Welkom bij de cursus omschakeling. Hoofdstuk één: de 0-2 van Jong AZ tegen VVSB. Neem een paar snelle buitenspelers, het liefste uit het eerste elftal van een betaald voetbal vereniging. Gooi er wat technisch vernuft bij, een vleugje creativiteit en u heeft het schoolvoorbeeld van een belangrijk aspect in het huidige voetbal. Precies die omschakeling deed VVSB pijn tegen de beloften van AZ. De wedstrijd eindigde in een kansloze 0-3.

De trainer van Jong AZ, Martin Haar (64), wond er ook geen doekjes om, en gaf zijn voetbalplan ruiterlijk toe. ,,Je mag best weten dat ik onder de indruk ben geweest van VVSB”, vertelt de doorgewinterde coach. ,,Ik heb de wedstrijd van VVSB tegen Katwijk gezien, die wonnen ze verdiend, en Katwijk heeft ook geen misselijke ploeg. Ik wist dus wat we als team moesten doen.”

En dat was compact spelen en er in de omschakeling uitkomen. Vooral de 0-2 was daar een schoolvoorbeeld van. De excellerende Levi Garcia, die ook al minuten maakte in het eerste van de Alkmaarders, was een plaag voor de Noordwijkerhoutse verdediging. Toch deed VVSB in het eerste kwartier prima mee. Niet dat het tot oogstrelend voetbal kwam, of legio kansen, maar er was op dat moment geen optisch overwicht op te noemen voor één van de partijen.

parami                                Een schot van Maikey Parami, maar tot een treffer leidt het niet

De 0-1 van Jeremy Helmer na zestien minuten kwam wat onverwachts, maar voelde wel gelijk als een linkse directe, vol op de kaak. VVSB-verdediger Jelmer Vijlbrief nam het zijn eigen ploeg kwalijk. ,,Er is daar miscommunicatie. Zo valt de 0-1″, treurt de linksback. De Noordwijkerhouters voetbalden daarna zonder effectief voor de goal te kunnen zijn. Alsof de bekerwedstrijd tegen VV Katwijk zijn sporen had nagelaten. Bij de 0-2 van Garcia werd VVSB er doodeenvoudig uit gelopen in de omschakeling.

,,Als je pijn in je poten hebt, dan kom je maar naast me op de bank zitten.”

Excuus
,,Het mag geen excuus zijn, maar je voelt het wel die beker”, is de 25-jarige VVSB-er eerlijk. Dat terwijl zijn coach iets heel anders had gezegd na afloop. Wilfred van Leeuwen weigerde aan dinsdag te denken. ,,Als je pijn in je poten hebt, dan kom je maar naast me op de bank zitten.” Vijlbrief begreep zijn coach wel, maar had er wel een andere kijk op. ,,Aan het begin van de wedstrijd denk je gewoon dat het goed gaat. Maar als het 0-2 of 0-3 wordt, dan ga je het gewoon voelen in je poten omdat je loze meters aan het maken bent.”

Bij de 0-2 werd diezelfde Vijlbrief gepiepeld door 18-jarige Garcia. ,,Ik probeerde hem nog op snelheid bij te houden, maar die gozer is zo rap. Dat neem ik mezelf kwalijk, ik vond het wel eenvoudig hoe ik uitgespeeld werd. Dan zit die bal er in, is het 0-2 en gebeurde het ook nog eens vlak voor rust.”

,,Dan zakt de moed in je schoenen, kijk je naar de klok en moet je nog een half uur.”

Kleumen
Na de thee pakte VVSB het aardig op en kreeg het via Tommy Bekooij twee aardige kansen op de aansluitingstreffer. VVSB kleumde er ineens weer in, mede dankzij een weer sterk spelende Giovialli Serbony. Het blijkt toch het devies om beloftenteams te verslaan, het fysieke aspect. Tot Garcia met zijn 0-3 de wedstrijd op het slot gooide. ,,Dan zakt de moed in je schoenen, kijk je naar de klok en moet je nog een half uur. En dan ga je het ineens wel voelen in je benen. Als wij in goeden doen zijn, dan kunnen wij ze veel meer tegenstand bieden.”

fecunda                          Richelo Fecunda stond ondanks het uitvallen tegen Katwijk weer in de basiself

En zo maakte de omschakeling, het technisch vernuft en ook de klasse van spelers die misschien wel in het eerste van AZ horen het verschil op De Boekhorst. Vijlbrief: ,,Hun veldspel ziet er gewoon goed uit en ze hebben het geluk dat ze ‘gewoon’ eventjes over vier, vijf spelers kunnen beschikken die ook’ met het eerste mee kunnen. Tref je dit team in een vrije week, dan moet ik het maar eens zien tegen Jong AZ, maar nogmaals het mag geen excuus zijn dat we al een wedstrijd in de benen hebben.”

Toch wilde Vijlbrief graag nog even met iets positiefs afsluiten. De bekerwedstrijd tegen Katwijk. ,,Reclame voor het voetbal in de Bollenstreek. Katwijk deed qua veldspel niet voor ons onder, maar ik vond dat wij op de beslissende momenten wel de goal maakten. Het was heel mooi qua atmosfeer om alles mee te maken. Dit was de eerste keer in vijf jaar VVSB voor mij dat ik zoiets hier thuis heb meegemaakt.”

VVSB – Jong AZ 0-3 (0-2)
16. Helmer 0-1, 41. Garcia 0-2, 62. Garcia 0-3

VVSB: Van der Meer, Fecunda, Zwart (70. Van der Slot), Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic (46. Ruigrok), De Rijk, Van Niel (63. Pauw), Bekooij, Serbony, Parami

Foto’s: Tino Stulen

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)