Het was voor Zilkse begrippen echt ongekend. Een kleine vijftienhonderd supporters waren afgekomen op de derby Van Nispen – SV Hillegom. Uiteindelijk kon gastheer Van Nispen het voetbalfeest niet bekronen met een resultaat. In de slotfase hield een tiental van SV Hillegom betrekkelijk eenvoudig stand, waardoor Frank de Groot uitgroeide tot matchwinner (0-1).

Opgewonden stemmen en verhitte gezichten. Verwachtingsvol keken de supporters uit naar ‘de wedstrijd van het jaar in 3A’. Bij winst kon Van Nispen de competitie spannend maken en Hillegom naderen tot op vier punten. Bij een overwinning van bezoekers zouden de Hillegommers ook hun laatst overgebleven concurrent afschudden.

Goede ploeg

Vooraf maakte Van Nispen-coach René Ras zich geen illusies. ,,Hillegom heeft een goede ploeg. Misschien zit er wat in het vat vandaag. Ik heb mijn spelers vooral meegegeven dat ze moeten genieten van de entourage. Dat er veel toeschouwers naar dit duel komen kijken moet niets uitmaken. Het moet juist een kick zijn voor ze zijn.”

Dat Frank de Groot Hillegom vroeg in de wedstrijd  de 0-1 bezorgde, was allesbepalend voor de wedstrijd. Even daarvoor had Jasper van Trigt al een enorme kans om zeep geholpen. Van Nispen liep meteen achter de feiten aan. De ploeg van Ras kon de eerste helft de bal maar niet in de ploeg houden. Van Nispen werd maar sporadisch gevaarlijk en Hillegom had volledig de regie in handen. Dat Hillegom zelf niet verder uitliep naar een hogere score was te wijten aan onnauwkeurigheid.

De tweede helft kwam de ploeg van Ras beter uit de verf, mede geholpen door de rode kaart van Bas Tebbens. De verdediger kreeg na een uur spelen zijn tweede gele kaart. De tweede prent was overigens makkelijk gegeven. Van Nispen had daar maling aan en drukte het gaspedaal in. Het volgende kwartier lieten de Zilkers uitstekend veldspel zien. De gelijkmaker hing in de lucht.

Controle

Naarmate de minuten wegtikten, leek de twijfel toe te slaan. Het spel van Van Nispen werd steeds minder verzorgd. Het inbrengen van Fadil Sucurica pakte ongelukkig uit. De spits had veel balverlies, waardoor Van Nispen de controle verloor. Over de gehele wedstrijd creëerde de thuisploeg geen enkele kans. Hoe zeer het thuispubliek ook de gelijkmaker wilde, het zat er gewoon niet in. In de blessuretijd liet invaller Jeroen Dedel nog een enorme kans op de 0-2 onbenut.

Jim Pijpers, middenvelder van Hillegom, was een trots man na afloop van de gewonnen derby. ,,We hebben een ongelofelijke serie neergezet. Dertien overwinningen op rij is uniek. Het was inderdaad genieten met zoveel toeschouwers rond het veld. Wij hadden na een halfuur spelen al op 0-2 moeten staan. Dat verzuimden wij door verkeerde keuzes. We hebben het in de eindfase even moeilijk gehad, maar echt in de problemen zijn we niet geweest. Ik zie de volgende serie wedstrijden in het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet: met als doel het kampioenschap.”

Voor Van Nispen waren de druiven zuur. Meer nog de nederlaag baalde Ras van het uitvallen van Dennis Meiland. De verdediger heeft vrijwel zeker zijn kruisband opnieuw gescheurd. Met een brancard verliet Meiland het veld. ,,Hier kunnen geen punten tegenop. Het is enorm sneu voor Dennis”, zuchtte Ras. ,,Maar ik ben trots op hoe we hebben gespeeld. We hebben er een echte wedstrijd van gemaakt. Helaas hebben we geen puntje kunnen pakken.”