Het was niet het decor dat de ploeg had verdiend. SV Hillegom – al het hele seizoen een schitterende paradijsvogel in een fleurige volière, werkte zijn kampioenswedstrijd tegen MMO (6-1) onder troosteloze weersomstandigheden af. De Hillegommers lieten zich niet kennen en schotelden het publiek wederom een voetbalshow voor. En het feest was er na afloop niet minder om.

Het was ook wel weer ironisch. Het enige wat SV Hillegom zelf niet in de hand had – het weer – drukte een zware stempel op een feestelijke middag. Zelf laten de blauw-witten al nagenoeg het hele seizoen niets aan de twijfel over. Bas Naber kreeg zijn ploeg, ondanks de grote voorsprong, wekelijks fris en scherp aan de start. De (overigens onterechte) nederlaag bij Teylingen mocht onder de noemer bedrijfsongevalletje worden geschaard. Het maakte wel hardhandig een einde aan de Hillegomse droom om ongeslagen kampioen te worden.

Met twintig overwinningen en slechts een nederlaag kan Hillegom klinkende rapportcijfers weerleggen. Hoe voorspelbaar en lang aangekondigd de Hillegomse titel ook was, de vreugde was er niet minder om. Een eruptie van vreugde onstond na het laatste fluitsignaal. De jeugd verliet zelfs het veilige en vooral droge onderkomen op de tribune en vierde in het middencirkel het feest met de spelers en technische staf.

Hil

Zo initatiefrijk en creatief als het spel van Hillegom is, zo voorspelbaar was het kampioenslied. ,,Citroen, citroen, Hillegom kampioen”, klonk het massaal. Iedereen deelde mee in de feestvreugde. Ook de reserves en spelers van het tweede. ,,Onze kracht is dat we echt een vriendenploeg zijn”, zei spits Nick van Staveren. ,,Ook buiten het voetbal zien we elkaar. Het mooie is dat iedereen erbij wordt betrokken.”

,,Wie hard werkt moet het ook goed vieren”, verklaarde coach Bas Naber de enorme ontlading bij zijn team. Ook prees hij de teamgeest. ,,We werken zo hard met z’n allen om steeds een stukje beter te worden. We vormen een hecht team, maar hebben ook spelers die het verschil kunnen maken.”

Veel geroemd zijn Frank de Groot en Jeroen Dedel, die de selectie een kwaliteitsinjectie gaven. Naber vindt zijn selectie over de gehele linie heel veelzijdig. ,,We hebben met Jeroen, Nick en Jasper van Trigt jongens die veel goals gemaakt hebben. Ook hebben we een solide defensie, getuige het geringe aantal tegengoals (15 in 20 duels). Daarnaast hebben veel jongens, zoals Aidan Ryan en Mitchel van de Paard zich ontzettend goed ontwikkeld.”

5-1 Bart van Saase

Vanaf het begin imponeerde SV Hillegom. De eerste vijf wedstrijden werden allemaal met minimaal drie doelpunten verschil gewonnen. Aanvankelijk wist Van Nispen de Hillegommers nog aardig bij te benen. Door een overwinning op sportpark Wassenaar in de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft werd ook de concurrent op achterstand gezet en ging SV Hillegom met een geruststellende voorsprong van tien punten de winterstop in. In 2015 pakten de blauw-witten de draad weer op, waardoor historisch vroeg (eind maart) al de kampioenschaal in ontvangst genomen mocht worden.

Voorafgaand in de bestuurskamer werd hardop afgevraagd of SV Hillegom als eerste standaardteam van Nederland kampioen kon worden. Daarop moesten de aanwezigen het antwoord schuldig blijven, maar feit blijft dat Hillegom een topprestatie heeft geleverd.

Even dreigde MMO het feestje te gaan verpesten via de vroege 0-1. Nog voor rust stelde Hillegom via Ryan en Van Staveren orde op zaken. In de tweede helft trakteerde de ploeg het thuispubliek nog op vier treffers. In stijl kroonde Hillegom zich tot de kampioen van 3A. ,,We gaan helemaal los vanavond”, kondigde Naber aan. De coach van Hillegom was intussen op een champagnedouche getrakteerd. ,,Ieder nadeel heb z’n voordeel”, zou Johan Cruijff zeggen. Door de hevige regenval voelde de coach daar eigenlijk helemaal niets van.

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen