In de Hoofdklasse A nadert zaterdag de ontknoping om de tweede periodetitel. Alle Bollenstreekclubs: Noordwijk, Ter Leede en FC Rijnvogels staan in dat klassement bovenaan met 19 punten. Een uitgelezen moment om wat scenario’s door te nemen en te kijken hoe het ook alweer zat met het aanwijzen van een ‘vervangend’ periodekampioen.

Voor aankomende zaterdag is het nog vrij simpel en overzichtelijk. Eigenlijk spelen alleen Ter Leede en FC Rijnvogels om een prijs, aangezien Noordwijk al winnaar is van de eerste periode. De regel van de KNVB luidt als volgt: ,, Als de periodekampioen van de eerste periode ook in de tweede periode bovenaan eindigt, dan wordt de nummer twee van de tweede periode aangemerkt als vervangende periodekampioen.’’

De Katwijkers en de Sassenheimers gaan dus samen uitmaken wie er zaterdag een tussentijds feestje mag vieren. De ploeg van Henk Wisman lijkt daar nu nog de beste papieren voor te hebben, aangezien zijn team een doelsaldo van +9 aan de thuiswedstrijd tegen Rijsoord begint. Rijnvogels heeft door de 4-1 nederlaag vorige week bij Noordwijk nu een saldo van +7 en moet op de eigen Kooltuin tegen Zwaluwen dus een gat van twee doelpunten overbruggen.

,,Die kans lijkt klein, maar als Rijnvogels het gat in doelsaldo weet te overbruggen, dan is de kans op een gelijk aantal doelpunten voor ook groot”

Wanneer het puntenaantal en doelsaldo zaterdag rond half vijf gelijk zijn, dan wordt er gekeken naar het aantal doelpunten voor. Zit ook daar geen verschil in, dan moet er een beslissingswedstrijd worden gespeeld om de periodetitel.

Die kans lijkt klein, maar als Rijnvogels het gat in doelsaldo weet te overbruggen, dan is de kans op een gelijk aantal doelpunten voor ook groot. Ter Leede maakte er in periode twee tot nu toe 21; de ploeg van Jimmy Simons trof 19 keer doel. Het verschil in doelsaldo zit hem dus alleen in het aantal doelpunten voor, aangezien beide ploegen er tot nu toe 12 tegen kregen in de afgelopen negen wedstrijden.

Vervangende periode
Voor wie zaterdag naast tussentijds succes grijpt, blijft het derde periodekampioenschap nog over. Daarin dingen de winnaars van de periode één en twee niet meer mee. Mochten de twee eerdere periodekampioenen dus bovenaan eindigen in de laatste periode, dan gaat die titel naar de nummer drie.

Ook is er nog een vervangend periodekampioenschap te verdelen, als de algeheel kampioen ook een periode gewonnen heeft. In het voorbeeld van de Hoofdklasse A zou dat dus betekenen dat er een vervangend periodekampioen wordt aangewezen voor de eerste periode, als Noordwijk kampioen wordt. De vervangende periodetitel gaat dan naar het hoogst genoteerde team op de algehele ranglijst zonder periodetitel.

Lees ook: Interview? Handen van je rug!
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk20.00Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda