Het is een ongeschreven wet in het voetbal: als je zelf de kansen niet benut, valt de goal aan de andere kant. Zaterdagmiddag in Sassenheim werd duidelijk dat ook oude voetbalwetten er wel eens naast zitten. Want hoewel Ter Leede kans op kans onbenut liet tegen Heinenoord werd er uiteindelijk twee keer gescoord en een gemakkelijke 2-0 overwinning geboekt.

Blij met de drie punten was Henk Wisman, maar zijn gezicht stond weinig vrolijk. ,,Ik denk dat we een stuk of veertien goede kansen hebben gecreëerd”, constateerde de coach. ,,Dan moet je er meer maken. In de laatste fase maakten we steeds de verkeerde beslissing of faalden we in de afwerking. Dat moet echt beter.”

Aan het door Wisman opgesomde kansenaantal was niets overdreven. Voor rust voetbalde Ter Leede georganiseerd en reeg het de kansen aaneen. Dat het bij rust dus niet met pak ‘m beet een nulletje of vier voor stond, mocht de ploeg van Wisman zichzelf aanrekenen. Heinenoord is dit seizoen terug in de Hoofdklasse en deed voor rust wat het kon. De ploeg uit Rotterdam probeerde vroeg te storen en hoog druk te zetten. De viermansverdediging speelde op één lijn en dat was koren op de molen van de rappe aanvallers van Ter Leede. Het gemis van de ervaren oud-prof Pascal Boschaart centraal achterin liet zich zeker voelen voor de Rotterdammers.Kurbegovic                                                       Selmo Kurbegovic was één van de beste spelers op het veld

Gaandeweg de eerste helft probeerde Ter Leede steeds vaker met lange ballen achter de verdediging van de tegenpartij de aanvallers in stelling te brengen. Vooral Selmo Kurbegovic en Thierry van der Kooye waren hun directe tegenstander daarbij keer op keer te snel af. Bijwerking van de tactiek was een ongekend aantal offsides voor Ter Leede. Van der Kooye: ,,De trainer heeft daar in de rust wel iets van gezegd. Dat we even twee tellen moesten inhouden en dan pas vol moesten instarten.”

Over het hoe en waarom van de vele buitenspelgevallen had de aanvaller, zelf ook een flink aantal keer teruggefloten, wel een idee. ,,We waren wat te gretig en te scherp. Het ontbrak ons aan een stukje gogme.” Gelukkig voor Ter Leede kwam het voor rust wel nog op voorsprong. Een gemakkelijk gegeven vrije trap op de rechterpunt van het penaltygebied werd op werkelijk schitterende wijze door Mitchell Kappenberg binnengeschoten. Met links liftte hij de bal over muur en keeper heen, waarna het leer bij de tweede paal binnen plofte.

Kooye 2                                 Thierry van der Kooye was ongelukkig in de afronding, maar leverde wel de assist bij de 2-0

Het spelbeeld bleef vervolgens ongewijzigd. Zelfs na rust, toen Heinenoord zijn sterkste fase kende en tot enkele kansen kwam, bleef de ploeg naïef verdedigen en gaf het tal van grote kansen weg. De meeste daarvan waren voor Van der Kooye die regelmatig in kansrijke positie trachtte de bal nog breed te leggen: ,,Ik probeer altijd wel naar mijn medespelers te kijken, maar als ik zelf kan schieten doe ik dat wel hoor.” Zijn trainer bekeek het van de positieve kant: ,,Het is hartstikke positief dat we zoveel kansen creëren en Thierry creëert ook heel veel zelf. Alleen het percentage dat we afronden moet nog omhoog.”

Na een uur viel alsnog de 2-0. Weer draaide Van der Kooye zich goed vrij en bediende hij Tony Schreurs, die één op één met de doelman van Heinenoord niet faalde. Van der Kooye na afloop: ,, Ik ben blij dat ik nog die assist gaf, anders had ik hier toch wel met een rotgevoel gestaan.”

Ammerlaan                                                         Een afstandsschot van Vincent Ammerlaan belandde op de lat

Na de 2-0 was het verzet van Heinenoord wel gebroken en regende het kansen. De mooiste actie van de middag kwam op naam van Kurbegovic. Hij volleerde een bal van achteruit schijnbaar zonder moeite van 25 meter over de uitgelopen doelman van Heinenoord. Het leer raakte echter de paal. Ook invaller Jeffrey Bok (lobje) en Ammerlaan (knal op de lat) lieten zich nog gelden, maar gescoord werd er niet meer. Wisman: ,,We hadden bij vlagen ook wel pech.”

Van der Kooye bleef er na afloop niet te lang bij stilstaan: ,,Nu we hier winnen en Noordwijk gelijk speelt, is het extra zuur dat we vorige week zo lullig verloren. Maar goed: we draaien dit seizoen als een tierelier, dus we gaan gewoon door!”

Ter Leede – Heinenoord 2-0 (1-0) 30. Kappenberg 1-0, 59. Schreurs 2-0

Ter Leede Constantin, Boelee (46. Van der Lans), Arroyo, Kewal, Kappenberg, Kurbegovic (75. Bok), Verplancke, Ammerlaan, Ait El Houssi, Schreurs, Van der Kooye (75. Dam)

Tekst: Stefan Rijnders

Foto’s: Hans Schalk/HP Prosportpics