ook Rijnsburgse Boys van zich horen. De Uien weten tussen 1982 en 1985 drie seizoenen achter elkaar het toernooi om de nationale beker te halen. De club boekt opzienbarende resultaten. Zo winnen de Rijnsburgers in 1983-1984 met 3-1 van eredivisionist Willem II. De productie die oktoberdag komt op naam van Jan Hogenwoning, Ton Arroyo en Huug Aandewiel. Namen die nu nog steeds veel klank kennen in de Bollenstreek. Het seizoen daarop staat er een nieuwe eredivisieclub op de rol. PSV kent echter geen genade met de Uien. Maar liefst 11-0 wordt het in de lichtstad.

Quick Boys
Halverwege de jaren tachtig kwam ook Quick Boys ten tonele. Vooral begin jaren negentig, tijdens de gloriedagen van het Katwijkse voetbal overleefde Quick Boys steevast de eerste ronde. Het grootste succes van die jaren op Nieuw-Zuid is wellicht de overwinning op Helmond Sport. De eerste divisionist werd met maar liefst 5-2 naar Brabant gestuurd. Doelpunten die dag waren van Leen van der Plas, Edwin Otter (2X), Ger Schuman en Johan Jonker.

Een paar jaar later weet ook Katwijk zich een aantal keer te plaatsen voor de strijd om de KNVB-Beker. Het grootste succes van Katwijk is echter niet het uitschakelen van een profclub. Halverwege de jaren negentig acht de KNVB het slim om een poulefase toe te voegen aan het begin van het bekertoernooi. Echt ver in de beker komen is er dan niet echt meer bij voor amateurclubs. Profclubs kunnen zich een uitglijder wel permitteren. Wel zorgt het poulesysteem ervoor dat er enkele derby’s te bewonderen zijn.

Derby
Eén van die derby’s vindt plaats op 3 september 1994. Katwijk had kansloos verloren van RKC en moest ook tegen Den Bosch (met o.a. een doelpunt van Ruud van Nistelrooy) het onderspit delven. Een roemloze laatste plaats in de poule dreigt. Behalve als ze tegen de blauw-witte buren een overwinning boeken. Quick Boys is na een 2-0 achterstand gelijk gekomen in het treffen, maar in de 86ste minuut scoort Martin Kraayenoord de bevrijdende eretreffer. Katwijk is weer even oranje.

De recente bekersuccessen staan iedereen natuurlijk nog helder voor de geest. Het poulesysteem werd afgeschaft en de charme van het toernooi kwam terug. Quick Boys en Noordwijk overwinterden in respectievelijk 2008 en 2011. Schitterende partijen tegen NAC op Nieuw Zuid en RKC in Waalwijk waren het resultaat. Ze verloren kansloos maar dat maakte het feest er niet minder op.

Het meest bekende bekersprookje is natuurlijk dat van VVSB. De Noordwijkerhouters haalde vorig jaar de halve finale. En ook dit seizoen zijn ze nog in de race voor de kortste weg naar Europa. Een zelfde succes lijkt uitgesloten. Maar ze hebben aangetoond dat elke club kan dromen van een mooi bekeravontuur.

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude