Onze collega’s van www.voetbalopzaterdag.nl publiceerden vorige week de statistieken van zaterdagse Top- en Hoofdklasse. Daarbij ging het om de toeschouwersaantallen en het kaartenklassement. Juist in dat laatste klassement vallen de clubs uit de Bollenstreek, en dan met name ook uit het Katwijkse, zeer positief op.

Dat FC Rijnvogels een prima seizoen draait zal niemand ontgaan zijn. De Vogels staan derde en hebben de eerste periode al weer een tijdje op zak. Opvallend is daarbij dat de ploeg tot vorig weekend slechts twintig gele kaarten en nul rode kreeg. Daar kwamen dit weekend overigens geen kaarten bij. In de Hoofdklasse kregen, tot vorig weekend, alleen DOVO en VVOG minder gele kaarten, maar zij zagen beide tot tweemaal toe een speler met een directe rode kaart het veld verlaten. Overigens pakte ook Quick Boys in 21 speelrondes, maar evenzoveel gele kaarten.

Katwijkse gewoonte
In de Topklasse zijn er vrijwel gelijkwaardige statistieken voor VV Katwijk. Zij kregen in 25 duels 23 maal geel en één keer rood. Daar kwamen dit weekend twee gele kaarten bij. De prestatie van de Katwijkse teams is extra knap omdat zij zo hoog meedraaien in hun competities. Over het algemeen wordt aangenomen dat aanvallend voetbal, net als degradatievoetbal, sneller leidt tot kaarten. Voornaamste argument is dat wanneer een ploeg veel balbezit heeft en op de helft van de tegenstander voetbalt, men sneller in een situatie zal komen waarbij een professionele overtreding gemaakt dient te worden, om een snelle tegenstoot te onderbreken.

Dissonant
Nu gaat u misschien denken dat alle Katwijkse teams het braafste jongetje van de competitie zijn en vindt u dat helemaal geen prettig idee. Voetbal is immers een mannensport en een overtreding op zijn tijd hoort erbij. Dan is er gelukkig nog Rijnsburgse Boys. Die ploeg incasseerde, inclusief de met 5-3 gewonnen wedstrijd tegen RVVH, 48 maal geel en vier keer direct rood. Net wat minder dan IJsselmeervogels dat met 51 keer geel, 4x rood na tweemaal geel en 4 maal direct rood de dubieuze eer heeft koploper te zijn. Een overzicht van alle statistieken van de zaterdag Top- en Hoofdklassse vind je hier.

Foto: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen