"banner

Ongeloof heerste na afloop bij SV Hillegom na het zure verlies tegen AFC ’34, met de korfbaluitslag aandoende cijfers van 4-5. Maar na afloop ging het amper meer over de uitslag, maar des te meer over de rol van de scheidsrechter deze zondagmiddag. Maar liefst veertien gele kaarten en twee rode kaarten toverde hij uit zijn borstzak. Negen voor Hillegom en vijf voor AFC’34, de ploeg die er nog het beste van afkwam. De helft van de prenten gaf de leidsman voor praten waardoor Nick van Staveren, die als wissel het veld inliep, en Jim Pijpers met twee keer geel werden weggestuurd. Maar wie toeschouwer was op de Zanderij snapte wel degelijk waarom zijn gedrag zoveel irritatie opwekte bij de spelers.

Onder zijn vele beslissingen zaten onder meer twee twijfelachtige strafschoppen. Vooral de laatste voor AFC’34, met nog zeven minuten op de klok, was cruciaal omdat het de 4-4 betekende. Een snoeiharde inzet van Sam Kroon raakte Jim Pijpers. De middenvelder die zijn armen keurig langs zijn lichaam hield, keek vol ongeloof hoe de scheidsrechters desondanks naar de stip wees. Een minuut later ging alles mis toen Hillegom-keeper Daan Ruigrok een inschattingsfout maakte en opeens ook de 4-5 achter hem lag.

Rollen omgedraaid
In een paar minuten tijd waren de rollen compleet omgedraaid. Een hard gelag voor Hillegom, dat zich al winnaar voelde in deze clash en lang leidde met 4-3. De penalty in de slotfase bleek het kantelpunt. De 4-5 viel twee minuten later. Hillegom was alsnog verslagen door AFC’34 na vier keer (!) te hebben voorgestaan. Na afloop liepen de gemoederen hoog op en was vooral de scheidsrechter de kop van Jut.

,,Als je dan zo een mooie wedstrijd uit de hand laat lopen doe je iets niet goed.”

Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg had een knotsgekke wedstrijd achter de rug die hij zich nog lang zal heugen. ,,Ik heb het gevoel gehad dat wij redelijk de wedstrijd in handen hadden. Alleen bij vrije trappen en voorzetten van de flanken hadden we geen controle. We krijgen uit vier standaardsituaties, waarvan twee penalty’s en een schot op doel, vijf goals tegen en dat is teveel van het goede.”

Hij zag ook dat de scheidsrechter een te grote stempel op de wedstrijd drukte. ,,De eerste penalty kon ik het niet goed beoordelen omdat ik op zeventig meter zit. Wat ik hoorde is dat de AFC-speler op slimme wijze Niels vasthield en het net leek of dat Niels hem vasthield. De jongens lopen samen naar de bal en valt er dan eentje dan kun je daar een strafschop in zien. De tweede penalty is onterecht. Jim houdt bewust zijn handen naast zich. Een belachelijke strafschop in de eindfase van de wedstrijd. Een strafschop is een strafschop maar dit sloeg echt nergens op. Wij zijn een voetballende ploeg net als AFC. Als je dan zo een mooie wedstrijd uit de hand laat lopen doe je iets niet goed.”

De wedstrijd tussen Hillegom en AFC was dus een enerverende pot voetbal, zonder enig opstootje tussen beide ploegen. Het is dan ook moeilijk te bevatten dat deze wedstrijd door de scheidsrechter zo werd beïnvloed. Natuurlijk waren er pittige duels bij en werden er van beide kanten spelers nog weleens getackeld, maar sportief gezien altijd fair.

Bas Kansen schiet vanuit de zestienmeterstip een strafschop achter Daan Ruigrok

Het spektakel begon al na vier minuten spelen. Een doorbraak over de rechterflank werd een prooi voor Aiden Ryan. De rappe buitenspeler schoof in de lange hoek zo de 1-0 binnen. Na een goed kwartier spelen stond de score weer op 1-1. Niels de Jong werd zelf aan zijn shirt vastgehouden, maar kreeg de eerste tegenslag te verwerken in de vorm van een penalty tegen.

Zeven minuten later toonde Hillegom gelijk zijn veerkracht. Nu was het spits Van Staveren die een snelle uitbraak van Jeroen Dedel kon afronden: 2-1. Na de fase van gelijkwaardigheid leek de thuisploeg de rust in te gaan met een voorsprong, maar toch ging het weer mis. Ruigrok kon een harde inzet eerst nog pareren maar in de rebound was hij geslagen: 2-2. Een domper voor de ploeg van Kranenburg vlak voor de rust.

Alles erop en eraan
De tweede helft begon net als het eerste bedrijf spectaculair. Een ferme kopbal van Van Staveren betekende de 3-2 gelijk na de aftrap. Maar de bezoekers gingen na de derde tegenslag opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er dan ook een kwartier voor tijd. Sam Kroon repareerde voor de derde keer de achterstand: 3-3. Hillegom liet zich niet ontmoedigen en trok weer volle bak ten strijde. De beloning kwam tien minuten voor tijd. Invaller Mitchell van der Paard zette Hillegom voor de vierde keer op voorsprong: 4-3. De wedstrijd leek gelopen maar kreeg een onverwachte wending. AFC maalde er niet om en deed goede zaken op de ranglijst.

Van Staveren, die verhaal ging halen in het veld en daardoor nog tegen een rode kaart aanliep, stak ook de hand in eigen boezem. ,,We geven het gewoon weg in de eindfase van de wedstrijd. We hadden de wedstrijd in eigen hand en hadden hem binnen moeten slepen. Natuurlijk worden we benadeeld, maar daar hadden we beter mee om moeten gaan. Wij waren beter dan AFC, maar staan wel met lege handen en dat is de harde waarheid. Laten we hier maar een les uit trekken. Het is niet anders. Hier komen wij ook wel over heen. We hebben een hele hechte groep.”

SV Hillegom – AFC’34 4-5 (2-2)  4. Ryan 1-0, 18. Kansen (pen.) 1-1, 25. Van Staveren 2-1, 43. Devici 2-2. 47. Van Staveren 3-2, 72. Kroon 3-3, 80. Van der Paard 4-3, 85. Kansen (pen.) 4-4, 89. Yilmaz 4-5.

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg, De Groot, Van de Neut, Van Leeuwen, De Jong (57. Van der Paard), Sobhi (82. Ten Have), Pijpers, Dedel, Van Staveren (70.Van Veen), Ryan.

Foto’s: Dirk van de Reep