VV Katwijk stelt dit seizoen zwaar teleur. De algeheel amateurkampioen bezet na veertien speelronden de laatste plek in de Topklasse Zaterdag. Iets wat niemand op voorhand voor mogelijk had gehouden. Want op papier staat er een ploeg die in de top vijf hoort te spelen. Maar daar kopen de Katwijkers niks meer voor, vindt ook Robbert Susan.

,,Het is ongelooflijk. Waar we vorig jaar blaakten van het zelfvertrouwen, lijkt het nu alsof we helemaal niet meer in onszelf geloven. Toen ging alles vanzelf. We wisten dat we niet te kloppen waren. Nu is dat gevoel totaal weg. Balletjes over tien meter komen niet meer aan. De automatismen zijn volledig weg. We voetballen meer tegen onszelf dan tegen de tegenstander.”

Waar dat precies aan ligt, is moeilijk aan te geven vindt de middenvelder. Wel is duidelijk dat het zo langzamerhand vijf voor twaalf is. ,,Wanneer je na een halve competitie onderaan staat, kun je je niet meer verschuilen achter vorig seizoen. We zijn inderdaad kampioen geworden. Maar op dit moment staan we onderaan. Dat is de realiteit. Dat vergt een ander soort voetbal. Een andere tactiek. We zullen moeten strijden voor elke meter. En vooral beseffen dat het niet vanzelf gaat.”

De tactiek ligt op het bordje van de trainer. Over de rol van Bruinink is Susan ook uitgesproken: ,,Je weet dat in deze situatie de trainer onder vuur komt te liggen. Zo werkt het overal, ook al slaat het nergens op. Wij, de spelers, zijn degenen die het moeten doen. Vergeet niet dat deze trainer Katwijk op de kaart heeft gezet. Van een grijze middenmoter in de hoofdklasse naar algeheel amateurkampioen. En niet alleen de prestaties spreken voor zich,  ook het voetbal en de ontwikkeling van de spelers hebben een vlucht genomen. Als iemand krediet verdient, is het Bruinink.”

Er staan nog twee thuiswedstrijden voor de winterstop op het programma. Hardenberg en Ter Leede komen nog naar De Krom. ,,Op die twee wedstrijden moeten we ons nu vol focussen. Niet kijken naar de positie op de ranglijst. Niet kijken naar de wedstrijden na de winterstop. En het vooral niet meer hebben over vorig seizoen. We gaan strijden om van de laatste plek te komen. Dat is waar Katwijk nu staat. En we kunnen eindeloos lullen over wat er anders moet, maar winst is het beste medicijn voor een ploeg zonder zelfvertrouwen. Daar moet alles voor wijken. Ook het ‘goede voetbal’ wat men van ons gewend is.”

Foto: Dick van Duijn

POPULAIRE BERICHTEN