Jeffrey Talan (43) brengt al meer dan de helft van zijn leven door in Friesland, maar het heeft zijn compassie voor de Bollenstreek nooit verwaterd. De Katwijker was vrijdag ook van de partij bij de benefietwedstrijd van Voetbal in de Bollenstreek bij Foreholte en scoorde en passant de winnende goal.

Talan deed mee bij het Foundation Team en was één van de drie internationals op het veld. De voormalig vleugelflitser had ervan genoten om met Barry Opdam en Edwin van der Sar te spelen. ,,Maar dat geldt overigens niet alleen voor hun”, nuanceerde hij meteen. ,,Het is ook leuk om jongens als Dennis Iliohan en Bram Marbus weer tegen te komen. Leonard van Utrecht ken ik ook, en Jeffrey van As natuurlijk. Dat zijn geen jongens die het Nederlands elftal hebben gehaald, maar ik ken ze wel vanuit het voetbal. Het is leuk om met die jongens te voetballen en ze weer te spreken.”

Dat het Foundation Team het door VIDB geselecteerde regioteam zou verslaan, lag gezien het wedstrijdbeeld niet in de lijn der verwachting. ,,We wisten dat we tegen goede, talentvolle spelers zouden spelen”, vertelt Talan, inwoner van Heerenveen. ,,We stonden wat onder druk, omdat zij fitter zijn. Je zag wel dat de spelers van ons team nog aardig aan de bal zijn. Maar diepte zoeken en meters maken was ons probleem.”

Zelf heeft Talan nog wel – de hem tijdens zijn profloopbaan kenmerkende – diepgang in zijn spel. Hij bewees het bij het sluiten van de markt, liet doelman Erwin van der Nagel kansloos en voorkwam een strafschoppenserie. Hoewel het wedstrijdbeeld duidde op een goal voor de tegenstander, verloor Talan nooit het geloof in een treffer. ,,Toen ik er weer inkwam, lag er meer ruimte op de tegenstoot. Gelukkig pakte ik nog een moment, op de counter. Het moest echt zo gebeuren. Anders waren we niet veel voor de goal gekomen.”

Vrije man

Talan was zelf niet helemaal okselfris. Een paar weken geleden liep hij in een wedstrijd van oud-Heerenveen een kwetsuur aan zijn knie op. Talan probeert zich op de velden van de Friese club nog wel in vorm te houden. ,,Ik train de beloften van Heerenveen en doe af en toe nog wel eens mee. Meestal bij pass – en trapoefeningen of als vrije man bij een positiespel. Als ik helemaal fit ben, gaat dat nog prima.”

Hoewel al redelijk lang weg uit de regio, is Talan nog altijd verbonden met het Bollenstreek-voetbal. ,,Ik hou natuurlijk mijn oude club Katwijk in de gaten. Ik volg ook de Topklasse, waarin Katwijk gelukkig weer gaat spelen, en wie daar bovenin meedraaien. Twee seizoenen geleden ben ik één of twee keer bij Katwijk geweest, maar afgelopen seizoen helaas niet. Ik was uitgenodigd voor Katwijk – Quick Boys vanwege de opening van de nieuwe tribune, maar ik kon helaas niet komen.”

,,Het voetbal in de streek leeft enorm”, weet Talan. ,,Er zijn veel clubs op een klein gebied, met veel derby’s en veel publiek. Dat is anders vergeleken met het noorden, waar ik vandaan kom. Daar is het niveau toch minder. Het blijft voor een amateurvoetballer mooi om tegen clubs als Katwijk en Quick Boys te spelen. Dat zijn hele mooie potjes.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude