Robbert de Ruiter betrad in de rust van de derby tegen FC Rijnvogels de kleedkamer van FC Lisse en constateerde ondanks de 0-1-achterstand een heel ontspannen sfeer. ,,Toen dacht ik: het gaat of faliekant mis, of we trekken het recht.” Het was wellicht een staaltje blufpoker, maar het werd het laatste. Rijnvogels kon het hoge niveau van de eerste helft niet vasthouden en moest drie goals toestaan. Lisse heroverde door de 3-1-zege de koppositie.

Iedere wedstrijd, en vooral ook een derby, heeft z’n eigen verhaal. Dat van FC Lisse – FC Rijnvogels was die van de grote uitersten. Van beide kanten overigens. Rijnvogels speelde de eerste helft uitstekend. De Katwijkers schoten uit de startblokken, kwamen via Romano van der Stoep al vlot op voorsprong en gaven verdedigend bijna niets weg. Het makke Lisse kon er nauwelijks iets tegenover stellen.

De Ruiter gelooft nog in een reddingspoging van de streekgenoot. ,,Ze hebben een aantal heel goede voetballers en gaan zeker nog veel puntjes pakken.”

Na rust waren de rollen omgedraaid. Het leek alsof Rijnvogels dacht het zich te kunnen permitteren om meer naar voren te spelen. FC Lisse vond nu wel de ruimtes in en achter de Katwijkse verdediging en gleed in het eerste kwartier na de thee drie keer als een mes door de boter. Het leidde tot twee goals kort na elkaar. In de vijftigste minuut trok Koen Fokkema de stand gelijk, gevolgd door de 2-1 van Rowdy van der Putten. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste goal in Lisse-dienst. Een grote opluchting. In blessuretijd tilde diezelfde Van der Putten vanaf de stip de marge nog naar twee.

,,We zijn zo link hé”, stelde De Ruiter na afloop trots vast. ,,Als ik zag hoe ontspannen de sfeer was in de rust…Een tijdje geleden was die nog negatief en zeer verwijtend. Dan zie je dat ASWH-uit van afgelopen zaterdag veel vertrouwen heeft gegeven. Al vond ik het wel twee kanten opwerken. Wij begonnen sterk en klapten er nu wel bovenop. Maar ik vond Rijnvogels ook heel zwak de kleedkamer uitkomen. Als ik zag hoe compact en stoïcijns ze voor rust speelden, en hoe open daarna. Dat was een wereld van verschil.”

Joey Zandbergen en Lisse-spits Steven Olsthoorn in een sprintduel

Een lezing die collega Hein van Heek beaamde. ,,Ik heb de eerste helft een goed Rijnvogels gezien. Heel gedisciplineerd en bij vlagen ook goed voetballend. Natuurlijk weten we dat Lisse wat meer voetbal in huis heeft, maar we stonden goed. In de tweede helft verloren we de slag op het middenveld en kwamen we niet aan voetballen toe. We stonden twee keer net ‘ff’ te hoog om Van Eeuwijk uit te schakelen en dan verlies je binnen een minuut de wedstrijd.”

Van Heek doelde op de treffers waarbij Van Eeuwijk een voorbereidende rol vertolkte. Bij de eerste goal zette de spelmaker Fokkema aan het werk, die met wat geluk voor de gelijkmaker tekende. Via het been van Joey Zandbergen viel de 1-1 binnen. Nauwelijks een minuut later werd Messemaker opnieuw geklopt, ditmaal door Van der Putten.

,,Natuurlijk is het belangrijk, want we kunnen een directe concurrent op acht punten zetten. Maar we hebben niet aan drie punten genoeg om erin te blijven.”

Rijnvogels zat na rust niet meer in de wedstrijd, maar kreeg nog wel een enorme kans op de 2-2. Ditmaal liet Van der Stoep ‘m liggen, waar hij zich in de eerste helft nog bijzonder koelbloedig had getoond. De aanvallende middenvelder knikte een voorzet van Arno Dijkstra krachtig binnen. Dat de goal op naam van Van der Stoep kwam, leek geen toeval. De aanvallende middenvelder was nadrukkelijk aanwezig en legde veel energie in de wedstrijd.

Rijnvogels ging uiteindelijk met 3-1 de boot in, maar de eerste helft bood aanknopingspunten voor de Katwijkers. Ook Lisse-coach De Ruiter gelooft nog in een reddingspoging van de streekgenoot. ,,Ze hebben een aantal heel goede voetballers en gaan zeker nog veel puntjes pakken.”

Een compliment van de tegenpartij, het was de schrale oogst waarmee Rijnvogels het na een boeiende streekderby moest doen. Zaterdag wacht hekkensluiter Jong Almere City. Een cruciaal duel maar Van Heek wilde het belang daarvan niet overdrijven. ,,Natuurlijk is het belangrijk, want we kunnen een directe concurrent op acht punten zetten. Maar de wedstrijden daarna zijn net zo belangrijk. We hebben niet aan drie punten genoeg om erin te blijven.”

FC Lisse – FC Rijnvogels 3-1 (0-1). 6. Van der Stoep 0-1, 50. Fokkema 1-1, 51. Van der Putten 2-1, 90+1. Van der Putten (strafschop)

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Rauws, Vermeulen, Monteny (35. Van der Putten), Van Eeuwijk (90. Valk), Olsthoorn, Fokkema (86. Dompig)

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Spierdijk, J. Zandbergen, R. Zandbergen, De Vlugt (70. Kaya), Van der Breggen, Van der Stoep (72. Verhagen), Havenaar, Van Veen, Dijkstra

Samenvatting FC Lisse – FC Rijnvogels (FC Lisse TV)