Een magnifieke openingsgoal van Jelle Vleugel, een bij vlagen ongrijpbare Mike van Haaster, maar vooral een uitstekend collectief. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de 2-0 overwinning van Van Nispen op FC Rijnland. Dat de Zilkers de verdiende winnaars waren, daar viel nauwelijks over te twisten. Van Nispen had het hoofd koel gehouden.

Coach René Ras was een tevreden man. ,,We hebben een goede wedstrijd neergezet en dat doet me deugd. Alles begint met het goed in de duels komen, elkaar helpen en de ruimtes klein houden. Dat is vandaag optimaal gebeurd. Het enige minpunt is dat we niet eerder een goal scoorden en afstand namen. Nu bleef het werkvoetbal. Eigenlijk hebben we te weinig rendement uit de kansen gehaald. Maar drie punten haal je ook binnen met 2-0. Ik ben tevreden over de prestatie die mijn ploeg heeft geleverd.”

Aan de woorden van Ras was weinig gelogen. De coach zag zijn team al na acht minuten een droomkans krijgen. Een van de uitblinkers bij de Zilkers was Mike van Haaster. De aanvaller, die overal te vinden was, weigerde een geweldige actie te bekronen met een goal. Het leek een dure misser te worden, want vier minuten later kreeg Rijnland een penalty, na een duidelijke overtreding van Sjors Meiland. Good-old Boudewijn Kamphues zag zijn inzet via de deklat over gaan. Het bleek ook het enige wapenfeit van de ploeg van Pikaar in  de eerste helft.

Heft in handen
Van Nispen kreeg de beste mogelijkheden, maar kwam niet tot scoren. De equipe van Ras nam gaandeweg de eerste helft steeds meer het heft in handen. Een lob van Van Eeden ging net naast. Een minuut later kwam invaller Dick Verhoeven alleen voor Rijnland-keeper Mario van der Pluym, maar de sterke Leidse keeper pareerde de inzet goed. Verhoeven was net binnen de lijnen gekomen voor Sjors Meiland die geblesseerd van het veld ging.

De tweede helft begon Van Nispen furieus. In rap tempo creëerde het vier of vijf mogelijkheden. Maar keeper Van der Pluym wilde (toen) nog niet van wijken weten. Inzetten en kopballen van Krupic en Van Haaster verwerkte hij met gemak. Van Nispen-goalie Tom van Maris had een makkelijke middag. Snel de bal weer in het spel brengen was zijn voornaamste klus. Vormgever en ook uitblinker bij Van Nispen was ongetwijfeld Jelle Vleugel. Hij was het die zijn ploeg op het goede spoor zette in de 57e minuut. Op schitterende wijze speelde hij zich vrij en liet vervolgens een weergaloze lob los: 1-0. Vleugel miste twee weken geleden een strafschop tegen Nicolaas Boys en nam met zijn treffer ook revanche op zichzelf.

Vleugel: ,,Die goal was een bevrijding. We zaten er al een hele tijd tegenaan te hikken. Na de 1-0 ging de beuk erin bij Rijnland. Elk middel om ons te intimideren werd aangepakt. Met name Mike van Haaster moest het ontgelden.”

Slaande beweging
Maar Van Haaster liet zich niet provoceren, zelfs niet na een overduidelijk slaande beweging van David Mink. De Leidse verdediger keek slim waar de scheidsrechter zich bevond en sloeg Van Haaster vol zich in rug. Rijnland-coach Paul Pikaar haalde Mink meteen naar de kant, om te voorkomen dat hij rood zou krijgen.

Pikaar zag zijn ploeg in het tweede gedeelte van de wedstrijd er weinig aan te pas komen. Rond de 80e minuut klaarde Van Eeden de klus. Vleugel was de aanjager en stelde Van Eeden in staat om de verlossende 2-0 te scoren. Van Nispen boekte zijn vierde overwinning van het seizoen.

Na afloop was uitblinker Mike van Haaster blij met de drie punten. ,,We hebben verdiend gewonnen vandaag. We zijn er vol voor gegaan om deze wedstrijd te winnen. Het ging bij mij individueel wel aardig, maar het is jammer dat ik mijn spel niet kon bekronen met een doelpunt. Hoe dan ook mooi dat we de drie punten hebben gepakt tegen een ploeg die alleen maar schopt. Nee, ik heb me niet laten intimideren. Het was ook wel lekker dat we voor stonden. Dat maakt het dan een stuk makkelijker.”

Van Nispen – FC Rijnland 2-0 (0-0). 59. Vleugel 1-0, 79. Van Eeden 2-0.

Van Nispen: Van Maris, Witteman, Van Westerop, Krupic, Oostenrijk, Meiland (35. Verhoeven), Vleugel (85. Smit), Geerlings, Van Eeden, Van den Berg, Van Haaster