Slechts één elftal deed zaterdagavond  op sportpark De Hoge Bomen in Naaldwijk zijn eer aan als veel scorende ploeg in de Derde Divisie. Dat was ook de voornaamste reden dat Rijnsburgse Boys Westlandia het nakijken gaf: 1-5. Dat was na de 2-1 nederlaag op de Middelmors ruim voldoende om dinsdagavond tegen Spakenburg te mogen aantreden voor een plek in de Tweede Divisie. Giovialli Serbony en Joel Tillema waren goed voor ieder twee treffers.

Rijnsburg maakt er het hele seizoen al een gewoonte van om veel te scoren, maar krijgt vaak nog makkelijker de doelpunten tegen. Westlandia, de meest scorende ploeg van de gehele Derde Divisie mocht het zichzelf en het aluminium aanrekenen dat het de formatie van Pieter Mulders niet moeilijker maakte. Niet dat Westlandia werd weggespeeld, maar de bezoekers toonden zich deze keer bijzonder effectief.

Het had zomaar anders kunnen lopen als de krul van Ferry de Jong al na vier minuten niet op de paal was beland, maar twee centimeter naar links. Of ietsje eerder toen een inzet het doel van Richard van Nieuwkoop op haar na miste. “Dan was het een stuk moeilijker geworden”, beaamde ook Mulders. ,,Ik vond dat wij in het vervolg een van onze beste wedstrijden van het seizoen speelden.”

,,Zij speelden woensdag reactievoetbal, maar dat kunnen wij ook heel goed. We gaven hun min of meer de bal, en met onze snelheid wilden we gevaarlijk worden.”

Het was het startsein voor een heerlijk duel tussen twee ploegen die de aanval niet bepaald schuwden. En Rijnsburg had nu wel het geluk dat de eerste kans door de tegenstander werd gemist en maakte in het vervolg optimaal gebruik van de eigen kracht. En dat mocht op het conto worden geschreven van de Rijnsburg-trainer.

Mulders had moeten puzzelen. Jorn van Lunteren had woensdag een hamstringblessure opgelopen en ook Joost Leonard was niet beschikbaar vanwege een gebroken neus. Max Hudepohl, ook niet 100% fris, begon op de bank. Zo waren er basisplaatsen voor Dirk-Jan van den Oever en Donny Verdam, die de rechterflank voor hun rekening namen.

Tactische noviteit
Behalve personele omzettingen, had Mulders ook een tactische noviteit van stal gehaald. Genoopt door de omstandigheden, beaamde de coach. Het bleek een gouden greep. De thuisploeg werd continue door de snelheid van Jordy Strooker, Jeffrey Jongeneelen en Joel Tillema overlopen. ,,We hebben ons iets aangepast. We hebben altijd 4-3-3 gespeeld, en incidenteel 4-4-2. Nu vroeg de situatie om iets anders.” Mulders had een soort kerstboom-formatie gevonden, met Tillema en Jongeneelen, die dicht achter de geweldig spelende spits Giovialli Serbony acteerden. ,,Zij speelden woensdag reactievoetbal, maar dat kunnen wij ook heel goed. We gaven hun min of meer de bal, en met onze snelheid wilden we gevaarlijk worden.”

Binnen vijf minuten sorteerde dat al effect. Linksback Roderick Gielisse sneed door het hart van de defensie en kwam oog in oog met doelman Edgar Leerdam, maar de verdediger liet zien dat hij niet vaak genoeg in die positie komt. Even later was het Serbony, die binnen de zesmeter de bal voor een leeg doel op de binnenkant van de paal schoot.

 


Gielisse lijkt op weg naar de 1-0, maar zou op de Westlandia-doelman stuiten

Rijnsburg bleef aandringen. Westlandia-trainer Edwin Grunholz zag het gevaar, maar was machteloos. Binnen een tijdsbestek van vier minuten was zijn ploeg knock-out. Tillema schampte wel of niet net een vrije trap van Wesley Goeman en de bal verdween achter de doelman.  ,,Ik weet nog steeds niet of ik hem raakte,” lachte Tillema na afloop. ,,Maar je moet hem altijd claimen, toch?” Goeman zou de treffer uiteindelijk op zijn naam krijgen.

Goudhaantje
Westlandia was nog niet bekomen of de tweede treffer was een feit. Een schitterend uitgespeelde aanval via Jongeneelen en Strooker, die de achterlijn haalde, belandde bij goudhaantje Tillema die simpel binnen kon schuiven. Serbony rondde op aangeven van Verdam prima af: 3-0. Een kopbal van Anwar Beeldstro verdween kort daarna op de lat. Het min of meer was de laatste stuiptrekking.

Weer was het dus Tillema, die zoals de laatste maanden zijn ploeg met geweldige acties en doelpunten erdoor heen loodste. Geassisteerd door een prima spelende Jongeneelen en Strooker en Serbony in z’n beste vorm. ,,Ik weet niet wat het geheim is waarom ik zoveel scoor. In dit duel speelde ik achter Gio en kon ik optimaal vanuit de tweede lijn komen. De trainer geeft me veel vrijheid. Dat ligt mij wel.”

Na de rust daalde de amusementswaarde. Westlandia geloofde er niet echt meer in, en Rijnsburg kwam daardoor niet meer in de problemen. Helemaal niet toen Serbony in de zestien de bal kreeg en fraai z’n lichaam gebruikte om weg te draaien en beheerst de 4-0 te laten aantekenen. Dat werd vervolgens gevierd met de Rijnsburg-aanhang, maar de reclameborden begaven het door het gewicht van alle spelers en supporters. Daarop stortte de hele boarding in. Gelukkig voor alles en iedereen vielen er geen gewonden en kon er gewoon worden doorgespeeld.

Rijnsburg viert de 0-4, een feestje wat de boarding niet aankan

De 4-1 van invaller Marcel de Bruijn gaf de thuisploeg een klein beetje hoop. Dat duurde tien minuten. Het zoveelste passje achter de verdediging gaven Tillema en Jongeneelen vrij baan. Via een een-twee was het Tillema die zijn tweede kon aantekenen. Na het laatste fluitsignaal werd een feestje gevierd of dat de promotie al een feit was. Over drie en zeven dagen wacht echter nog Spakenburg. Tillema ziet zeker kansen tegen zijn oude ploeg. ,,Het zit niet goed daar. Ze spelen zonder vertrouwen”, weet ook Strooker.

Mulders: ,,Een finale verdient twee grote ploegen en dat is zeker het geval. Wij gaan maandag herstellen en dan kijken of we Strooker, die vlak voor rust uitviel met een ei op z’n been, fit kunnen krijgen. Dat is wel een aderlating. Over onze fitheid maak ik me geen zorgen. Dat zag er prima uit.”

Westlandia – Rijnsburgse Boys 1-5 (0-3) 16. Goeman 0-1, 19. Tillema 0-2, 20. Serbony 0-3, 57. Serbony 0-4, 66. De Bruijn 1-4, 80. Tillema 1-5.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Van der Oever, Artien, Prijs, Gielisse, Verdam, Goeman, Strooker (37. Hudepohl), Jongeneelen (83. Wijks), Tillema (81. Tjon-A-Njoek), Serbony.

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen