Een kleine anderhalf uur na de voetbalwedstrijd tussen Valken ’68 en RCL stond de kantine nog vol in Valkenburg. ,,Er zijn weinig wedstrijden in de buurt, er is een zangertje. Het kan dus wel een latertje worden”, lachte Jaco van der Bent z’n tanden bloot. Hij had ook al reden tot een klein feestje. Samen met z’n teamgenoten had hij een spectaculaire wedstrijd tegen RCL winnend afgesloten: 5-4. Bovendien maakte de aanvaller zaterdagmiddag z’n eerste competitietreffer van het seizoen.

,,Wat een pot, hè?”, blikte Van der Bent met één zin al terug op de volledige middag die achter hem lag. ,,Het was een hele bizarre wedstrijd. We kwamen steeds achter tegen RCL, terwijl we op het veld eigenlijk de controle hadden. Uit het niks kregen we dan paar keer een goal tegen. Na de 2-3 die zij maakten, kregen ze een grote kans op 2-4. Toen die niet viel, kantelde de wedstrijd qua scoreverloop onze kant op. Wij liepen uit naar 5-3 en lieten het alleen met de 5-4 nog even spannend worden.”

Bizar scoreverloop
Valken ’68 kwam na een kleine twintig minuten voetbal op achterstand via een kopbal van Stijn Rietbroek. Nadat Sammy Zandbergen eerder al een goal van zichzelf afgekeurd had zien worden, trok hij vijf minuten na de openingstreffer de stand alweer gelijk.

,,Onze start in deze competitie was niet super. Daarna hebben we het toch goed opgepakt.”

Ook de 1-1 bleef niet lang staan. Nadat Thom Wijnalda richting de goal van doelman Ruben van der Does had gekopt, was het Lars Verdel die voordat er een half uur was gespeeld op ’t Duyfrak de stand op 1-2 zette. Via een raak geschoten vrije trap van Huig van Duijn werd de ruststand van 2-2 bereikt.

Ook in de tweede helft gingen de ploegen rustig door met scoren. Rietbroek maakte eerst de 2-3, voordat de score op een gunstige manier kantelde richting de Valkenburgers. Via een kopbak ala Bep Bakhuys bracht Van der Bent de score op 3-3. Met een eigen goal en een treffer van Marc Langeveld werd het 5-3 op ’t Duyfrak. Wijnalda scoorde de 5-4, maar daar bleef het bij.

Van der Bent brengt met een snoekduik de stand op 3-3

,,Het is onze derde overwinning op een rij”, reageerde Van der Bent opgetogen na de winst. ,,Onze start in deze competitie was niet super. Daarna hebben we het toch goed opgepakt. En het spel ziet er ook best aardig uit.”

Dat laatste is knap. Met een relatief nieuw en jong team is de nieuwe trainer Alan Campfens er blijkbaar in geslaagd de juiste mix op het veld te vinden, vindt ook Van der Bent. ,,Het blijkt wel uit de resultaten. We kregen in de eerste vier wedstrijden ook maar twee goals tegen. Het stond in die wedstrijden verdedigend goed. En dat is de basis.” De vier tegengoals tegen RCL verontrustte de aanvaller verder niet.

,,We kregen elk jaar het stempeltje dat we voor het kampioenschap moesten gaan, maar vier jaar lang lukte dat niet.”

Hoewel de Valkenburgers met een verliespartij en een gelijkspel aan het seizoen begonnen, staan ze met de winst op de ploeg uit Leiderdorp nu gedeeld tweede. En dat is misschien wel boven de verwachting. De Valkenburgers kregen in de afgelopen seizoenen steevast het labeltje ‘titelkandidaat’ opgespeld. Dit jaar liggen de kaarten anders.

Bouwen
,,We kregen elk jaar het stempeltje dat we voor het kampioenschap moesten gaan, maar vier jaar lang lukte dat niet. Nu hebben we een nieuwe ploeg en een nieuwe trainer. Laten we er met elkaar eerst maar voor zorgen dat het staat. En dan met elkaar bouwen naar een nieuw team.”

Foto’s: Saam de Mooij

Lees ook: ‘Frustrerende middag voor Kagia in Leiden: ,,We hebben hier twee punten verloren”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude