Stefan Plat is een man van weinig woorden. Het liefst laat de 22-jarige Volendammer zijn benen spreken op het veld. Zaterdag tegen IJsselmeervogels viel Plat voor de tweede competitiewedstrijd op rij in voor Jeffrey Jongeneelen. Aanpassingsproblemen lijkt hij nauwelijks te kennen. ,,Het gaat redelijk, al kan het altijd beter.”

Een mooi verhaal is het wel. Katwijk had zijn vizier gericht op Johan Plat, de zes jaar oudere broer van Stefan. De oud-prof gooide een balletje op bij de technische mensen van Katwijk of ze ook niet geïnteresseerd waren in zijn broertje. Van het een kwam het ander en zodoende staan de gebroeders Plat nu samen op de elftalfoto.

Het frappante is dat Katwijk vooral de vruchten plukt van de aanwezigheid van Stefan, wiens komst juist als een bonus werd beschouwd. De hoge verwachtingen waren en zijn merendeels gericht op Johan, die na een jarenlang profcarrière een stap terug heeft gedaan naar het amateurvoetbal. De aanvaller is echter nog herstellende van een heupoperatie en hoopt bij Katwijk voor het eerst in tien jaar weer pijnvrij te kunnen gaan voetballen.

Langgekoesterde droom
Als alles volgens plan verloopt – Johan herstelt en Stefan zet zijn opmars voort – zou het zomaar kunnen dat de broers samen binnen de lijnen komen. Een langgekoesterde droom. ,,Dat zou heel mooi zijn”, aldus Stefan. ,,Ik heb drie of vier jaar geleden ook al eens met mijn andere broer gespeeld, die als laatste man of middenvelder uit de voeten kan. Hij is echter al twee jaar geblesseerd. Ik hoop straks natuurlijk met Johan te gaan spelen.”

Johan speelde jarenlang in het betaalde voetbal bij clubs als Roda JC, FC Zwolle, FC Dordrecht en FC Volendam, en beleefde zelfs nog een buitenlands avontuur bij Hansa Rostock. Stefan heeft bescheidener antecedenten. Op de vraag of hij kort zijn voetbalachtergrond kan schetsen, antwoord hij ‘dat het niet zo spectaculair is’. ,,Ik heb mijn hele leven bij FC Volendam gespeeld, waarvan twee jaar bij de amateurs, en ben tot één wedstrijd in het eerste gekomen. Waarom het bij die ene wedstrijd is gebleven? Een trainer moet wel vertrouwen in je hebben en je opstellen. Als hij dat niet doet, dan houdt het op.”

Wat dat betreft heeft Plat meer geloof in Dick Schreuder. Dat vertrouwen is wederzijds, getuige zijn twee invalbeurten. Gezien de selectie van Katwijk is dat bepaald geen slecht begin aan de Krom. Gevestigde namen als Danny Guijt en Marc Langeveld stonden zaterdag in hun normale kloffie langs de lijn.

Acties maken
,,De trainer zegt dat ik acties moet maken en rust aan de bal moet hebben”, vertelt Plat, die naar eigen zeggen zowel op het middenveld als op de flanken voorin uit de voeten kan. Hij is een speler die het publiek wil vermaken. ,,Ik hou ervan om naar binnen te komen, steekballen en voorzetten te geven, en acties te maken.”

Plat durft niet te zeggen of hij dicht tegen een basisplaats aan zit. ,,Ik hoop het, maar het is aan de trainer. Je weet het nooit. Het is zaak om elke training je best te doen.”

Over Katwijk is Plat zeer te spreken, maar over de resultaten minder. ,,Het niveau is goed, ook op de training. In de competitie zijn we twee keer de betere geweest, maar desondanks hebben we pas één punt. Vooral tegen IJsselmeervogels was ongelooflijk. Zo’n wedstrijd heb ik nog niet eerder meegemaakt. We waren gewoon echt veel beter.”

Foto: Orange Pictures

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)