De ene club beleeft een wereldseizoen, bij de ander moet de gifbeker volledig leeg. Een groot contrast. SV Hillegom en EDO streden op het sportcomplex van Van Nispen om de Haarlems Dagblad Cup. En alsof het zo moest zijn, had de wedstrijd zelf ook twee gezichten.  Helft één was voor de club waarbij de gifbeker leeg moest: EDO. Helft twee was voor de club waar het seizoen als historisch goed mag worden betiteld: Hillegom. Uiteindelijke winnaar, na stafschoppen: SV Hillegom.

Het was eigenlijk te gek voor woorden. EDO speelt vier niveaus hoger, hoewel het verschil volgend seizoen nog maar twee klassen is. EDO acteerde dit seizoen in de Topklasse, maar degradeerde na één seizoen. Hillegom won de Derde Klasse A met overmacht en scoorde zelfs 106 goals. Op het veld van Van Nispen zou je het klassenverschil toch terug moeten zien? Technisch gezien was dat er ook wel degelijk. De handelingssnelheid en balcontrole waren bijvoorbeeld sterk in het voordeel van EDO. Maar het zelfvertrouwen van Hillegom en spelen als een team brachten uiteindelijk de doorslag. Hillegom kwam met 2-0 achter, zag Dinkgreve van EDO worden weggestuurd na 50 minuten en rechtte de rug: 2-2.

,,We proefden het gebrek aan zelfvertrouwen bij EDO, nadat ze zijn gedegradeerd”, blikt doelman Daan Ruigrok terug. ,,Daarom wisten we dat we kansen hadden tegen deze gasten. Zij zijn misschien individueel sterker, maar wij waren het beste team.” Ruigrok kon zich in de eerste helft onderscheiden. Hoewel hij kansloos was bij de 1-0 van Dinkgreve (een briljante stift), stopte hij vlak daarvoor een penalty van Siegerist na hands van Van den Berg. Het ging in eerste instantie voorbij aan scheidsrechter Punt, maar op aangeven van één van zijn grensrechters werd de penalty gegeven. ,,Terecht hoor”, spreekt Ruigrok zich eerlijk uit. ,,Ik pak die penalty en daarna voel je helemaal dat de onzekerheid bij hun begint. Dan komen ze nog wel schitterend op 1-0, maar na de rode kaart in de tweede helft gaat bij ons alles lopen en maken we twee lekkere goals.”

Ook Ruben Beentjes proefde het gebrek aan zelfvertrouwen bij EDO. ,,Zij hebben veel tegenslag gehad in de competitie en met blessures. Hoewel we 2-0 achter kwamen, voelden we na de rode kaart dat de 2-1 bij ons ging vallen. Daarna moesten we doordrukken.”

Zenuwwachtig

De aanvaller was niet tevreden over het begin van SV Hillegom. ,,Veel te zenuwachtig”, vond Beentjes. ,,Maar met een mannetje meer konden we prima tegenstand geven. En nu winnen we gewoon van een topklasser. Mooi toch? Dan zie je ook de ontlading bij iedereen. Je wint toch een beker. We hoorden ook op het veld dat iedereen voor ons was. Vooral bij de penalty’s. Iedereen floot bij EDO en juichte bij ons. Dat is mooi.” Hillegom miste geen penalty. Groothusen was uiteindelijk de schlemiel door de laatste penalty van de reeks op de paal te schieten.

Beentjes gaf eerder nog aan zich graag een keer te willen testen tegen een goede tegenstander. De aanvallende middenvelder kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken, maar deed net als het team goed mee tegen EDO. ,,Ik kon wat steekpasses geven en schoot er natuurlijk nog een penalty in. Maar het hele team was goed vandaag.”

Tot slot kon ook trainer Bas Naber feest vieren. ,,Die past er ook nog wel bij”, lacht de trainer over het winnen van de HD-Cup na toch al een topseizoen. Hij deelde de mening van Beentjes over het weifelende begin van Hillegom. ,,De eerste 25 minuten waren te mat, waren zij veel agressiever. Daarna kregen wij het besef en geloof dat er vandaag wat in zat. Zeker na de rode kaart. Toen werd het pas echt een wedstrijd. Met een extra pluim voor Aidan Ryan. Die speelde fantastisch. Maar we moeten reëel blijven, zij zijn natuurlijk individueel een stuk beter. Alleen het beste team heeft gewonnen vandaag.”

EDO – SV Hillegom 2-2 (1-0) Hillegom wint na strafschoppen

21. 1-0 Dinkgreve, 49. 2-0 Van den Berg (eigen goal), 66. 2-1 Ryan, 85. 2-2 Van Trigt

Bijz. 13. Siegerist mist penalty voor EDO

SV Hillegom: Ruigrok, Van Saase, Van de Berg (61. Van Trigt), De Groot, Van Leeuwen, Van de Paard, Ryan, Pijpers, Van Staveren (79. Onder Öglü), Beentjes, Dedel.

Tekst: Frank Venema