Demir Strojil werd als aanvallend ingestelde speler gehaald door SJC. Al snel werd de 22-jarige voetballer door Sjaak Polak op de nummer ‘zes’ positie neergezet. Vlak voor de winterstop kwam de Katwijker zelfs als rechtsback binnen de lijnen. Een positie die hij sindsdien alleen nog maar bekleedde. „Ik ben altijd al een allrounder geweest’’, is Strojil niet bepaald verrast dat hij voorlopig als rechtsachter in de basis staat.

Afgelopen zaterdag moest de 22-jarige speler in het duel tegen Quick Boys (0-5) het opnemen tegen Marc de Kruijs. De linksbuiten die de laatste tijd goed in vorm was, werd redelijk in bedwang gehouden door de rechtsback, al scoorde De Kruijs wel eenmaal. 

„Maar toen stond hij niet aan mijn kant’’, counterde de oud-speler van Katwijk meteen terug. „Daarnaast kreeg hij één hele grote kans, wat wel mijn fout was, maar voor de rest is hij niet echt dreigend geweest. Anderen mogen invullen of ik goed was. Voor mijn gevoel speelde ik een zesje’’, bleef Strojil nuchter onder zijn eigen prestatie.

„Zo had ik het veld voor me, was de uitleg van Dick.’’

Toch is zijn nieuwe positie niet helemaal vreemd voor de SJC’er. In zijn tijd bij Katwijk werd hij ook wel is opgesteld als rechtsachter. Dat vormde hem tot de speler die hij vandaag de dag is. „Ik leerde vooral dat ik meer rust aan de bal moest hebben, want in die periode wilde ik mezelf heel erg bewijzen. Ik was iets te gretig eigenlijk.’’

Vrijheid
Dick Schreuder, toenmalig trainer van vv Katwijk, zag toen al een moderne back in de de 22-jarige speler. „Ik werd daar neergezet in een oefenwedstrijd tegen Telstar. Zo had ik het veld voor me, was de uitleg van Dick. Daardoor werd ik gedwongen om de bal vooruit te spelen of zelf deel te nemen aan een aanval.’’

Het lijkt erop dat Polak dat uitprobeersel van Schreuder nu definitief doorzet. Maar het liefst speelt de speler met Balkan-roots in de middelste linie. „Ik speel waar Sjaak (Polak, red.) mij nodig heeft. Op het middenveld hebben we veel goede spelers en in de verdediging zijn we op dit moment een beetje uitgedund. Nu heb ik wat meer vrijheid in het veld en kan ik vooral aanvallend mijn steentje bijdragen. Dat vind ik heel fijn op deze plek. Het verdedigen vind ik alleen wat minder, maar dat hoort erbij. Alleen ben ik daar nog niet zo goed in.” 

„Misschien doe ik het de komende zes wedstrijden wel heel goed als rechtsachter en is dat opeens mijn nieuwe vaste positie.’’

Tegelijkertijd kan hij zijn snelheid wel enorm goed gebruiken als rechtsback. De jongeling vindt dat hij als multifunctionele speler een voordeel heeft, maar tegelijkertijd ook een nadeel. Volgend jaar ziet hij dan ook wel weer waar hij belandt, onder een nieuwe trainer.

„Misschien doe ik het de komende zes wedstrijden wel heel goed als rechtsachter en is dat opeens mijn nieuwe vaste positie, maar we gaan het zien.” In principe is het wel de bedoeling dat de Katwijker volgend seizoen weer als aanvallend ingestelde speler gaat fungeren. „Daar heb ik pas nog over gesproken met onze nieuwe trainer, Florian Wolf. Ik kende hem al, want voordat ik bij SJC tekende, sprak ik ook met hem om eventueel de stap naar Legmeervogels te maken.’’

Ontwikkeling
Zo gaan beide heren elkaar alsnog ontmoeten in het komende seizoen. De Katwijker heeft het naar zijn zin bij de Noordwijkers. Strojil speelt bijna alles en het groepsgevoel is momenteel goed. Het zijn voor de multifunctionele voetballer de redenen geweest om bij te tekenen bij de derdedivisionist.

„Ik ben hier gekomen om veel te spelen en dat is gelukt. Ik speel tegen jongens die al heel lang op een hoog amateurniveau voetballen. Tegen Eemdijk speel je bijvoorbeeld tegen heel veel grote jongens, Noordwijk is weer een voetballende ploeg. Zo leer ik vooral hoe ik een bepaalde tegenstander moet bespelen.’’

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Ras: doordeweeks in de bollenvelden, maar bij Kagia op een roze wolk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)