Zakelijk en effectief. Zo kon de 0-2 overwinning die Ter Leede zaterdagmiddag in de derby op Ter Specke boekte het beste omschreven worden. Gastheer FC Lisse verging het, als het op scoren aankwam, een stuk minder dan de buurman uit Sassenheim. Na een sterke openingsfase volgde nog voor de thee een 0-2 achterstand. Met man en macht probeerde de formatie van Robbert de Ruiter daarna de opgelopen schade te repareren. De stormloop op het doel van goalie Michael Bekkers bleef echter vruchteloos.

Met gezichten waarop een glimlach van oor tot oor was verschenen zocht het geel-rode gezelschap na afloop van de succesvol verlopen derby de kleedkamer op. Terecht, want de debutant draait met zestien punten volop mee in de subtop van de Derde Divisie.

Alles gegeven
Een deur verder was er minder reden voor een feestje. FC Lisse maakt -voorlopig- pas op de plaats in de onderste regionen van de middenmoot. En dat na een derby waarin het zelf alles had gegeven voor een beter resultaat. De teleurgestelde Robbert de Ruiter zat echter niet bij de pakken neer, maar vroeg zich wel af hoe het mogelijk was dat zijn ploeg niet had weten te scoren.

,,De eerste twintig minuten zijn we overduidelijk de betere ploeg en kregen we ook al snel enkele goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Dat hebben we nagelaten, waarna we zelf tweemaal te kort komen en Ter Leede het wel weet af te maken. Dan wordt het na de thee een inhaalrace, maar ook toen wilde de bal er maar niet in. De jongens kan ik in ieder geval niets kwalijk nemen. Die hebben alles gegeven.”

,,Nee, kansloos achtte ik mijn ploeg zeker niet, maar het liep helaas anders.”

Op Ter Specke had niemand er vreemd van opgekeken als de thuisploeg in de openingsfase één, of zelfs tweemaal had gescoord. De beste mogelijkheid was daarbij voor Jeffrey Perez Stoof, die uit een vrije trap een kopgoal aan zich voorbij liet gaan door het leer toch te missen.

Zes minuten later raakte de Lisse-verdediger de bal wel, maar dit keer ontbrak de precisie. Toon Zwetsloot had die periode in de wedstrijd namens Ter Leede met lede ogen aangekeken. De middenvelder speelde een puike partij, maar wilde wel erkennen dat zijn ploeg er in die fase niet echt aan te pas kwam. ,,Het was sowieso lastig voetballen op een zwaar veld. FC Lisse zette ons vast en daar konden we weinig tegenover stellen. Pas na de 0-1 ging het lopen.”

Inhaalrace
De openingsgoal van Robert Steemers was er overigens één om in te lijsten. Uit een vrije trap kroop de Ter Leede-aanvaller behendig voor zijn tegenstander Mo Adouch om de bal vervolgens perfect met de borst te controleren. Tegen zijn diagonale schuiver had Erik Cummins vervolgens geen verweer.

Kubilay Köylü probeert de bal te controleren met Ian van Otterlo in z’n nek

Ter Leede kwam hierna beter in de wedstrijd en verdubbelde de voorsprong ruim een kwartier later. Ian van Otterlo werd in de diepte aangespeeld en frommelde zich knap langs twee verdedigers, waarna de opspringende bal door de middenvelder als finishing touch met het hoofd tot de 0-2 werd gepromoveerd.

,,Zij scoren uit een vrije trap en door een miscommunicatie in onze defensie, waar wij de mogelijkheden juist lieten liggen”, realiseerde De Ruiter zich na afloop. ,,Dat betekende dat we na de thee aan een inhaalrace moesten beginnen. Nee, kansloos achtte ik mijn ploeg zeker niet, maar het liep helaas anders.”

Kunst- en vliegwerk
Daar waar bijna de gehele tweede helft zich voor de Ter Leede-goal afspeelde, slaagde de thuisploeg er desondanks maar niet in om een gaatje in de rood-gele defensie te vinden. Wel leverde de offensieve dadendrang een handvol gevaarlijke vrije trappen op, terwijl de thuisploeg ook nog eens acht hoekschoppen afdwong. Scoren bleek echter iets te hoog gegrepen. Precies op het uur mochten drie FC Lisse spelers achter elkaar van dichtbij aanleggen.

Een bal op de lat en twee ternauwernood geblokte schoten leverde uiteindelijk slechts een corner op. Een situatie die model stond voor het FC Lisse van na de pauze. ,,Hij mag er gewoon niet in vandaag”, omschreef een vertwijfelde FC Lisse-aanhanger de gang van zaken, nadat de aansluitingstreffer voor de zoveelste opnieuw met het nodige kunst- en vliegwerk door de gasten was voorkomen. Ook het inbrengen van Tom Duindam en David Verweij als extra aanvallers leidde in de slotfase niet tot het gewenste resultaat, zodat de punten meegingen naar De Roodemolen.

,,Er ontbrak vandaag maar één ding aan wat mij betreft. Dat was de afwezigheid van mijn broer Jaap bij FC Lisse.”

De Ruiter relativeerde het verlies in de derby op zijn eigen manier. Echt druk maakte de oefenmeester zich naar eigen zeggen niet om de nederlaag. ,,Dat baseer ik op wat ik vandaag gezien heb. Natuurlijk blijft het jammer dat die klutsballen allemaal net niet goed vallen. Scoren of juist niet is vaak zo ongrijpbaar. Ik blijf zeggen dat als we dit elke week kunnen opbrengen de punten ook weer komen.”

Afwezigheid
Niet veel later onderbrak Toon Zwetsloot het feestje in de kleedkamer om zijn visie op het gebeurde verder toe te lichten. ,,Er ontbrak vandaag maar één ding aan wat mij betreft. Dat was de afwezigheid van mijn broer Jaap bij FC Lisse. Een enkelblessure hield hem vandaag aan de kant. Jammer, want we stonden slechts eenmaal tegenover elkaar. Dat was in een oefenpotje tegen Teylingen. Gelukkig is er wat dat betreft nog altijd de return.”

,,Wat rest is het lekkere gevoel dat we meedraaien in de Derde Divisie. We hebben een goede reeks neergezet. Fraai was het lang niet altijd. We werden vastgezet, maar hebben ons er doorheen geslagen. Als het voetballend niet lukt, moet het anders en dat hebben we laten zien.”

FC Lisse – Ter Leede 0-2 (0-2) 20. Steemers 0-1, 37. Van Otterlo 0-2

FC Lisse: Cummins, Adouch, Rauws, Stevens, Perez Stoof (79. Verweij), Noordhoff, Klijbroek, Siali, Ait Afkir, Vermeulen, Koylu (76. Duindam)

Ter Leede: Bekkers, Robertson, Boelee, Hoekstra, Darazzi, Zwetsloot, Petronia (54. Echahbouni), Van Otterlo, Caicedo Mosquera, Limon (69. Van den Berg), Steemers (82. Van der Lans)

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook: ‘Zethof over contractverlenging: ,,Moest er even over nadenken” (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude