Stilletjes aan durfde een groep jongens langs de kant van het veld het ‘wij worden kampioen…’ aan te heffen toen het laatste fluitsignaal bij SJC – Jong Achilles ’29 langzamerhand dichterbij kwam. Na de ruime 6-0 overwinning komt die titel steeds dichter en dichterbij voor de Noordwijkers. Volgende week kunnen ze het in Assen in een directe confrontatie tegen de nummer twee Achilles 1984 afmaken.

Een scenario waar je als speler alleen maar van kan dromen. Vindt ook Stef van der Zalm. De oer-SJC’er nam de derde goal voor zijn rekening en speelde een prima pot. Als een voetballer waar de energie van af spat, gaf hij, vooral in de eerste helft, het voorbeeld van hoe de beloften van Achilles ’29 aangepakt moesten worden.

Vanaf het eerste fluitsignaal joegen vier SJC’ers direct de bal af. Het bleek het startsein voor een offensief vanuit de Noordwijkse kant. Alles om zo vroeg mogelijk een goal te maken en daarmee het geloof bij de bezoekers op een stunt direct uit te schakelen.

,,Je weet tegen deze gasten dat wanneer je 1, 2-0 voorkomt, het gewoon klaar is bij hun”, legde Van der Zalm het idee uit over het fanatieke begin. ,,Het zijn allemaal best wel goede voetballers, als je een steekje laat vallen, kan het nog best lastig worden tegen zo’n ploeg. Misschien zag het er vanaf de kant uit als een makkelijke wedstrijd, voor ons was het wel echt volle bak.”

,,Op zo’n dag als vandaag moet je ontzettend ‘horny’ zijn als ploeg om goals te willen maken.”

De openingsgoal kwam van het hoofd van topscorer Tom Duindam. Waar er vanaf de Achilles-bank nog werd geprotesteerd dat de bal niet over de lijn zou zijn, was er in Noordwijk geen enkele twijfel bij de thuisploeg. De vroege openingsgoal paste perfect in het scenario dat trainer Sjaak Polak van te voren had bedacht.

Geil op goals
,,Het ging helemaal niet echt van een ‘leien dakkie'”, vond ook de Haagse oefenmeester. ,,Achilles ging op een gegeven moment met vijf man achterin spelen, waarop wij op de bank dachten: ‘wat is dit nou’. Ze wilden niet naar de slachtbank geleid worden. Die 1-0 was daarom eigenlijk best bevrijdend.”

,,Op zo’n dag als vandaag moet je ontzettend ‘horny’ zijn als ploeg om goals te willen maken. Hoe sneller je de goal maakt, hoe sneller de koppies gaan hangen. Ik wil toch de complimenten geven aan Achilles hoor. Ze bleven voetballen. Er zijn ook ploegen die alleen maar ballen wegschieten of je het ziekenhuis in schoppen. Dit is gewoon een leuk voetballende ploeg. Dat is grote klasse.”

De teleurstelling bij Jong Achilles ’29 prachtig geïllustreerd 

In de jacht naar de titel zorgde SJC met een 4-0 ruststand voor rust in het hoofd bij alles en iedereen die de ploeg een warm hart toedraagt. Niemand had er aan moeten denken dat de Noordwijkers zich met de finish in zicht zouden verslikken tegen de hekkensluiter. Volgens Polak ligt dat ook aan een paar belangrijk pionnen in zijn veld.

,,Er staan gewoon personality’s in het team. Aanvoerder Mike Verhoek, die weer terug is van een blessure, is een beest achterin. David Verweij heeft vandaag elk duel gewonnen. Marvin Sloos staat er. Heeft ontzettend steady gespeeld. Bam”, benadrukt Polak de goede mentaliteit van zijn ploeg en tikt daarmee met z’n vuist in z’n andere hand.

,,Tegenstanders bij de strot grijpen. Dat is onze kracht.”

,,Maar zo zijn er nog wel meer. En daarbij hoort ook dat je jongens moet teleurstellen. Dat doet mij pijn. Dat is gewoon k.u.t., sorry dat ik het zeg. Daar moet je als trainer boven staan, maar als mens is dat heel lastig. Dat zijn de pittigste dingen. Maar je moet keuzes maken. Als trainer doe je het nooit goed. Dat besef ik nu ook wel.”

Kampioenschap
De Noordwijkers rest nu nog drie duels in deze competitie en kunnen bij een overwinning in Assen de schaal boven het hoofd houden. ,,Aan het begin van dit seizoen ga je niet vanuit dat dit zomaar mogelijk is. Het is ons tweede jaar in de Hoofdklasse”, blijft Van der Zalm nuchter. ,,Maar als je 26 of 28 wedstrijden bovenaan staat, dan denk ik wel dat je de terechte kampioen zou zijn. Of dat nu volgende week is of die week daarna.”

,,Maar we zijn er nog niet! Volgende week moeten we volle bak. Iedereen kent z’n taak. We moeten 90 minuten lang in de resterende duels 120 procent geven. Dan zijn wij er van overtuigd dat het ons gaat lukken. Tegenstanders bij de strot grijpen. Dat is onze kracht.”

SJC – Jong Achilles ’29 6-0 (4-0) 5. Duindam 1-0, 32. Dedel 2-0, 37. Van der Zalm 3-0, 39. Duindam 4-0, 61. Ruigrok 5-0, 65. Dedel 6-0

SJC: Schelvis, Sloos, Van Duyn, Verhoek (69. Al Tamimy), Groot, Verweij, Broekhuizen (46. Ruigrok), Van der Zalm, Van Dijk (58. Broekhof), Duindam, Dedel

*Later in de week volgt er nog een uitgebreider interview met Sjaak Polak de verloop van het seizoen

Tom Duindam na SJC – Jong Achilles ’29

Samenvatting SJC – Jong Achilles ’29 (Beelden: Bollenstreek Omroep)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)