Jaap de Graaf was in de eerste seizoenshelft niet te spreken over zijn eigen prestaties. De eerstejaars senior van Foreholte verwachtte meer van zichzelf, maar het kwam er niet uit. In het tweede deel van het seizoen rechtte hij de rug, liet hij zien wat hij kon en daarmee speelde hij zichzelf in de kijker van trainer Frank Bloemheuvel. In de uitwedstrijd tegen ESTO maakte hij zijn basisdebuut en in de laatste drie duels tegen KDO, Laakkwartier en ONA stond hij eveneens aan de aftrap.

„Wat mij betreft duurde het nog lang, voordat ik eindelijk aansloot bij het eerste’’, vond De Graaf. „In de eerste seizoenshelft speelde ik vrij slecht, dus ik had het aan mezelf te wijten. Ik kreeg telkens last van kleine pijntjes, bijvoorbeeld aan mijn enkel. Daardoor kwam ik ook nooit lekker in een ritme. Waarschijnlijk heeft dat toch te maken gehad met de overstap naar de senioren, want hiervoor was ik nooit geblesseerd.’’

Gewenning
Daarnaast moest de middenvelder wennen aan de nieuwe groep, want vanuit de JO19-1 kwamen alleen generatiegenoten Boyd van Steijn en Jop Mannaart, die eveneens afgelopen zondag ONA in de basis stond, over vanuit de jeugd. Maar nadat de 20-jarige speler in de winterstop zelf ook aangaf dat hij niet lekker voetbalde, kon hij na de winter de knop voor zichzelf omzetten en draaide zijn eigen spel opeens wel goed.

„Mijn eerste keuzes waren eigenlijk Canada of Zweden, maar nu beland ik in Bergen aan de westkust van Noorwegen.’’

„Daarbij heb ik veel aan Patrick Roukema (ervaren speler van Foreholte 2, red.) gehad, want hij vertelde me een paar handige looplijnen. Na een aantal goede wedstrijden kreeg ik meer vertrouwen en ging het ook met mijn teamgenoten in het tweede lopen. Ik wist wat die gasten deden en zij ook van mij. Daarnaast praat ik nu veel meer in het veld.’’

Dat werd dus beloond. De jongeling sloot aan bij het eerste en mocht sindsdien vier wedstrijden spelen in het elftal van Bloemheuvel. „Ik steek er voetballend echt niet bovenuit, maar ik heb er wel een goede kop opzitten. Ik moet het hebben van mijn loopvermogen en spelinzicht. Zelf speel ik het liefst op de nummer zes positie, maar de trainer heeft mij ook al twee keer op ‘acht’ gezet en als rechtsback gebruikt.’’

Noorwegen
Maar net nu het voor de Voorhouter voetballend gezien lekker gaat, is hij in ieder geval het eerste half jaar van het volgende seizoen afwezig op de voetbalvelden. De student Bedrijfskunde gaat zijn studie met een minor in het buitenland vervolgen. „Mijn eerste keuzes waren eigenlijk Canada of Zweden, maar nu beland ik in Bergen aan de westkust van Noorwegen. Toevallig heb ik deze week mijn huurcontract afgesloten voor een kamer en verblijf ik met tien andere studenten van over de hele wereld daar in ieder geval van augustus tot en met december. Dit is een kans die ik wil pakken.’’

Een uitdaging die de middenvelder vrijwel ‘blind’ in gaat, want pas bij aankomst in het Scandinavische land krijgt hij te horen wat voor vakken hij kan kiezen. „Dat is naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval Noors, want ik wil daar toch communiceren met de lokale inwoners en dan nog drie andere economische lessen.’’

,,In principe sluit ik na de winterstop wel weer aan bij de selectie, maar ik weet niet hoe het loopt, want in de toekomst wil ik ook graag gaan reizen.”

Wat anders
Het leven bij zijn ouders verlaat hij voor een kamer en mensen met een totaal andere nationaliteit. De Graaf moet opeens voor zichzelf zorgen. Iets wat ook wennen zal zijn. Daarnaast vindt de jongeling het ook wel eens lekker dat hij na vijftien jaar voetbal en tennis eens wat anders kan gaan doen. 

„In Noorwegen kan ik af en toe even de sportschool in en ik hoop andere nieuwe hobby’s te vinden. In principe sluit ik na de winterstop wel weer aan bij de selectie, maar ik weet niet hoe het loopt, want in de toekomst wil ik ook graag gaan reizen. Zaterdag kan ik trouwens ook nog kampioen worden met de tennis. Dan sluit ik het sportseizoen mooi af.’’

Foto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Alkemade: ,,We hadden één hand op de beker”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude