Een matige oktobermaand heeft de zaterdagtak van Van Nispen aan het denken gezet. Na drie nederlagen op rij in de Derde Klasse moest er iets veranderen bij de Zilkse vereniging. En dat gebeurde tegen vv Leiden, het systeem werd omgezet en de Leidenaren met 4-0 aan de kant geschoven.

,,Met drie verdedigers in de laatste linie spelen, is gewoon te weinig”, opent één van de doelpuntenmakers Michiel Polman het gesprek. ,,Dat kon vorig jaar nog in de Vierde Klasse, toen we 3-5-2 speelden. Nu in deze klasse kan dat niet.”

Vandaar dat de Zilkers zijn overgeschakeld naar een ouderwets 4-3-3-systeem. ,,Dat kan nu ook met Jeffrey Koemans als buitenspeler. Vorig jaar hadden we daar de spelers niet voor, nu wel.”

Punt naar voren
Tegen vv Leiden was het toch nog even zoeken in het nieuwe systeem. Hoewel de Zilkers meer individuele kwaliteit hadden, bleek het binnen het nieuwe systeem toch nog even puzzelen. ,,Moesten we nou meer met de punt naar voren spelen, of met de punt naar achteren?”, vroeg Polman zich hardop af.

,,Halverwege het seizoen hebben we alle elftallen gehad en weten we of we ook nog 3-5-2 kunnen gaan spelen.”

,,Pieter Koen van der Plas was er niet, terwijl hij vaak de diepgang opzoekt. Maar nadat wij al vrij snel op 2-0 kwamen, was dat allemaal wel duidelijk en konden vooruit voetballen.” En daarmee was de switch naar een nieuw systeem de juiste keuze.

,,Vorig jaar konden we altijd dominant spelen en was verdedigen met drie man voldoende. Nu zagen we eerder dit seizoen, bijvoorbeeld tegen DWO, dat we in de omschakeling gewoon tekort kwamen. Nu hebben we vier verdedigers en dus altijd vijf man achter de bal. Dat moet in deze competitie.”

Optie één
Binnen de Zilkse selectie is er een aantal jongens, waaronder doelman Sven van Hensbergen, die gezamenlijk nadenken over het systeem. Zij hebben het deze week besproken met de hele groep. De derdeklasser wilde het nieuwe systeem ‘gewoon proberen’. Het is goed mogelijk dat de Zilkers blijven vasthouden aan het 4-3-3-systeem.

,,Dat denk ik wel”, vindt ook Polman. ,,We zullen in ieder geval wel even zo blijven staan. Halverwege het seizoen hebben we alle elftallen gehad en weten we of we ook nog 3-5-2 kunnen gaan spelen. Maar dit is eventjes optie één.”

Met het nieuwe systeem wil Van Nispen kijken wat er in de Derde Klasse nog haalbaar is. Hoewel de ploeg vrijuit voetbalt in de competitie is er de wilskracht om voor de prijzen te voetballen, vertelt de Zilkse middenvelder.

,,In de Vierde Klasse sloeg het niveau van de onderste acht af en toe nergens op.”

,,Met onze individuele klasse moeten wij bovenin mee kunnen draaien. Maar we weten dat er geen 8-0 uitslagen meer tussen zitten zoals vorig jaar. We moeten elke week scherp zijn. Het niveau is over het algemeen een stuk hoger. In de Vierde Klasse sloeg het niveau van de onderste acht af en toe nergens op.”

Gedreven
Polman bemerkt diezelfde wilskracht ook binnen de selectie. ,,Neem nou Van Hensbergen. Die is zo gedreven, joh. ‘Jongens, we hebben drie duels achter elkaar verloren, dat slaat toch nergens op?’, foeterde hij vorige week. Hij wil elke pot winnen. Mooi om te zien. Laten we gewoon op een periode mikken.”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)