Als Jeffrey Talan zijn ‘oude thuis’ en zijn ‘nieuwe thuis’ naast elkaar legt, kan hij  best veel overeenkomsten duiden. Dat heeft er misschien ooit wel voor gezorgd dat de eerste Katwijkse international in Heerenveen ooit zo floreerde als voetballer en zich tegenwoordig hoofd-jeugdopleidingen mag noemen bij de Friezen. Woensdag is Talan een trots toeschouwer als Katwijk tegen Heerenveen speelt. Talan blauw-wit gekleurd op de tribune bij vv Katwijk. Wie had dat ooit gedacht…? 

In de jaren tachtig maakt de jonge Talan furore in de jeugd van de Oranjehemden. Hij speelt dan samen met bekende Katwijk-namen als Carlo van Zelst en Hugo van Duijn. Als hij aan het eind van dat decennium voor de keuze staat tussen een profavontuur bij FC Den Haag of een vervroegde overstap naar het eerste, verkiest hij het profavontuur.

Tijdens zijn jaren in de Hofstad is hij nog echter regelmatig op het ‘Kattukveld’ te vinden. Zijn tweelingbroer speelt er dan nog in een vriendenteam, moeders staat er vaak achter de bar en Pa is vrijwilliger. ,,Dus Katwijk zit wel diep. Daar liep je als kleine jongen altijd rond en daar is het allemaal begonnen”, vertelt Talan.

,,Dan reageren sommige Katwijkers dat ik de eerste was”

Na vijf seizoen in het groen-geel maakt de rappe vleugelaanvaller de overstap naar het Friese, waar hij zijn meest succesvolle periode als voetballer kent. Alleen zijn blessuregevoeligheid weerhoudt hem soms van een plek op het veld, want als Talan fit is, is hij een vaste waarde voor Heerenveen.

Eind jaren negentig maakt Talan zijn debuut in het Nederlands elftal en is hij de eerste Katwijker die dat voor elkaar bokst. ,,Daar word ik nog wel eens aan het herinnerd. Via Facebook vooral. Als Dirk Kuijt ergens geroemd wordt of iets dergelijks, reageren sommige Katwijkers dat ik de eerste was. Dat is toch wel geinig en het maakt je toch wel trots.”

Frank Rijkaard doet nog vijfmaal een beroep op de aanvaller die ook wel bekend staat om zijn stiftjes in de aanloop naar Euro 2000. Een vervelende knieblessure zorgt er alleen voor dat het EK zelf aan Talan zijn neus voorbij gaat. Diezelfde blessure zorgt er uiteindelijk voor dat hij in het seizoen 2002/2003, na acht seizoenen sc Heerenveen, een punt achter zijn loopbaan zet.

Functie
Dat betekent echter niet dat hij Friesland en de club ook meteen vaarwel zegt om terug te keren naar zee. Integendeel. ,,Ik zat en zit in deze omgeving gewoon erg op mijn plek. Daarom ging ik bij Heerenveen als jeugdtrainer aan de slag. Inmiddels heb ik al verschillende functies gehad. Ik ben ook techniektrainer geweest, ik heb het beloftenelftal gedaan en ben assistent-trainer geweest.”

Inmiddels staat de 46-jarige Talan voor het derde jaar aan het hoofd van de jeugdopleiding in Heerenveen. Een functie die hem goed past. ,,Ik hoef me gelukkig niet echt bezig te houden met randzaken. Daar bedoel ik dan bijvoorbeeld het huisvesten of vervoeren van spelers mee. Ik kan me vrijwel volledig focussen op het uitstippelen van een lijn, het beleid rondom trainingen en het verbeteren van trainers. Daar geniet ik enorm van en Heerenveen is wat dat betreft een mooie club om voor te werken.”

,,Al kijkt mijn zoon wel regelmatig mee als ik Katwijk via FOX volg”

Alles bij elkaar maakt dat Talan al meer dan zijn halve leven aan de andere kant van het IJsselmeer woont. Zijn kinderen groeien er volledig op en hebben dus een wat mindere Katwijk-connectie dan pa. ,,Mijn zoon is nu 15. Hij voetbalt in de Onder-17 van de amateurtak van Heerenveen. Mijn dochter is pas gestopt met atletiek, maar dat deed ze ook leuk. We hebben nog veel familie in Katwijk, wat dat betreft is dat de band van mijn kinderen met die omgeving. Voor mij gaat dat natuurlijk verder.”

,,Al kijkt mijn zoon wel regelmatig mee als ik Katwijk via FOX-sports volg. Hij weet dat mijn jeugd daar ligt en is zelf ook voetbalgek, dus dat vindt hij nog leuk ook.” Van het vijfde kampioenschap heeft Talan vorig seizoen dus wel het een en ander meegekregen. Ook de namen Susan en Mengerink zijn hem niet onbekend.

Trots
Dé overeenkomst tussen Katwijkers en Friezen is het eigengereide en de trots. Daarom bevalt het Talan misschien ook wel zo goed in het Noorden. ,,Dat zijn inderdaad wel raakvlakken. Ook is zowel Katwijk als Heerenveen erg sportgericht. Wel denk ik dat mensen in het westen wat directer zijn en dat er meer weerstand is. Dat heeft mij wel geholpen tot waar ik nu ben. Maar ik ben wel blij dat mijn kinderen hier opgroeien. Hier is het wat rustiger”, aldus Talan.

Woensdagavond is hij met zijn zoon weer even terug in Katwijk. Een bijzondere avond voor de geboren Kattuker, die voor minimaal negentig minuten zijn jeugdliefde aan de kant zet. ,,Het wordt denk ik een fantastische avond, met eerst de voorwedstrijd tussen twee jeugdteams. Daarna gaat het om het echie natuurlijk. Het bekertoernooi is voor Heerenveen gewoon heel belangrijk. Het zorgt bovendien voor extra kansen de voor jeugd. Dus dan hoop ik toch dat Heerenveen doorgaat.”

Foto: Orange Pictures.

Lees ook: Teijsse: ,,Voetballen met Amsterdamse bluf”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)