Sceptici aan de Lageweg voorzagen een zware bekermiddag voor de ploeg van Kees Zethof tegen een zo goed als compleet Spijkenisse.  De trotse en nog ongeslagen koploper van de Hoofdklasse A (zaterdag) kwam er na negentig minuten bekervoetbal nog genadig vanaf met een 3-1 nederlaag. Allereerst werd de einduitslag vertekend door een eretreffer in de slotminuut, terwijl SJC met name na de pauze nog een handvol kansen liet liggen, waardoor het halve dozijn zwart-witte treffers niet werd volgemaakt.

Over dat laatste maalde Kees Zethof na afloop echter niet. Integendeel, de oefenmeester toonde zich trots op zijn ploeg die zijn tactisch plan uitstekend tot uitvoer bracht. ,,Dat kun je vooraf allemaal bedenken en meegeven, maar in het veld moeten de jongens dat wel goed uitvoeren. Ik heb soms zitten genieten hoe de jongens dit hebben opgepakt. Met dank aan YouTube, want we wisten dat bij Spijkenisse bijna alles draait om Felinho Jardim en dat hun doelman op de lijn lastig te passeren is, maar buiten zijn doel kwetsbaar oogt. Op basis van de beelden die we gezien hebben, speelden we daar ook naar. En dat is knap”, prees de oefenmeester zijn leerlingen die naar zijn zeggen op tactisch gebied nog altijd stappen zetten.

Binnen drie minuten was het al raak na een zwart-witte hoekschop die door David Verweij van dichtbij mocht worden ingekopt, met dank aan Spijkenisse-goalie Dyron Bijl die staande op de doellijn het nakijken had (1-0). Vervolgens drong Spijkenisse aan, maar eenmaal in de buurt van de goal van Kevin Schelvis bleek de creativiteit, die in de andere linies wel te vinden was, niet voldoende aanwezig. Zo diende de SJC-goalie voor de pauze alleen handelend op te treden bij een vrije trap van Jardim. De sluitpost kon met de vuist knap redding brengen.

,,De prioriteit ligt natuurlijk op de competitie. Dit  soort wedstrijden komt daarbij echter goed van pas, zeker tegen een sterke tegenstander als Spijkenisse.”

Loepzuiver
Aan de overzijde bezorgde een misverstand in de Spijkenisse-defensie Dandy Steenvoorden een vrije doorgang. Vrij voor Bijl kwam er echter niet meer dan een slap rollertje van de voet van de linkerspits.  Die misser werd even later rechtgezet, waarbij de honneurs voor Sander Bosma waren. De linkerverdediger stoomde zestig meter op langs de zijlijn, ontweek een tegenstander om de bal vervolgens loepzuiver op het hoofd van Sten Goossen te deponeren die met een kiezelharde kopbal de 2-0 op het scorebord zette. Dezelfde Bosma leverde kort voor de pauze opnieuw een dergelijke bal af. Dit keer miste Raymond van Heijningen de roos op een haar na, eveneens met hoofd.

Met die geruststellende stand bleek SJC na de thee geen kind meer te hebben aan Spijkenisse. Hoewel het balbezit voor de bezoekers was, was het juist SJC dat de mogelijkheden kreeg. Hard werkend en uitstekend combinerend kwamen de kansen hierna bijna vanzelf. Martijn Walter, net voorlangs, en een kopbal van Sten Goossen die nog maar net gekeerd kon worden door Bijl, waren de voorbode voor de derde SJC-treffer van Rick van Dijk. Hij hoefde van dichtbij alleen zijn voet nog maar tegen de bal te zetten na alweer een geslaagde aanval.

Gretigheid
Daarmee was, met nog een kwart wedstrijd te gaan, het duel beslist. Aan het spelbeeld veranderde weinig en de 4-0 leek eerder in het verschiet te liggen dan een eretreffer.  Die laatste kwam er op de valreep uit een hoekschop alsnog.  ,,Balen’’, aldus David Verweij. ,,Zo’n potje sluit je graag met de nul af. En heel vervelend omdat die goal uit een dood spelmoment ontstaat. Dat overkomt ons weinig.” Waarmee Verweij de gretigheid die hij en zijn teamgenoten gedurende negentig minuten tentoonspreidden nog eens onderstreepte.

Zethof zelf zat er niet mee. ,,De prioriteit ligt natuurlijk op de competitie. Dit  soort wedstrijden komt daarbij echter goed van pas. Zeker tegen een sterke tegenstander als Spijkenisse. Dan is het goed om te zien dat iedereen volle bak voetbalt en Jos Compier, normaal spelend in het derde, in de slotfase zijn debuut maakt in een officiële wedstrijd. Allemaal mooie dingen op een mooie voetbalavond.”

SJC-Spijkenisse  3-1 (2-0). 3. Verweij 1-0, 26. Goossen 2-0, 66. Van Dijk 3-0, 89. Van Axel-Dongen 3-1.

SJC: Schelvis, Sloos (79. Compier), Verweij, Van Duyn, Bosma, Verhoek, Van Heijningen Van Dijk (77. Mark Steenvoorden), Goosen, Walter, Dandy Steenvoorden (63. Al Tamimy).

Archieffoto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO