‘Een avondje NAC’ stond decennialang bekend als een ware voetbalbelevenis. De Noordwijkerhoutse variant op dit uit Breda afkomstige fenomeen lijkt met het duel tegen UNA ook op de Boekhorst zijn intrede te hebben gedaan. De donderwolken en het bijbehorende onweer, die kort voor aanvang voor een kwartier oponthoud zorgden, bleken de voorbode voor een tweede helft waarin de bezoekers uit Veldhoven volledig onder de paars-gele pletwals verdwenen. De 0-2 halverwege werd in een drie kwartier durende voetbalshow door de swingende thuisploeg in de slotfase omgebogen in een luid bejubelde 3-2 overwinning. 

De voetbalvuurwerkshow van de thuisploeg kreeg daarmee een apotheose die zowel binnen als buiten de lijnen tot een ongekende vreugde explosie leidde.  Het paars-gele feest was na afloop helemaal compleet omdat door deze overwinning de (gedeelde) koppositie in de Tweede Divisie wordt ingenomen. Alles bij elkaar reden genoeg om in de catacomben ‘Kees de Roo’ ook maar weer eens zeer luidruchtig uit de kast te halen.

De cupsfeer, die vorig seizoen langdurig rond VVSB hing, keerde in het duel tegen UNA volledig terug. Het hartstochtelijk meelevende thuispubliek zweepte haar favorieten, voor zover dat nog nodig was, na de thee naar grote hoogten op. En dat na een eerste helft waarin de thuisploeg zich door een bijzonder efficiënt spelend UNA lelijk liet aftroeven.

,,Halverwege ben ik dan ook aardig uit mijn plaat gegaan”, bekende Wilfred van Leeuwen na afloop. De VVSB-trainer zag dat zijn ploeg twee onnodige tegendoelpunten incasseerde tegen het op de counter loerende UNA. ,,Er was maar één ploeg die voetbalde en dat waren wij. Voor de 0-1 hadden we al moeten scoren, maar ook daarna ging het in de eindfase steeds net niet goed. Kansen waren er voldoende. Als je de tegengoals dan ook nog eens zo gemakkelijk weggeeft is er ook alle reden om even heel boos te zijn.”

Opluchting
Waar VVSB steeds moeite had om de trekker over te halen liet UNA zien hoe het wel moest. Na ruim een kwartier draaide linkerspits Nick Tielemans naar binnen, waarna hij ongehinderd mocht uithalen vanaf zestien meter (0-1) ,,De 0-2 was helemaal een aanfluiting. Hun keeper speelt in op de rechtsback die vervolgens hun spits vrij voor onze keeper zet. Dat mag op dit niveau natuurlijk niet gebeuren”, analyseerde Van Leeuwen de tweede tegentreffer. Doelpuntenmaker Mart van de Gevel had het duel kort hierna zelfs in het slot kunnen schieten. Tot opluchting van heel VVSB verdween de inzet van de linkerspits over de goal.

zwart-2-2-weglopen                                   De jarige Jordy Zwart, hij werd 32, maakte de belangrijke gelijkmaker

Van Leeuwen: ,,We speelden desondanks een knappe eerste helft. Als we snel op 1-2 zouden komen, zag ik nog voldoende mogelijkheden om het tij te keren. Dat heb ik de ploeg in de rust ook meegegeven.” Dat deze boodschap was aangekomen bewezen zijn spelers hierna direct vanaf de aftrap. In een bijzonder hoog tempo werd UNA compleet onder de voet gelopen.

Met voetbal van de bovenste plank welteverstaan. Binnen tien minuten was het dan ook raak toen Tommy Bekooij in de rebound vernietigend uithaalde. Een goal die de ploeg nog meer energie opleverde. Vervolgens veerde De Boekhorst, na opnieuw flitsende aanvallen, op. Meer dan het zijnet bleek er in het kunstlicht dat het duel van een extra tintje voorzag echter niet geraakt te zijn.

Het betekende echter uitstel van executie voor de wankelende Noord-Brabantse formatie. Die dacht na ruim een uur nog voor opruiming te zorgen. De instormende Jordie Zwart zette zijn 32e verjaardag de nodige luister bij door hard en doeltreffend uit te halen (2-2).

serbony-3-2-omhaal         Het moment van 3-2, Serbony met een knappe omhaal, de verdediger op doellijn is kansloos

Erop en erover was vervolgens het devies voor de thuisploeg.  UNA piepte en kraakte in al haar voegen, maar hield naarmate de slotfase vorderde toch stand. Uiteindelijk bezweken de bezoekers na een kort genomen corner waaruit Frans van Niel het leer bij de tweede paal neerlegde. Opnieuw leek Zwart te scoren, maar goalie Petar Stoskovic voorkwam in eerste instantie erger. In de rebound deed een omhaal van Giovialli Serbony alles en iedereen op de Boekhorst ontploffen. ,,Een geweldige teamprestatie”, deelde een glunderende matchwinnaar de eer van dat doelpunt met zijn teamgenoten. Natuurlijk is het lekker om juist die goal te scoren, maar het is de verdienste van alle jongens. Niemand uitgezonderd.”

Een mening die Van Leeuwen van harte onderschreef. ,,Daarom heb ik ook zo lang gewacht om te wisselen. Het liep vandaag, zeker na rust, als een trein. Ik wist dat we zo goed konden voetballen. Maar je moet het natuurlijk wel in de praktijk kunnen brengen. Dat is vanavond gelukt. Niet alleen mijn team was top, maar dat geldt ook voor onze supporters.”

,,Drie jaar terug was dat allemaal anders, maar als je dit vanavond ziet en hoort dan is dat toch geweldig”, vervolgt Van Leeuwen. ,,Iedere speler  toonde zich gretig, we speelden in een hoog tempo en zochten steeds de voetballende oplossing. Het is altijd gemakkelijk om in opportunisme te vervallen, maar als het op deze manier lukt is het echt genieten geblazen. In deze afdeling kan iedereen van iedereen winnen, maar spelend zoals vanavond kunnen we heel ver komen.”

VVSB-UNA 3-2 (0-2). 16. Tielemans 0-1, 42. Van der Gevel 0-2,  54. Bekooij 1-2, 65. Zwart 2-2, 82. Serbony 3-2.

VVSB: Van der Meer, Fecunda, Zwart, Kraaijvanger (85. Van der Slot), Vijlbrief, Jozic, De Rijk, Van Niel (86. Ruigrok), Parami, Serbony, Bekooij.

Foto’s: Tino Stulen

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)