Robbert Susan won met Katwijk het kampioenschap in de Topklasse Zaterdag, het algeheel amateurkampioenschap van Nederland, de Super Cup van het amateurvoetbal, drie keer het kampioenschap in de Tweede Divisie en na een rumoerig seizoen en degradatie ook nog eenmaal het kampioenschap in de Hoofdklasse. Een uitwedstrijd tegen Noordwijk wist hij echter nooit te winnen. Dit seizoen krijgt de aanvoerder van Katwijk nog één kans. “Het zou leuk zijn als ik nog een keertje kan winnen op de Duinwetering.”

De historie van de kustderby tussen Noordwijk en Katwijk is gemakkelijk in één zin samen te vatten: de bezoekende club wint bijna nooit. Noordwijk wist één keer het volle pond te behalen op sportpark de Krom, Katwijk won slechts vijf keer op de Duinwetering. Voor al die overwinningen moeten we meer dan twintig jaar terug in de tijd. Dat keeperstrainer Hugo van Duijn en assistent-trainer Patrick Heijmans in de basiself stonden toen Katwijk voor het laatst won op bezoek in Noordwijk is een even bijzonder als veelzeggend detail.

“Ik ben daar zelf eigenlijk nooit echt mee bezig geweest”, aldus Susan. “Op basis van onderlinge statistieken win je geen titels. Maar ik zou het wel leuk vinden als ik toch nog één keertje kan winnen op Duinwetering”, glimlacht hij.

‘Ik ben daarom ook van mening dat het voor Bollenstreekclubs moeilijker is om kampioen te worden, dan voor clubs die niet uit deze streek komen.’

Na de uitglijder tegen Jong Almere City is het niet alleen fijn, maar ook noodzakelijk dat Katwijk voor het eerst in 23 jaar weer weet te winnen in en tegen Noordwijk. “Dat was een valse start ja. Het eerste uur speelden we niet eens zo slecht en moeten we eigenlijk al voor staan. Daarna zakte het als een kaartenhuis in elkaar bij ons. Daar hebben we afgelopen week goed over gesproken met elkaar. Tegen Noordwijk krijgen we de kans om ons te revancheren.”

Derby’s nadeel
Noordwijk-uit is voor Katwijk echter wel een hele pittige horde richting die revanche. Niet alleen statistisch gezien, maar ook vanwege het feit dat het een onvervalste derby is. “In een derby weet je dat de tegenstander altijd extra gas geeft. Dat moeten wij zelf dan ook op zien te brengen.” Voor een ploeg die om de prijzen speelt zijn derby’s daardoor eerder een nadeel dan een voordeel, vindt ook Susan. “Voor de concurrenten die niet uit de Bollenstreek komen is Noordwijk uit een wedstrijd tegen de nummer elf van de ranglijst. Dat geldt voor ons niet.”

Tel daarbij Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Lisse op en je komt tot acht derby’s. “Ik ben daarom ook van mening dat het voor Bollenstreekclubs moeilijker is om kampioen te worden, dan voor clubs die niet uit deze streek komen,” zegt Susan. “Aan de andere kant zijn het altijd mooie wedstrijden om te spelen. De extra spanning, veel publiek langs de lijn. Ik heb altijd van die derby’s genoten.”

‘Iedereen weet dat het voor mij de laatste loodjes zijn, maar ik heb er nog steeds ontzettend veel plezier in.’

Laatste loodjes
Susan geniet sowieso nog steeds van het voetbal, vertelt hij na de pittige donderdagavondtraining, waarin hij alleen de afsluitende kleine partijvorm aan zich voorbij liet gaan. “Die kleine partijtjes gaan niet altijd meer voor papa”, glimlacht hij. “Maar ik vind het nog steeds het leukste wat er is. Iedereen weet dat het voor mij de laatste loodjes zijn, maar ik heb er nog steeds ontzettend veel plezier in.”

De afscheidstournee brengt de aanvoerder van de Krombewoners zaterdag naar Noordwijk, waar drie unieke punten te verdienen zijn.

Tekst: Henk Kasius
Foto: Orange Pictures

Lees ook: De Vooruitblik #3: met Sander Bosma (Noordwijk)

POPULAIRE BERICHTEN