Alles bij Hillegom ademt een hoger niveau uit dan de Tweede Klasse waarin het nu uitkomt. Het vele publiek langs de lijn, de accommodatie en niet geheel onbelangrijk: het voetbal. Hillegom speelde met Voorschoten als een kat met een vers gevangen muis. Het werd uiteindelijk 3-1, mede doordat Hillegom een legio aan kansen mistte. Want het was zoals keeper Daan Ruigrok na de wedstrijd al zei: ,,We hadden van Voorschoten weinig te duchten.”

De fusieclub is nog relatief jong, en zo kon het gebeuren dat deze zondag pas de eerste speler gehuldigd werd die de honderd wedstrijden aantikte. Deze eer was toebedeeld aan keeper Ruigrok. De jubilaris kreeg een ingelijst shirt als eerbetoon. Dit was ook het enige moment dat er aandacht was voor de sluitpost. In de wedstrijd zelf kwam de doelman amper voor.

Het was genieten de eerste helft in het bloembollendorp. Hillegom legde de ene na de andere mooie aanval op de mat en liet zien na een seizoen al te zijn uitgeleerd in de Tweede Klasse. De club hunkert naar een hoger niveau en het zou eeuwig zonde zijn als de promotie naar de Eerste Klasse niet wordt bewerkstelligd. Vele spelers hebben nog lang niet hun plafond gevonden.

Simpel
Het recept van de doelpunten in de eerste helft was simpel. Spelverdeler Jim Pijpers speelde de bal diep op een van de flankspelers. Deze gaf vervolgens de bal voor aan de vrijgelopen spits die eenvoudig kon afronden. Dit ging drie keer goed waardoor Hillegom met een 3-0 voorsprong aan de thee kon. Hillegom geloofde het wel daarna. Het dicteerde nog wel het spel, maar gaf niet echt gas meer. Ruigrok begreep dat wel: ,,We komen zo makkelijk op 3-0, daarom ging het daarna een tandje minder. Maar van de kansen die wij vervolgens creëerden heb ik wel genoten.”

De tweede helft verzuimde Hillegom om de score uit te breiden. De keeper van Voorschoten was een sta in de weg en de aanvallers hadden het vizier niet scherp. De teller bleef op drie doelpunten staan. Het is te hopen dat de titelrace niet op doelpunten wordt beslist, want er was vandaag alle kans om het doelsaldo op te vijzelen. Uiteindelijk werd Ruigrok nog wel verschalkt. ,,Daar baal ik persoonlijk wel van. Krijg ik zo´n mooie onderscheiding, dan wil je de wedstrijd ook zonder tegendoelpunt afsluiten. Maar het was een doelpunt voor de statistieken. Aan de andere kant hadden wij er zes of zeven moeten scoren.”

Promotie
Hillegom staat door de overwinning op Voorschoten stevig op de tweede plaats. Koploper Laakkwartier heeft twee punten meer maar staat nog op het programma. De Eerste Klasse lonkt dus voor Hillegom. De club is er klaar voor. Zo ook Ruigrok: ,,Met deze selectie hebben we een goed team voor de Eerste Klasse, alleen in de breedte zou er misschien nog wel wat bij moeten. En daarnaast kunnen we wel wat concurrentie gebruiken. Daar worden we alleen maar beter van.”

SV Hillegom – Voorschoten ’97 3-1 (3-0)
13. Maitan 1-0, 29. Van Staveren 2-0, 31. Dedel 3-0, 67. Van de Berg 3-1

SV Hillegom: Ruigrok, Van de Berg, De Groot, Van der Neut (79. Van Saase) Van Leeuwen, Pijpers, Maitan, Sobhi (79. Onderoglu) Dedel, Ryan (73. Buitendijk), Van Staveren