Raydell Kewal begon met voetballen in de jeugd bij Almere City. Daarna kwamen AZ en Telstar op zijn pad. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het voetbalvak, onder meer van Luc Nijholt, de oud-prof die bij beide clubs zijn coach was. 

In 2008 werd Ter Leede zijn nieuwe club. Acht jaar lang bleef Kewal de Sassenheimse club trouw. Aan het einde van het seizoen stopt de verdediger bij de roodgelen. Een andere club is niet in beeld. Daar is hij nog niet mee bezig geweest. Een aantal redenen maken dat hij vertrekt bij Ter Leede. Het kalenderjaar 2015 was een zwaar jaar voor de familie Kewal na het overlijden van zijn moeder.

Hoe lang is het geleden Raydell van je moeder? 

,,Een klein halfjaar nu. Voor mijn vader, mijn zus, mijn vriendin en mijzelf was het een enorme klap. Ik ben gelijk bij mijn vader gaan wonen om hem volop te kunnen steunen. Ook mijn zus is veel bij mijn vader. Wij hebben gelukkig ook een hechte band met de andere familieleden. Die steun geeft ons veel vertrouwen en hoop voor de toekomst, want we moeten toch verder. Het gaat nu redelijk goed. Straks als de competitie is afgelopen, kan ik nog meer tijd vrijmaken om mijn vader bij te staan.”

Alles bij elkaar genomen, onder meer ook jouw studie, heeft dus geleid tot het besluit om te vertrekken bij Ter Leede?

,,Ja, het zijn een paar redenen. Wat ik ook merk is dat het reizen me gaat opbreken. Ik zit al acht jaren bij deze fantastische club. Soms moet ik meer dan een uur rijden om de trainingen te bezoeken. Dat is pittig.”

Andere clubs zijn niet aan de orde geweest? 

,,Nee, ik ben in ieder geval niet met een andere club bezig geweest. Met Ter Leede is niets mis. Ik heb hier een fantastische tijd gehad en met uitstekende voetballers gespeeld. Maar ik merk dat het reizen me op gaat breken. Als het tegenzit in het verkeer ben ik soms langer dan een uur onderweg. Ik zit hier al acht jaar. Het zijn prachtige jaren, geweest, maar ik ben nu 30 jaar en mijn studie is ook heel belangrijk voor mij.”

Henk Wisman vindt het jammer dat je vertrekt. In zijn optiek ben je een hele makkelijke speler om mee werken: altijd honderd procent inzet en van onbesproken gedrag. Daar kan je mee thuiskomen Raydell. 

,,Dat is natuurlijk heel mooi om te horen van je trainer. Wisman is een heel heldere en duidelijke coach en iemand die rust uitstraalt. Ik heb veel van hem opgestoken. Ik kan goed met hem overweg en nooit problemen gekend. Dat ligt ook aan jezelf. Als je altijd je best doet, heb je de eerste slag al gewonnen vind ik.”

Ter Leede/Kewal

Je had het net ook over je studie, wat studeer je? 

,,Ik studeer HBO rechten in Amsterdam. Ik ben nu twee jaar bezig. De opleiding duurt totaal vier jaar. Een interessante opleiding die me goed bevalt. Volgend jaar krijg ik de mogelijkheid om stage te gaan lopen. Voor een juridisch adviesbureau werken trekt mij wel. Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt.”

Als ik Luc Nijholt noem, wat zeg jij dan? 

,,Bij AZ en Telstar was hij mijn trainer. Ik was jong en wispelturig, maar Luc heeft mij op vele punten van het voetbalgebied heel wijs gemaakt. Daar heb ik later en dus ook bij Ter Leede volop de vruchten van geplukt. Ik heb altijd wel geluk gehad met trainers die me goed lagen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Oh, zit Luc momenteel in China? Hij hoeft me dan niet te bellen, want daar ga ik zeker niet heen.”

Je hebt een jaartje Topklasse gespeeld met Ter Leede. Hoe beviel dat?

,,Dat was een mooie ervaring. Jammer dat het bij een seizoen bleef. We hebben toen tegen zeer sterke tegenstanders gespeeld, onder meer tegen Spakenburg, Rijnsburgse Boys en Katwijk, om er maar een paar te noemen. Altijd veel publiek en dat geeft een enorme kick. Wij hadden de pech dat we vaak in de eindfase het schip ingingen. Behoudens een paar wedstrijden zijn we nooit echt weggespeeld. Kwalitatief zaten er hele goede ploegen bij. Het was in ieder geval een prachtig seizoen, ondanks dat we eruit vlogen.”

Je hebt bij Ter Leede jarenlang met Frank de Groot gespeeld. Een goede ervaring? 

,,Ja dat was het zeker. We voelden elkaar blindelings aan. Ik vind Frank een uitstekende verdediger. Kopsterk, maar ook fysiek enorm sterk. Een verdediger die er altijd voor de volle honderd procent voor ging. Hij ging bij cornerballen vaak mee naar voren en scoren deed hij ook nog eens. Als je zo’n speler naast je hebt, is dat al een genot op zich. We liepen elkaars gaten dicht. Op Frank kon je altijd rekenen. Ik heb een hele goede tijd meegemaakt met hem. Ik kan niet anders zeggen.”

Tot slot Raydell, je bent een keer verkozen tot voetballer van het jaar bij Ter Leede. Hoe voelde dat? 

,,Ja, geweldig. Een mooie erkenning was dat voor mij. Het betekent toch dat de mensen vinden dat je het goed doet. Daar ben ik gewoon heel blij mee. De mensen zijn hier altijd heel vriendelijk en vinden het ook leuk als je blijft hangen na de wedstrijd. Je bent het hele jaar bezig om goed te presteren, dus gevoelsmatig doe je dan wat terug voor die mensen.”

Foto’s: Hans Schalk

Foto’s: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen