Ooit hingen supporters van FC Den Bosch een spandoek op, als wanhopige ondersteuning van hun ploeg. Op het laken stond een grote pijl. En de tekst ‘Daar scoren’. Wellicht dat FC Lisse ook gebaat is bij een dergelijk geheugensteuntje. De superieure aanvalsmachine van de eerste seizoenshelft lijkt het scoren een beetje verleerd.

Op sportpark de Strokel, de thuishaven van VVOG, leken de omstandigheden symbolisch voor de huidige toestand van FC Lisse. Langs het veld lagen dikke pakken sneeuw, als teken dat Koning Winter ook Harderwijk had aangedaan. Maar het kunstgrasveld lag er prima bij, en met een kietelend zonnetje was het zelfs prima toeven langs de lijn. Niemand uit het Lisse-kamp die er ook daadwerkelijk van genoot. De koploper verloor met 2-0 en ziet door een matige serie – drie punten uit de laatste vijf duels – de uitstekende uitgangspositie als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Johan Cruijff hield het ooit heel simpel. ,,Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander”, sprak de legendarische nummer veertien. Het eenvoudige rekensommetje is dat als je zelf niet scoort dus ook geen wedstrijden kunt winnen. En dat is precies wat Lisse in competitieverband overkomt. In oefenduels werd er tegen Sparta Nijkerk (3-1) en Kon. HFC (5-1) lustig op los gescoord. Maar in de Derde Divisie blijven de doelnetten er in 2017 roerloos bijhangen.

,,Eerlijk is eerlijk: dat is wel een kwaliteit. Die De Graaf is wel een ‘killer’. Daar hadden wij het heel lastig mee, en ook met die nummer 11 (Biya, red.).”

Bij Lisse hoopte iedereen dat de wedstrijd tegen Jong FC Volendam een incident zou zijn. Op Ter Specke werden de Volendamse talenten compleet dronken gespeeld, maar gingen ze wel met een 0-3-zege aan de haal. Zij die de wedstrijd bezocht hadden, stonden voor een raadsel. Dit was zelden vertoond.

Hoewel een stuk minder overtuigend was het op bezoek bij VVOG hetzelfde laken een pak. Opnieuw kreeg FC Lisse voldoende kansen, maar wederom werd het doel niet getroffen. ,,Het feit dat we meer gecreëerd hebben dan de tegenstander en weer met lege handen staan is een herhaling van zetten”, stelde trainer Robbert de Ruiter, die sterspeler Martin van Eeuwijk op de reservebank hield. ,,Het wedstrijdverloop vond ik wel beduidend anders dan vorige week.” En dan na een korte stilte: ,,Het gifbekertje moet klaarblijkelijk helemaal leeg.”

Tot kunst verheven
Een doemscenario was de vroege openingstreffer van Jeremy de Graaf, al na drie minuten. VVOG’s topschutter werd in buitenspelpositie gelanceerd en diens op het oog houdbare poging was stand-in Tim Orlowski in de verre hoek te machtig. De vlotte voorsprong was koren op de molen voor de thuisploeg, die counteren tot kunst verheven lijkt te hebben. Eerder liepen Rijnsburgse Boys en FC Rijnvogels in Harderwijk ook al in het mes.

FC Lisse wist zich niettemin knap te herstellen en ging met gezwinde spoed op zoek naar de gelijkmaker. Rowdy van der Putten had zich kunnen en eigenlijk moeten onderscheiden, maar de paal en doelman Frans Koornberg stonden zijn eerste treffer voor de FC in de weg. Diezelfde Koornberg redde vervolgens ook nog katachtig op een afstandsschot van Rik Vermeulen.

‘Koen Fokkema en Niels Buijs zullen ongetwijfeld een slechte nachtrust achter de rug hebben gehad, als ze terugdenken aan de opgelegde kansen die zij om zeep hielpen.’

In de tweede helft begon Lisse voortvarend, maar een periode van hevige druk leverde geen treffer op. In de tegenstoot voerde VVOG andermaal de specialiteit van het huis op. De Graaf speelde zich op de achterlijn vrij en bood vervolgens Pernelly Biya een niet te missen kans. De 2-0 was daarmee een feit.

‘Overweldigend’
Het bleek de genadeklap voor FC Lisse. De bezoekers gingen nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar wat ze ook probeerden, een treffer bleef uit. Koen Fokkema en Niels Buijs zullen ongetwijfeld een slechte nachtrust achter de rug hebben gehad, als ze terugdenken aan de opgelegde kansen die zij om zeep hielpen. Grote kans ook dat ze geprobeerd hebben om het uit het geheugen te wissen.

,,Ik vond dat we de tweede helft geweldig de kleedkamer uitkwamen”, stelde De Ruiter. ,,Het waren zes overweldigende minuten. Vervolgens kwamen zij er één keer uit en was het meteen raak. Eerlijk is eerlijk: dat is wel een kwaliteit. Die De Graaf is wel een ‘killer’. Met hem hadden wij het heel lastig, en ook met die nummer 11 (Biya, red.). Na die 2-0 zag je het een beetje open huis worden. Wij moesten nog meer risico gaan nemen op jacht naar de aansluitingstreffer. Gelukkig hield Tim ons een aantal keer goed op de been. In de laatste twintig minuten had het eerder 3-0 dan 2-1 geworden.”

VVOG – FC Lisse 2-0 (1-0). 3. De Graaf 1-0, 51. Biya 2-0

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Van Boxel (55. Olsthoorn), Zoontjes, De Goede, Rauws, Valk, Rifai (66. Prijor), Vermeulen, Fokkema, Van der Putten (58. Van Eeuwijk)

Samenvatting Omroep West

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen