,,De afgelopen dagen waren heftig. Een rollercoaster.” Trainer Eric Meijers had net aan de spelersgroep van VVSB verteld dat hij per direct naar Spakenburg is vertrokken. Na afscheid te hebben genomen in Noordwijkerhout stapte de 56-jarige oefenmeester de auto in, terug naar Nijmegen. Het gaf hem anderhalf uur tijd de laatste ontwikkelingen te overdenken en z’n plotselinge afscheid bij het paars-geel een plekje te geven.

Het was ook snel gegaan. Hoewel z’n naam al rondzong bij ‘de Blauwen’ sinds het vertrek van trainer John de Wolf naar Feyenoord, klopte Spakenburg zaterdag voor de eerste keer echt aan bij de Nijmegenaar. Woensdag kwam de deal rond. ,,Nadat Spakenburg de interesse bekend had gemaakt, zijn de voorzitters met elkaar in conclaaf gegaan”, beschrijft Meijers, in de rit naar huis, de afgelopen dagen.

‘Ik moet dit doen’
,,VVSB heeft voor mij en voor zichzelf gevochten. Ze wilden mij niet zomaar laten gaan. Integendeel.” De oefenmeester vertelde eerder op de avond voor de camera’s van Omroep West dat hij ook in gesprek was met VVSB over de continuering van hun samenwerking.

,,Maar sportief en financieel is de overgang naar Spakenburg een verbetering. Nu komt dit op mijn pad. Ik moest dit doen. Ik kon het gewoonweg niet laten lopen. De sfeer binnen de selectie was bedrukt, toen ik het vertelde. Ik had alleen de aanvoerder en vice-aanvoerder donderdagmiddag rond 17:00 uur op de hoogte gesteld. Ze gunden mij allen wel deze stap.”

,,We capituleerden uiteindelijk bij Quick Boys in de verlenging met windkracht 9.”

Daarmee komt er een einde aan 373 dagen waarin Meijers de hoofdcoach was in Noordwijkerhout. ,,De Bollenstreek beviel mij uitstekend. Toen ik begon bij VVSB was de ploeg ten dode opgeschreven in de Tweede Divisie. Achteraf ben ik op een heel moeilijk moment ingestapt. Twee maanden te laat eigenlijk.”

,,We kwamen nog heel ver gedurende de competitie. In de laatste periode zijn we zelfs als vierde geëindigd. We capituleerden uiteindelijk bij Quick Boys in de verlenging met windkracht 9. Dat heeft veel pijn gedaan. Het kwam koud op ons dak. We zijn dit seizoen in de Derde Divisie in een hele andere wereld begonnen.”

Bolwerken
Misschien is het juist wel die honger naar het hoogste podium die Meijers heeft verleid om in te gaan op het aanbod van Spakenburg. Hij schoof de afgelopen tijd z’n ambitie ook nooit onder stoelen of banken. ,,Ik ben een bevoorrecht persoon”, vindt Meijers. ,,Nu ik naar Spakenburg ga, kan ik zeggen dat ik in drie grote voetbalbolwerken heb gewerkt. In Groesbeek, in de Bollenstreek en vanaf maandag in Spakenburg.”

Komende zaterdag is Meijers als toeschouwer aanwezig bij Spakenburg – Excelsior Maassluis. Na die wedstrijd maakt hij kennis met de Spakenburgse selectie en zet hij officieel z’n handtekening onder een contract dat hem tot de zomer van 2021 bindt aan ‘de Blauwen’. ,,Ik wil het niveau van Spakenburg verder omhoog trekken en herkenbaar voetbal spelen. Tja, het klinkt allemaal als cliché’s. Maar als ik maandag voor de groep sta, ken ik de sterkte van de selectie allemaal wat beter.”

,,Ze zeiden voor de grap al in Noordwijkerhout dat we elkaar wel weer zagen met de nacompetitie voor promotie of degradatie.”

En zo ziet de wereld er voor Meijers binnen een paar dagen totaal anders uit. Hij is terug op het hoogste amateurniveau, staat daarmee direct weer wat meer in de spotlights en gaat werken bij één van de grootste amateurclubs van Nederland. Daarmee trekt hij wel de deur dicht bij een club waar hij z’n voetbalgeluk hervond na een moeilijke periode bij Achilles ’29. Hij nam daar in 2018 afscheid toen de club officieel failliet werd verklaard.

,,Het klikte vanaf het begin met VVSB. Ik ging werken met Patrick van der Fits en Huug van Duijn. We kenden elkaar niet, maar konden het gelijk goed met elkaar vinden. We hebben met elkaar keihard gewerkt om het zo goed mogelijk te doen. We hebben de handhaving net niet gehaald. In de Derde Divisie waren we nu redelijk op weg. Zaterdag hebben we tegen DVS’33 op een schlemielige manier verloren, de week daarvoor wonnen we nog met 1-7 bij ONS Sneek.”

,,Ik hoop voor VVSB nu het allerbeste. Als ze een serie gaan neerzetten kan de club prima voor de derde of vierde plek gaan. Ze zeiden voor de grap al in Noordwijkerhout dat we elkaar wel weer zagen tijdens de nacompetitie voor promotie of degradatie. Maar dat zou betekenen dat ik het bij Spakenburg niet heel goed doe. Dus dat heb ik liever niet. Voor nu moet VVSB zich vooral focussen op zaterdag. Op de wedstrijd tegen GOES en daarna kijken wat ze gaan doen met de positie van de trainer. Maar dat is niet meer aan mij.”

Archieffoto: Tino Stulen

Lees ook: ‘Meijers vertrekt per direct naar Spakenburg’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)