Robbert Susan (vv Katwijk) en Vladimir Jozic (VVSB) zijn levende legendes bij hun verenigingen. Al jaren honkvast. Echte clubmannen. Misschien de laatsten der mohikanen? Tegenstanders waren ze overigens maar amper. Totdat de zaterdag en zondagclubs bij elkaar gevoegd werden in de Tweede Divisie.  Zo stonden de beide heren vorig jaar ‘echt’ tegenover elkaar. Grappige bijkomstigheid: de situatie van beide clubs dit seizoen en de standpunten van de aanvoerders staan eigenlijk recht tegenover elkaar. 

,,Wij hebben daar met VVSB wel een beetje op gewacht”, opent Jozic. ,,We hebben in de beker mooie potjes gespeeld tegen Rijnsburgse Boys en ook Katwijk, maar in dat toernooi heb je nooit de zekerheid dat je zulke derbywedstrijden tegen elkaar kan spelen.”

,,Zolang we in de Tweede Divisie voetballen, hebbe we daar logischerwijs veel meer kans op. En ik vind het gave potjes. Zeker ook dat we ‘m nu thuis om 18:00 uur spelen. Ik ben zelf wel aan dat tijdstip gewend inmiddels. Dat het dan donker is, geeft wel extra sfeer.”

,,En je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te weten dat ze nog wel revanche op ons willen nemen.”

Voor de Katwijk-aanvoerder zit het met het echte derbygevoel toch anders. ,,Misschien klinkt het arrogant wat ik nu ga zeggen, zo is het niet bedoeld: bij mij leeft het niet zo. Zij hebben natuurlijk op die zondag heel lang op derby’s zitten wachten, wij hebben er al heel lang heel wat. Daardoor leeft ook bij onze achterban een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Rijnsburg of Lisse gewoon meer.”

,,Daarbij lijkt het erop dat bij hun publiek ‘de beker’ meer leeft, dan de derby tegen Katwijk zelf. Met alle respect: een soort bekerpubliek, haha. Niet onlogisch na de mooie prestaties in dat toernooi, maar dat merkte je vorig seizoen wel duidelijk. Voor de beker stond het op De Boekhorst helemaal vol. Een week later stond er bij de wedstrijd bij ons voor de competitie nog geen twaalf man”, gaat Susan verder.

Wedkantoor
Wie een maand geleden naar een wedkantoor was gelopen om te gokken op het duel VVSB – Katwijk had een behoorlijk centje kunnen verdienen met een overwinning van de Noordwijkerhouters. Maar na de afgelopen twee competitieronden ligt het vertrouwensniveau bij de beide clubs toch iets anders. VVSB won tweemaal, Katwijk verloor juist twee duels op een rij.

,,Maar als ik de verslagen lees en de beelden zie, dan is Katwijk niet slechter geweest dan de tegenstanders. En je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te weten dat ze nog wel revanche op ons willen nemen nadat ze voor het tweede jaar op rij door ons zijn uitgeschakeld in de KNVB-beker”, vindt Jozic.

Het zinnen op wraak zit er inderdaad een beetje in bij de Katwijkers, geeft Susan toe. Dat heeft alleen niet alleen met VVSB te maken. ,,De laatste twee wedstrijden waren voor ons gewoon ongelukkig. We zijn niet weggespeeld, maar wij moeten ons gaan wapenen tegen ploegen, die achterover gaan hangen en als een groot verdedigingsblok tegen ons spelen. Zoals De Treffers dat deed. Eén kans kregen ze, ze maken hem en als ze de overwinning over de streep trekken, vieren ze het als een kampioenschap. We gaan het vaker tegenkomen. Ik verwacht dat het tegen VVSB niet anders zal zijn.”

,,Iedereen heeft er vertrouwen in dat we ons gaan herpakken. Er is gewoon weinig reden om daar aan te twijfelen”

VVSB gaat in ieder geval wel weer met de borst vooruit de Katwijkers tegemoet. Hoe anders was dat een kleine maand geleden toen Mark Schenning werd ontslagen bij de club en de sfeer tot een minpunt was gedaald. ,,Wat er daarna is gebeurd met het ontslag van de trainer, was niet leuk”, is de aanvoerder van VVSB eerlijk. ,,Daar kunnen we niet omheen. Het heeft wel wat met ons als groep gedaan. Maar die resultaten waren niet aan één persoon te wijten. Daar hebben we het onderling over gehad. Iedereen heeft er wel wat op z’n eigen manier mee gedaan. Dat bewees het duel tegen HHC.”

,,We hebben besloten om de deur naar die periode wel dicht te doen. Als je voetbalt bij VVSB weet je gewoon dat je je stinkende best moet doen. Dat je voor het vuur moet gaan voor elkaar. Dat is de kracht van onze selectie en dat moet ook ons kenmerk blijven.”

Ook de Krombewoners zijn ondanks twee opeenvolgende nederlagen hun trots nog lang niet kwijt. ,,Wij gaan spelen zoals we dat altijd doen; dominant, aanvallend en volle druk vooruit. We zijn nog steeds koploper en iedereen heeft er vertrouwen in dat we ons gaan herpakken. Er is gewoon weinig reden om daar aan te twijfelen”, vertelt de Leidenaar zoals altijd zelfverzekerd.

,,De focus ligt vol op nog twee potjes winnen voor de winter (VVSB en De Dijk red.), dan gaan we lekker de Kerst in.”

Er volgen voor VVSB nog redelijk onzekere weken. Want wie gaat het seizoen afmaken in Noordwijkerhout? Blijft Jack Honsbeek daar voorlopig de scepter zwaaien of komt er een nieuwe trainer voor de groep? Jozic kan en wil er niks over zeggen. ,,De volledige focus ligt nog op de komende drie duels. Eerst nog twee in de competitie.”

,,En 21 december spelen we nog tegen Roda JC in de beker. Daarnaast bespreken we dit soort dingen natuurlijk intern. Dus kan ik er niks zinnigs over zeggen. Ook niet over contractverlengingen. Dat begrijp jij natuurlijk wel, haha.”

Kerst
Wat dat betreft is ook op dat vlak de situatie bij de oranje-zwarten tegenovergesteld. De trainer ligt vast en het overgrote deel van de selectie heeft het contract ook al verlengd. ,,Heerlijk toch? Wij kunnen ons gewoon vol op het voetballen richten. De focus ligt vol op nog twee potjes winnen voor de winter (VVSB en De Dijk red.), dan gaan we lekker de Kerst in.”

Tekst: Mart Spierdijk & Frank Venema
Foto: Aad de Winter/Bobkat.nl
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)