"banner

De in verbaal opzicht meest aanwezige man op de Zanderij was Arend Jan Kranenburg, alsof de trainer van SV Hillegom zijn ploeg naar een goed resultaat wilde stuwen. Alle goede bedoelingen ten spijt, ook tegen topploeg DEM (1-3) lukte het niet om de ban te breken. 

Kranenburg bleek ondanks de nederlaag zijn humor nog niet verloren. ,,Vond je?”, reageerde de geboren Fries geconfronteerd met de stellingname dat hij dwingend aanwezig was geweest langs de lijn. Zijn grijns verraadde dat die opmerking met een knipoog gepaard ging.

,,Over de manier waarop we gespeeld hebben kunnen we best tevreden zijn. Alleen op de ‘key moments‘ geven we niet thuis.”

Toch ziet Kranenburg naar eigen zeggen geen verschil met zijn coaching van vorig seizoen, toen de prestaties wél op rolletjes liepen. ,,Nee, eerlijk gezegd niet. Ik probeer de spelers wel iets meer te helpen. Op de belangrijke momenten moeten we het echt met z’n allen doen. Ik vind dat ik zelf dan geen moment kan laten lopen. Misschien dat ik daarin net iets dwingender aanwezig ben dan vorig seizoen.”

Weer een dubbel gevoel
De uitslag leek op basis van de ranglijst een redelijk normale. SV Hillegom, één van de 3 nog zegeloze hekkensluiters, trof de club met de minste verliespunten van de Eerste Klasse A. Toch bekroop de Hillegommers het gevoel dat er meer in had gezeten, zoals de laatste weken eigenlijk steeds het geval is.

,,Het geeft weer een super dubbel gevoel”, stelde Kranenburg. ,,Over de manier waarop we gespeeld hebben kunnen we best tevreden zijn. Alleen op de ‘key moments’ geven we niet thuis. In voetbal zijn 2 elementen heel belangrijk: op de juiste momenten kansen voorkomen en op belangrijke momenten zelf de goals maken. Dat doen we nog niet goed.”

Dat gebrek aan koelbloedigheid en scorend vermogen komt ook tot uiting in het doelsaldo. Met vijf goals in zes wedstrijden is SV Hillegom niet bepaald op dreef in aanvallend opzicht. Niet zo gek overigens als je bedenkt dat de twee topschutters van vorig seizoen – Jeroen Dedel en Nick van Staveren – vertrokken zijn en de eerste drie spitsen van de huidige selectie – Jasper van Trigt, Ronald Turenhout en Bas Tebbens – geblesseerd zijn. Noodgedwongen schoof Kranenburg daarom verdediger Madjerno Baal door naar de punt van de aanval.

,,Als iemand niet gevaarlijk wordt, heb je geen functie als aanvaller. Maar dat was niet het geval.”

Hoewel soms wat onbeholpen en ongepolijst zorgde Baal in ieder geval voor dreiging, al liet hij een aantal dotten van kansen liggen. Voor Kranenburg was het glas echter halfvol. De trainer wenste het van de positieve kant te bekijken.

,,Moet ik iemand wisselen omdat diegene kansen mist?”, vroeg Kranenburg zich hardop af. ,,Ik wissel liever iemand als diegene niet in scoringspositie komt. Als je niet gevaarlijk wordt, heb je geen functie als aanvaller. Maar dat was niet het geval. Het zijn net de kleine details die het ‘m doen. Voor iemand die normaal in de verdediging speelt, vond ik het Madjerno niet onaardig doen.”

Aidan Ryan ouderwets op dreef
De misschien wel grootste Hillegomse kans van de wedstrijd was overigens niet voor Baal, maar voor Aidan Ryan. De bij vlagen ouderwets ongrijpbare aanvaller ging al in de derde minuut alleen op doelman Danny Adrichem af, maar de goalie kwam als winnaar uit de strijd. Het was voor de Hillegommers zuur dat de openingsgoal even later aan de overzijde viel. Nadat DEM met een bal op de lat al een serieuze waarschuwing had afgegeven, was het even later wel raak: 0-1.

Aidan Ryan ging al vroeg in de wedstrijd alleen op de keeper af

Vervolgens kwamen de momenten van Baal, die twee keer perfect in stelling werd gebracht door Ryan. Toch was driemaal scheepsrecht voor laatstgenoemde. Vier minuten voor tijd wist Jim Pijpers wel raad met wederom een prima voorzet van de rappe vleugelaanvaller. Pijpers bracht zodoende de spanning terug, want DEM was na 24 minuten op 0-2 gekomen.

Hillegom keek halverwege onverdiend tegen een 1-2-achterstand aan, maar het spel en de kansenverhouding (in het voordeel van de thuisploeg) bood hoop. In het tweede bedrijf was het echter gedaan met de Hillegomse dadendrang. Met wind tegen wist de thuisploeg niets meer af te dwingen. Toen invaller Peter van Leeuwen met een te korte terugspeelbal vervolgens DEM-spits Rik Stals een vrije doortocht richting Rahim Gok gaf, was de wedstrijd beslist: 1-3.

SV Hillegom – DEM 1-3 (1-2). 5. Kuis 0-1, 24. Stals 0-2, 41. Pijpers 1-2, 66. Stals 1-3

SV Hillegom: Gok, Van den Berg, De Groot, Tebbens, Meiland (61. Van Leeuwen), Pijpers, Ten Have (76. Sobhi), Van Veen (71. De Jong), Ryan, Baal, Arendse,

Foto’s: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO